Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Speculeren met Kardan

Speculeren met Kardan

Kardan, met een beursnotering in Israël en Nederland, stelt de halfjaarcijfers uit tot aanstaande zondag. Aanvankelijk zouden de cijfers woensdagmiddag worden gepresenteerd, dat werd uitgesteld tot donderdagochtend maar nu wordt het dus zondag.

In reactie op dit nieuws daalt de koers 15%. Voorbarig of wordt het ergste verwacht? Vandaag komt er weer een aantal procentjes bij. Wat is er aan de hand met dit aandeel?

Eerst even een disclaimer: mensen die serieus aan het beleggen zijn voor de lange termijn kunnen terugklikken naar de homepage van IEX: u hebt hier niets te zoeken. Ik heb zelf geen positie in Kardan.

Onder elkaar

Nu we met de gokkers onder elkaar zijn, kunnen we er eens lekker op los speculeren. Hoewel het eerste kwartaal, getuige de cijfers een winstje van 3 miljoen opleverde gaat het verder niet zo goed met Kardan.

Het bedrijf, actief in vastgoed, waterinfrastructuur en financial services in opkomende markten, heeft naar verluidt niet meer zo veel geld in kas en moet de komende jaren voor maar liefst 230 miljoen dollar aan leningen doordraaien.

Weet u wat er gebeurt als u bij de bank uw lening wil verlengen en u al vijf jaar geen winst maakt, een lege portemonnee hebt en een groot gedeelte van uw omzet uit China komt?

Met risico-opslag

U krijgt dan wellicht nog net een kopje koffie aangeboden, maar ik vrees dat het daar bij blijft. Kardan moet dus op zoek naar andere geldschieters. Die zijn er heus, maar die hanteren vaak andere rentepercentages. Met een echte risico-opslag, zeg maar.

Dan heeft Kardan ook nog eens last van de Chinese vastgoedbubbel. Of het een bubbel is valt moeilijk te zeggen, wel werd afgelopen week duidelijk dat de prijs van nieuwe appartementen in bepaalde delen van China in de ramsj gingen.

Mensen die kort daarvoor een onderkomen hadden aan geschaft voelden zich lichtelijk in het pak genaaid door de kortingen tot wel 25%, die opeens werden gegeven.

Nog niet uit de crisis

Kortom, ik vermoed dat Kardan geld nodig heeft. Bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers zei bestuursvoorzitter Shouky Oren al dat de focus ligt op het terugdringen van de schuld en dat het bedrijf vastbesloten is daar iets aan te doen.

Kredietbeoordelaar S&P heeft Kardan al gemaand om onderdelen te verkopen om zo haar huidige kredietstatus te behouden. Om, officieel gesproken, alle opties open te houden heeft Kardan een prospectus ingeleverd bij de Israëlische toezichthouder, waarin zij twee jaar lang goedkeuring krijgt om allerlei effecten uit te geven.

Volgens de laatste berichten zou dat prospectus nu ongeveer klaar moeten zijn. De heftige koersreactie van gisteren moet dan ook een beetje in die hoek gezocht worden. We weten een hoop niet, maar uit de cijfers van de afgelopen jaren (zie hier), valt af te leiden dat Kardan de financiële crisis nog niet helemaal achter zich heeft gelaten.

Nu het operationeel beter gaat (al is de bewijslast daarvoor dun) zou de kans aanwezig kunnen zijn dat Kardan een geldschieter gevonden heeft. Of de tijd rijp acht voor een emissie. We zullen het zondagavond weten.


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

Kardan

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Groot gedeelde van de omzet uit Rusland ? Dat is nieuw voor mij, misschien is de bank TBIF wat actief daar maar verder zegt mij dit niets
NicoInberg
0
quote:

Nel schreef op 29 aug 2014 om 15:42:


Russische bankactiviteiten zijn in 2011 verkocht

Je hebt helemaal gelijk Nel, dat moet zijn China. Ik zorg dat het wordt aangepast en dank voor je oplettendheid.

Nico
Nel
0
graag gedaan

wellicht eens een mooie column over Connect Group NV de tegenhanger van Neways.
parel die nog niet ontdekt is.

fijn weekend
NicoInberg
0
quote:

Nel schreef op 29 aug 2014 om 16:01:


graag gedaan

wellicht eens een mooie column over Connect Group NV de tegenhanger van Neways.
parel die nog niet ontdekt is.

fijn weekend

toevallig ken ik het bedrijf een beetje. Of het een parel is zou ik zo niet durven zeggen, beleggers die het al in 2007 (rond 11 euro) ontdekt hebben zullen daar wat anders over denken.
Nel
0
Turnaround bedrijf .
maar omdat er geen aandacht is voor dit bedrijf is het weg gekwijld.
bekijk de site en zie dat 2014 goed is gestart maar door geen media berichten zodoende geen aandacht.
www.iex.nl/Forum/Topic/1296107/Belgis...

kleine samenvatting.

maar zoals veel aandelen in 2007 zijn de meeste de mist in gegaan en vooral Kardan kan daar over mee praten.

bedankt voor je reactie.
ga zo door.
NicoInberg
0
Update na de cijfers:
Door de zwakke euro tov de Shekel is er voor het halfjaar 2014 een verlies ontstaan. Binnen 7 dagen moet Kardan bij haar financiers een plan inleveren hoe ze de komende twee jaar aan haar aflossingsverplichtingen denkt te kunnen voldoen.

Kardan zegt bezig te zijn met het verkopen, dan wel het als onderpand aanbieden ten gunste van een nieuwe lening van drie onderdelen ter waarde van 60-80 miljoen elk.

Over een eventuele emissie wordt met geen woord gerept.

Kortom: wordt vervolgd
Nel
1
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

  1. 10:35 Beursgang Orange Africa?
  2. 08:15 BeursVandaag: Dolle dinsdag? 5
  3. 18 nov BeursVandaag: Door de AEX 600 4

Gesponsorde links