Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat was uw Google momentje?

Wat was uw Google momentje?

 

Nu...

 

 

... en toen:

  • Google is met 277,54 dollar op het koersbord extreem duur, als ik puur fundamenteel naar het bedrijf kijk,
  • De koerswinstverhouding (k/w) staat op 110,
  • De geschatte winst per aandeel is 2,53 dollar. Zelf een extreem positieve verwachting gaat uit van een toekomstige k/w van 42,
  • Ter vergelijking: Yahoo heeft nu een k/w van 56 en Time Warner 23.

De analisten zijn allemaal héél positief op Google. Waar zag ik dat eerder…? Technisch word ik ook niet vrolijk van de grafiek, maar ik moet nog even wachten om de berenpruik echt op te zetten. Volgens de boekjes moet er eerst sprake zijn van een trendbreuk onder de steunlijn. Wat als ik stiekem toch al zeer bearish ben?

Komt bovenstaande bekend voor? Dit schreef Cees Smit/Frank van Dongen namelijk op 20 juni 2005 op IEX over Google. Ik zet het er niet boven om Cees op zijn Googlemomentje te wijzen (iedere belegger heeft er zo één, u ook?), maar om u te laten zien hoe er ongeveer een jaar na de beursgang over de zoekmachine gedacht werd en zoals ik en misschien ook u wel, nu over de Facebooks, Twitters, Tesla's, Amazon's en andere fashion stocks van deze wereld denken.

Nu 10 jaar na de beursgang weten we allemaal wat een succes Google is geweest. Vanaf de beursgang is het aandeel met 993,36% gestegen. De beurswaarde was tijdens de beursgang 24 miljard dollar, nu 393 miljard dollar. Beleggers zijn bang dat ze zo'n geweldige rit missen en daarom zijn de andere fashion stocks nu weer zo hoog gewaardeerd.

Tegenwoordig is het woord innovatie zo'n beetje gekoppeld aan het merk Google. Zelfrijdende auto's, slimme computers, robotica en wie weet wat de zoekgigant nog in de kast heeft staan? Gaat de koers nog een keer zo´n ritje maken?

Vergeet niet dat in deze koers de stocksplit is meegenomen en dat u voor ieder oud aandeel Google, 1 Google A en 1 Google C heeft teruggekregen. Dat betekent dat Google A + Google C= waarde oud aandeel Google.

 

Dat is een mooie grafiek, maar u moet ook niet vergeten dat Google nog nooit 1 dollar dividend heeft uigekeerd. Daarnaast is het zo dat de zoekgigant gewoonweg slim met het geld van beleggers is omgegaan. In 10 jaar is er bij Google ook een hoop veranderd en is het bedrijf niet meer die saaie zoekmachine van toen.

De zoekmachine begon bedrijven te kopen op het gebied van online adverteren en reclame. Daardoor heeft de zoekgigant nu haar businessmodel. U zoekt en Google levert zoekresultaten/advertenties.

Op 9 oktober 2006 werd Youtube overgenomen voor 1,6 miljard dollar. Dat was toendertijd ook een idioot hoog bedrag, maar nu is dat achteraf gezien een goede zet geweest. Google weet ook aan Youtube goed geld te verdienen omdat ze zo goed zijn in online advertenties en reclames.

Dat is niet zomaar gekomen, kijk maar een naar de volgende lijst met overnames door Google en u kan zien waar bijvoorbeeld de naam Android vandaan komt. Dat bedrijf heeft de zoekgigant in augustus 2005 al gekocht. Klikken voor grote versie en de lijst komt van Wikipedia:

 

 

OK, dat waren de afgelopen tien jaar. Beleggen is vooruitkijken! Zeg het maar, Google kopen of verkopen?

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 september 2014 08:36
    Google

    Nest is sinds begin dit jaar in handen van Google. De internetgigant betaalde €2,3 miljard voor de slimme thermostaatmaker. Met Nest krijgt Google voet aan de grond in de populaire 'smart home-markt' waar ook rivalen als LG, Samsung en Apple actief zijn. Critici vrezen echter dat Google met Nest waardevolle informatie in handen krijgt over gebruik van energie en apparaten in huizen. Lionel Paillet, directeur van Nest Europa, spreekt dit tegen. Hij laat weten dat Nest geen informatie deelt met Google. “We zijn geen onderdeel van Google, maar een zelfstandig dochterbedrijf”, aldus Paillet.

    De Nest thermostaat (€219) en rookmelder (€109) zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via onder andere Coolblue, Dixons en Media Markt. Klanten van Essent krijgen de thermostaat gratis bij een 5-jarig contract. Nest raadt kopers aan de installatie door een professionele installateur te laten doen, gegevens zijn te vinden op de website van Nest. Van 25 september tot 1 oktober is de installatie (normaal circa €80) gratis.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links