Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

"Pharming klaar voor zwarte cijfers"

"Pharming klaar voor zwarte cijfers"

 

Van gisteren 16:30 uur, maar heeft iedereen het wel gezien? U vindt het vast niet erg dat IEX dit interview van ABM Financial News met Pharming CEO Sijmen de Vries alsnog publiceert.

 


Het huis is op orde en voor Pharming Group is het nu een kwestie van zo snel mogelijk zwarte cijfers schrijven. Dit zei CEO Sijmen de Vries tegenover ABM Financial News.

De kans dat het biotechbedrijf nogmaals met de pet rond moet bij aandeelhouders om te overleven is volgens De Vries dan ook gering. "Daar gaan we niet van uit".

Pharming investeerde de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro's in Ruconest, een middel tegen angio-oedeem. Na een recente goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration voor het middel kan Pharming deze investering nu eindelijk echt te gelde maken, zo stelde De Vries.

Ruconest was al in Europa op de markt, maar door onder meer lage prijzen, stevige concurrentie, trage uitbetalingen door zorgverzekeraars en terughoudendheid onder artsen om het middel voor te schrijven, was dit vooralsnog geen groot commercieel succes. Met uitzondering van Amerika verwacht De Vries dit jaar 3 miljoen euro omzet te maken met Ruconest op een marktpotentieel van 80 miljoen euro.

De kansen in Amerika zijn volgens de topman evenwel flink beter met een marktpotentieel van 500 miljoen dollar, een sterkere propositie en in verhouding tot Europa minder concurrentie. Ook liggen de prijzen flink hoger. Waar een eenmalige behandeling in Europa 1.500 tot 2.000 euro kost, moet een Amerikaanse patiënt volgens De Vries al gauw 5.000 tot 7.000 dollar betalen. Gemiddeld moet een patiënt twaalf keer per jaar worden behandeld.

Daarbij werkt Pharming samen met de Amerikaanse partner Salix aan een Fase II klinische studie voor Ruconest om niet louter acute angio-oedeem te behandelen, maar ook om aanvallen van angio-oedeem te voorkomen. Als dit slaagt dan stijgt het marktpotentieel naar circa 1 miljard dollar, aldus De Vries.

One trick pony

Om de risico's te verdelen, werkt Pharming samen met Salix aan nieuwe toepassingen met Ruconest, zoals de behandeling van acute alvleesklierontsteking.

Ook kocht Pharming recent stukken van het Franse Transgenic Rabbit Models voor een half miljoen euro. Dankzij deze overname kreeg Pharming de beschikking over vijf potentieel nieuwe productleads, waaronder behandelingen voor de ziekte van Pompe en hemofilie.

"Geen dure aankoop", aldus De Vries, die er op wees dat door de gekochte productleads de ontwikkeltijd naar de markt met één tot twee jaar verkorten.

Daarnaast kocht Pharming bij TRM ook de kennis om weer "in house" eigen founder konijnen te fokken voor toekomstige productontwikkelingen.

Via deze weg verwacht De Vries het risicoprofiel van Pharming danig te verlagen. Daarbij blijft de topman wel voorzichtig met nieuwe investeringen. "Zuinig omgaan met de centjes", aldus De Vries.

In het verleden moest Pharming keer op keer aankloppen bij de aandeelhouder voor vers kapitaal. Dit zal niet snel weer gebeuren, verwacht de topman, hoogstens wanneer er in de toekomst extra geld nodig zou zijn om een nieuw onderzoek op te starten of een bestaand onderzoek te versnellen. "Een emissie om te overleven is niet nodig".

Bij het huidige uitgavepatroon, de zogenoemde burning rate, heeft Pharming volgens De Vries "nog een paar jaar geld". Daarbij krijgt het biotechbedrijf hoogstwaarschijnlijk tegen het einde van dit jaar of anders begin volgend jaar een mijlpaalbetaling van de Amerikaanse partner Salix ter waarde van 20 miljoen dollar.

Vanwege deze mijlpaalbetaling zal Pharming ook eenmalig operationeel zwarte cijfers schrijven. Wanneer het biotech structureel winstgevend is, dat wilde De Vries niet voorspellen en hangt vooral af van de verkopen van Ruconest in Amerika. En dit kan "snel gaan", aldus De Vries.

Zodra het commerciële proces in Amerika op stoom komt, dan zal ook de interesse van buitenaf voor Pharming stijgen, zo vermoedde De Vries, die benadrukte vooralsnog niet in gesprek te zijn met een potentiële koper.

Een logische geïnteresseerde zou partner Salix zijn. "Die kunnen immers gemakkelijk uitrekenen wat Pharming waard is", aldus CEO De Vries.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: ABM Financial News

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet.

Meer over ABM Financial News

Recente columns van ABM Financial News

 1. jan '16 Wat wil Fir Tree met Delta Lloyd?
 2. dec '15 "Analisten goed voorbeeld in 2015" 5
 3. sep '15 Misser in België dreigt voor BAM 20

Gerelateerd

Pharming Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Belegde boterham 4 september 2014 14:01
  Ik lees net een bericht van een voormalig pareltje van de beurs; Crucell... het kan soms hard gaan met een dergelijk bedrijf, zo ook (hopelijk) Pharming ooit...

  Bericht via Seeking Alpha:

  J & J to accelerate Ebola vaccine development • 7:02 AM
  Douglas W. House, SA News Ed...

  •Johnson & Johnson (NYSE:JNJ) announces that it will fast track the development of its new combination vaccine regimen against Ebola and collaborate with its partners in global health to deliver relief aid to help combat the current outbreak.
  •Its vaccine candidate is a prime-boost regimen where one vector primes the immune system and the other boosts it. The product features two components based on the AdVac technology from Crucell N.V. (part of Janssen) and the MVA-BN technology from the Danish biotech firm Bavarian Nordic. The National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) is providing direct funding and preclinical services to bring the program forward. Human clinical trials may start as soon as early 2015.
  •Crucell and Bavarian Nordic are both developing preventative vaccines against filoviruses, including Ebola, with the aforementioned support from NIAID. More than 1,000 humans have received Crucell's adeno-platform-based vaccine in clinical trials. Bavarian Nordic's MVA-BN platform is the basis for the smallpox vaccine registered in Canada and Europe with a safety record of use in more than 7,300 people.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Pharming Group 1,192 13 jul
  +0,040
  +3,43%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare