Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goedkoper bouwen?

Goedkoper bouwen?

 

 

Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die hun starterswoning niet verkocht krijgen en al 3 jaar leven in een te klein huis, met 2 kinderen en een te koop bord aan de gevel. Bij de meesten staat de hypotheek dan ook nog eens onder water. Dit soort situaties willen de starters van nu vermijden en daarom kopen veel starters pas een huis als zij een eensgezinswoning kunnen veroorloven. 

Stoppen met bouwen is geen oplossing voor het probleem. De starter van vandaag huurt namelijk liever een woning als hij of zij niet het vertrouwen heeft die ook door te kunnen verkopen. Betaalbare eensgezinswoningen bouwen, dat is wat de bouwondernemingen van Nederland meer moeten gaan doen. Een tuin en mogelijkheden om aan gezinsuitbereiding te doen zijn een must. Dan zijn starters sneller bereid om geld te lenen voor een woning.

Hoe kunnen we goedkoper bouwen?

Een optie zijn prefab woningen. Stukken goedkoper, dan traditionele bouw en ook nog eens sneller op te leveren. Ook zijn gestucte gevels stukken goedkoper dan gemetselde gevels en daar vallen, zeker in Nederland, nog veel besparingen te halen.

Daarnaast kunnen de bouwbedrijven zich bezig gaan houden met de vraagzijde. Want waarom draait de nieuwbouw niet op volle toeren? De crisis is geen argument, dat is het namelijk al 6 jaar in de bouw en daar hadden de bedrijven al lang op moeten inspelen. De crisis is misschien wel de nieuwe standaard. Het antwoord moeten we zoeken aan de vraagzijde. Want waarom kopen mensen geen huis en zijn huizen in Nederland relatief duur? 

  • De kredietverlening van banken met betrekking tot hypotheken. Het grootste deel van de mensen die geen hypotheek krijgt, kan ook geen huis kopen. Goedkoper bouwen betekent minder lenen en de kans vergroten dat mensen de hypotheek wel kunnen betalen.
  • Regels van de gemeentes die het bouwen extra duur maken. Bijvoorbeeld: dubbelzijdig 6 milimeter gelaagd glas met zonwerende coating. Wat? Precies, belachelijke, overbodige bemoeienis van gemeentes met het bouwproces en vooral details die de bouw van woningen extra duur maakt.
  • In Nederland willen we het baksteentje kunnen zien. Mooi toch? Maar erg dúúr. In andere landen maken bouwbedrijven gebruik van isolatie. Daar gaat de stucadoor overheen met stuc en trekt het even glad. Klaar is kees. Maar in Nederland willen we een baksteen zien. Bakstenen kosten rond de 20 euro per vierkante meter, exclusief leggen, daar komt arbeidsloon dus nog eens bovenop. Stucadoren kost ongeveer 9 euro per vierkante meter inclusief smeren.
  • De grondprijzen zijn in Nederland behoorlijk aan hoge kant en dat maakt mensen schuwer om een huis te kopen. Onderhandel daarom met gemeentes zodat iets aan de grondprijzen gedaan kan worden.
  • Makelaars kosten geld, maar wat doen ze er voor terug? De meeste makelaars nemen geen verantoordelijkheid en zetten dat in de contracten. Voor bouwkundige zaken huurt de makelaar vaak een bouwkundig ingenieur in en die draagt dan de verantwoordelijkheid. Regel de verkoop rechtstreeks via Funda en bespaar op de makelaar. Verkopen, dat kunnen de makelaars wel, maar wel zonder enige verantwoordelijkheid te nemen. Dat is wat makelaars leren op de makelaarsopleiding, ik heb hetzelfde geleerd.
  • Veel bouw in Nederland is nog traditioneel. Prefab bouwen is misschien minder mooi dan traditioneel, maar wel een stuk goedkoper. 

 

Conclusie: Er zijn factoren waar een bouwbedrijf niets aan kan doen, dan kan het bedrijf gaan klagen, maar leg in plaats daarvan de focus dan op de factoren waar de onderneming wél iets aan kan doen. Zoals de prijs van een woning, of type woningen. Bouw zoveel mogelijk daar waar de vraag is en kies voor simpel. Leuk al die creatieve ideeën van architecten, maar die maken de klus veel duurder en daardoor minder betaalbaar voor degene die het moeten kopen.

Het bouwbedrijf dat dit het beste begrijpt zou weer normale marges kunnen doorberekenen en winst maken. Op lange termijn zal er zo de meeste aandeelhouderswaarde gecreëerd worden. Onder de kostprijs werken aannemen heeft de aandeelhouderswaarde van bedrijven geen goed gedaan. Dat bewijzen de afgelopen jaren wel.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 september 2014 19:48
    - Goedkoper bouwen. Ja goed punt. Tegelijkertijd moeten de lonen liefst elk jaar stijgen.

    - Gemeenten zitten zelf met grote tekorten. Waar mogelijk zullen die elk graantje proberen mee te meepikken bij de projectontwikkeling.

    - inspelen op de crisis was geen easy job. In 2009 de kredietcrisis. In 2011 de eurocrisis. Als plots een hele keten van vraag uitvalt kom je er niet met een leuk product. Een reorganisatie kost bovendien vaak jaren tijd en is een grote kostenpost. Flebiliteit maakt je als (bouw)bedrijf slagvaardiger maar materiaal en arbeid is met de regels in Nederland niet altijd iets wat je van de ene op de andere dag in gewijzigde vorm geimplenteerd kunt hebben.

    Helemaal eens met je punt over de makelaar. Ik vind dat echt 1 van de meest overbodige beroepen. Maar wij nederlanders willen nu graag de mening van een 'expert'.
  2. [verwijderd] 14 september 2014 08:08
    Duurste component is grond, en de daarmee samenhangende procedurele gemeentelijke doorlooptijd. Ik ken een plan waarvan men al 20 jaar!!!! mee bezig is, en pas eindelijk de schop in de grond is gegaan. Alle hausses zijn gemist omdat de overheid volledig controle over het plan wilde verkrijgen. Met als gevolg dat om te bezuinigen op de totale stichtingskosten, dat bijna alle facilitaire voorzieningen uit het plan getekend zijn en vervangen voor meer woningen.

    De gouwe tijd van woningmarkt-speculatie is voorbij. Er zijn nieuwe problemen bijgekomen, namelijk de waterproblematiek waar de polderwoningen staan. Mss dat bouwbedrijven zich daarin moeten specialiseren.
  3. wijzeman 14 september 2014 09:06
    Een beetje onzin stuk. 1 gemeenten bepalen waar gebouwd mag worden 2. gemeenten bepalen wat er gebouwd gaat worden via weltandcommissies 3 gemeenten bepalen wie mag kopen. 4 gemeenten bepalen anti speculatiebeding 5 Gemeente en ontwikkelaars bepalen de stedebouwkundige inrichting DE AANNEMER IS DE ALERLAATSTE IN DE SCHAKEL. Ook finciëel groeten
  4. Da Freeze 14 september 2014 09:13
    Ik vraag me af wie er bepaald dat de woning van baksteen moet worden. Dat lijkt mij niet de huizenkoper, maar een andere factor in het gehele proces. Eigenlijk is de hele huizenmarkt hier wel een communistisch systeem. Echt keuze heb je niet, tenzij je echt meer dan 5 ton in kunt brengen.
  5. Ali Babba 14 september 2014 12:57
    Zolang projectontwikkelaars nog steeds 800-1000 euro per vierkante meter voor alleen al de grond blijven vragen en daar op ook nog eens 70% huizen verkocht krijgen gaat er niet veel veranderen.

    Er is een nog ergere kopersstaking nodig voor een lange tijd om de kapot gespeculeerde grondprijzen weer normaal te krijgen. De speculanten, ook bij de gemeente,zullen dan na jaren turen in de spreadsheets toch een keer de knoop moeten doorhakken om aan cash te komen.

    Voor de bouw zelf van de huizen zie je al dat de prijzen zich redelijk aanpassen aan de markt met kant-en klaar en prefab woning aanbieders.
  6. Martin W 14 september 2014 12:59
    Op het eerste gezicht lijkt Nick gelijk te hebben als je bedenkt dat een gestucte gevel 2x zo duur is als baksteen.
    Maar neem eens een typische tussenwoning van 2 bouwlagen en 5,40 m breed. Dan kom je op een geveloppervlak van 2x (voor en achter) 5,40 x 6,00 = 65,0 m². Daar gaan ook nog eens kozijnen vanaf. Je hebt het dus over een verschil van een paar tientjes per woning. En zoals RT2014 aangeeft, is een bakstenen gevel duurzamer. Hier in de buurt zie je dat gestucte gevels trouwens ook erg snel vervuilen. Ons zeeklimaat is daar niet geschikt voor wat mij betreft.
  7. forum rang 6 haas 14 september 2014 14:51
    overschotprognose van eensgezinswoningen de komende 15 jaren
    Het wordt tijd om de "vogelwijken/oude wijken in steden op de schop te nemen
    Buldozer er tegen aan en Nieuwbouw opzetten naar behoeftes van de toekomst

    PS: zo weet ik dat men in o.a Groningen,Zwolle en Leeuwarden wijken van de 50'er jaren volledig herbouwd
  8. Woudsehoeve 15 september 2014 13:58
    1) Grond is duur omdat iedereen een huis met een tuintje wil, dat gaat niet veranderen.
    2) Arbeidsloon, dat gaat ook niet veranderen iedereen wil er elk jaar een beetje bij.
    3) Gestukte gevels, voor een tussen woning zal dat weinig uitmaken, het grootste gedeelte is glas.
    4) Hout is duur, er kan maar een beperkte hoeveelheid van gemaakt (groeien) worden.
    5) Iedereen wil een dure keuken ....
    6) Regelgeving gaat nog niet ver genoeg. Waarom kan iedere nieuw te bouwen woning niet energie neutraal zijn? Kost max 10k extra (isolatie, ventilatie, verwarming en zonnepanelen, collectoren) en die verdien je heel snel terug door de lage maandlasten. Daarnaast kan je een veel gezondere huis klimaat creëren.

    Als je alles aan de onwetende "vraagzijde" overlaat gaat het mis, die moet echt geholpen worden. Dat blijkt al bij het stukje "dubbelzijdig 6 millimeter gelaagd glas met zonwerende coating. Wat?". Het is duidelijk dat meneer niet weet wat het betekend en nog eens verkeerd quote ook.
    Als je een huis bouwt die na 30 jaar vervangen moet worden ben je de klos, hypotheek afgelost, moet je een nieuw huis bouwen ...... dat zouden de banken wel willen.....

    Als je nu een duurzaam huis bouwt loop je voor op de markt en ben je straks spekkoper wanneer de aanpassingen verplicht worden.
    Duurzaam bouwen kunnen ze niet (de bouwbedrijven) de kennis is slechts fragmentarisch aanwezig, en de wil al helemaal niet (dat verkoopt niet, het werkt niet). Aan den lijve mee gemaakt!
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links