Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Tabee Walmart

Het is geen geheim dat Walmart, de Amerikaanse supermarktketen, het niet zo nauw neemt met de arbeidsrechten. Het bedrijf legt al jaren het recht op vakbondsvrijheid en collectieve onderhandeling van zijn werknemers naast zich neer.

Daarbij speelde er nog een grote corruptiezaak in Mexico. Verantwoorde beleggers hebben lange tijd geprobeerd om hierover met de directie van Walmart in gesprek te gaan. Zo’n gesprek biedt de kans om een bedrijf aan te sporen om hun doen en laten te verbeteren.

Dit kan meer vruchten afwerpen dan het uitsluiten van belegging. Wie uitsluit is immers geen aandeelhouder meer, geen mede-eigenaar van de onderneming die het bestuur kan vragen om verantwoording af te leggen.

Geen afspraak

Ook moeten we niet vergeten dat Walmart veel dingen goed doet. Zo spant het zich in om de duurzaamheid van honderden toeleveranciers te verbeteren, en om het benzineverbruik van haar gigantische vloot van vrachtwagens te verlagen.

Ten slotte is na de corruptiezaak in Mexico grondig schoon schip gemaakt in het management en zijn allerlei procedures aangescherpt.

Walmart reageerde in het begin goed op ons voorstel om met hen in gesprek te gaan. Helaas gaf het later geen gehoor meer aan onze herhaaldelijke verzoeken om ook echt een afspraak in de agenda’s te zetten.

Geen financiële prikkel

We konden dus niet anders dan besluiten dat Walmart niet bereid is om haar beleid en prestaties op fundamentele arbeidsrechten te verbeteren. Dat heeft uiteindelijk toch de doorslag gegeven om tot uitsluiting over te gaan.

We zijn daarin niet alleen. Veel andere grote beleggers, zoals ambtenarenpensioenfonds ABP/APG maar ook partijen uit de VS, gingen ons voor. Ook zij probeerden tevergeefs, soms jarenlang en soms ondanks gesprekken met het management, om betere arbeidsrechten te realiseren.

Kennelijk wil dit bedrijf niet anders. De hoop is dat zoveel beleggers Walmart wraken, dat er vroeg of laat een financiële prikkel voor hen ontstaat om alsnog naar deze kritische geluiden te luisteren. Vooralsnog lijkt dat helaas niet het geval. Dus - wat is uw beleggingsbeslissing?

Op moment van schrijven (29 augustus 2014) houdt ACTIAM namens haar klanten geen aandelen in Wal-Mart Stores, Inc. Dit bedrijf is door ACTIAM (op sociale gronden) van belegging uitgesloten.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

 1. mei '15 Bloeddiamanten 1
 2. mrt '15 Het kán verantwoord
 3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. humansRunderrated 29 augustus 2014 14:28
  Hoe meer moraalridders afzien van bepaalde aandelen, hoe financieel aantrekkelijker ze worden voor Homo Economicus.

  Gedver, wat word ik toch misselijk van dat correcte gezever over duurzaam, verantwoord, organisch, biologisch, ambachtelijk, fair trade en al die andere vrijheids beperkende en welvaarts remmende Westerse feel good activiteitjes.
 2. forum rang 7 Ed Verbeek 29 augustus 2014 16:51
  quote:

  humansRunderrated schreef op 29 augustus 2014 14:28:


  Hoe meer moraalridders afzien van bepaalde aandelen, hoe financieel aantrekkelijker ze worden voor Homo Economicus.

  Dan zou ik maar blij zijn dat er ook nog mensen zijn die op z'n minst ènige moraal in hun harsens hebben en humans *niet* underraten!
  :-)
 3. Michiel ICT 1 september 2014 09:52
  "Stemmen met de voeten" is wellicht een minder geslaagde manier om je mening over het voetlicht te krijgen. Liever dus niet gebruiken.
  Maar als je de andere manieren al hebt geprobeerd zonder resultaat, laat je wél zien dat het je menens is.
  En dat moet op enig moment toch helpen.
  Of anders ben je in ieder geval geen deel meer van het misbruik dat Walmart kennelijk niet kan missen om z'n cijfers te maken.

  Het "correcte gezever" heeft ons de afgelopen eeuw zowel gigantische economische welvaart gebracht als ook zelfstandige, weldenkende en geldspenderende consumenten die de economie verder aanjagen.

  Als je dat niet begrijpt heb je nog wel wat te leren.
 4. humansRunderrated 2 september 2014 09:50
  Michiel.
  Duurzaam is een ander woord voor het oneconomische nu kiezen. Zoals Duitsland met hun 'energiewende' die de helft van het BNP dreigt te kosten, energie het duurst vd wereld maakt, en CO2 niet eens laat afnemen.

  Fair trade houdt mensen in ontwikkelingslanden arm, door het proces van consolidatie en schaalvergroting in agricultuur tegen te gaan.

  Strikte arbeidsrecht zorgt voor werkeloosheid, omdat laag opgeleide werknemers door regels van de overheid uit de markt geprijsd worden. Walmart heeft 2,2 miljoen mensen in dienst. Europa een werkeloosheid boven de 10%

  Voor biologisch eten is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het gezonder is, gelijkertijd heb je tig keer meer landoppervlak nodig en is het gewoon technologische achteruitgang in de landbouw.  Als je niet ziet wat dit voor iets is, namelijk mode verschijnselen waarvan de positieve effecten bijzonder twijfelachtig zijn, waar iig weinig tot geen wetenschappelijk of economisch bewijs voor te vinden is, en dat deze zaken voornamelijk bestaan om Westerse mensen een fijn warm gevoel in hun buik te geven, ben je bijzonder naief.  De welvaart is ons afgelopen eeuw gebracht door onduurzaam onze energie op te wekken, de markt de prijs van goederen en landbouw producten te bepalen, de markt de prijs van lonen te bepalen en technologische ontwikkeling toe te laten op productieprocessen en landbouwopbrengst.
  Die welvaart wordt deels toegewend tot sociaal wenselijke doelen, zoals opvangnet voor werkeloosheid, organisch eten, of draaiende windmolens.

7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: duurzaam
Walmart 140,270 21:14
-0,480
-0,34%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links