Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Daar ben ik weer

Goedemorgen allemaal, na ruim drie weken vakantie start ik vandaag weer met mijn dagelijkse technische analyse.

In de afgelopen drie weken is de vierde correctie van dit jaar hervat en fors neerwaarts voortgezet. De eerdere doorbraak door de steil dalende toppenlijn bleek achteraf een vals signaal, waardoor mijn verwachting van een hertest van de jaartop niet mogelijk bleek in mijn vakantieperiode.

Vier weken geleden plaatste de AEX een lagere top bij de 410,40. De doorbraak hierna onder de eerdere bodems rond de 402 was het vervolgsignaal van deze correctieve beweging die ondertussen alweer ruim een maand duurt.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Om een goed beeld te krijgen van de huidige situatie zoom ik eerst uit naar de logaritmische weekgrafiek. Het sinds eind 2012 stijgende middellangetermijntrendkanaal werd neerwaarts gebroken.

Zomercorrecties

Hiermee lijkt deze correctie zeer veel op de correcties die in de vroege zomermaanden van 2013 en 2012 plaatsvonden. In de zomer van vorig jaar vond namelijk een daling plaats van ongeveer 13% waarbij ook de betreffende stijgende bodemlijn werd gebroken.

De huidige daling van een top van 420 naar een dieptepunt van 388 (32 punten) is nog steeds minder fors, maar valt ook nog binnen mijn grenzen van een normale correctieve beweging (5 tot 10%).

Wel is de opwaartse vaart in het middellangetermijnbeeld (smal trendkanaal sinds eind 2012) met de neerwaartse doorbraak verminderd.

Op de logaritmische weekgrafiek werd verder de sinds begin 2012 stijgende bodemlijn (met een raakpunt bij de zomercorrectie van vorig jaar) getest. De tijdelijke doorbraak (intraweek) onder deze bodemlijn kreeg geen vervolg en deze stijgende bodemlijn is ondertussen opgelopen naar een niveau van ongeveer 395 punten.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Vlagpatroon

Op de lineaire daggrafiek vallen een aantal dingen op. Hier werd de sinds 2012 stijgende bodemlijn net niet getest. Deze vierde correctie ziet er net als veel andere correcties uit als een vlagpatroon (een relatief smal dalend trendkanaal van enkele weken).

De beweging naar de 388 was een precieze test van de onderkant van dit vlagpatroon. Ook bleek deze test onderdeel te zijn van een island reversal-bodempatroon. Dit is een eerste duidelijke aanwijzing van hernieuwde bodemvorming.

De bovenkant van deze gap (393) is het eerste steunniveau. De onderkant van deze gap ligt bij 391,80. Hierdoor was er slechts één dag sprake van een neerwaartse doorbraak van de aprilbodems van rond de 391,50 tot 392.

Let op de toppenlijn

Met de vorming van dit omkeerpatroon is het eerste signaal van bodemvorming dus gegeven, tegelijk met een test van de stijgende middellangetermijnbodemlijn. Toch is er meer nodig om deze correctie te beëindigen.

Zolang de dalende toppenlijn van het vlagpatroon niet wordt gebroken, blijft een verdere daling nog steeds mogelijk. Deze dalende toppenlijn ligt vandaag bij 403,20 en daalt dagelijks ongeveer 0,50 indexpunt.

Het zal dus nog enige tijd duren voordat deze toppenlijn onder druk wordt gezet en kan worden gebroken. Verder ligt bij 399,50 nog het 200-daags gemiddelde en bij 402 de voormalige bodems die eerder tijdens deze correctie op borden werden gezet.

AEX-indicatoren 

Klik op de grafiek voor een grote versie

Voor de komende week houd ik rekening met een eerste aanval op deze dalende toppenlijn, maar zolang die niet wordt gebroken, is de kans aanwezig dat opnieuw een lagere top wordt gezet.

Eindfase?

Als we verder nog kijken naar de technische indicatoren dan testte de RSI opnieuw de bodems van de afgelopen jaren (30-puntengrens). De RSI brak al zijn meest scherp dalende toppenlijn en de MACD staat op het punt deze te breken. Ook staat de MACD op het punt de positieve crossing te maken.

Dus meer signalen die wijzen op de eindfase van deze langer durende vierde correctie.

Kortom: de vierde correctie van dit jaar is dus nog in volle gang en wordt pas beëindigd boven de dalende toppenlijn van het vlagpatroon. Toch lijkt het neerwaarts potentieel beperkt met de test van de stijgende middellangetermijnbodemlijn en de vorming van een island reversal.

Onder de 388 ontstaat ruimte naar de 378 tot 379. Toch verwacht ik dat ook deze correctie in de komende tijd zal worden beëindigd en de AEX zijn opwaartse weg weer kan vervolgen. Daarbij zal het stijgende trendkanaal in het middellangetermijnbeeld wel breder zijn geworden.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

158 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Henri-Trader-Zonder-Trades 18 augustus 2014 10:04
    Vrijdag weer vervallen in een oude fout. In de hoop dat de goudkoers niet door de 1300 dollargrens zou zakken te zwaar bijgekocht en rond de bodem door margincalls mijn posities gesloten. Helemaal zuur omdat de koers daarna weer opveerde en een groot deel van het verlies dus niet nodig was. Gelukkig met shortposities in AEX, DAX en Dow nog wat terug gehaald. Ik heb de (Plus500) account afgeroomd en laatste MIB short vanmorgen uit laten stoppen met eigenlijk een groter verlies dan mijn equity toe liet. Hopelijk neemt Plus500 dit verlies en verrekenen ze dit niet met mijn nieuwe storting.

    Ik ben dus op deze account weer op nul begonnen. Door het transparant op dit forum weer te geven hoop ik in mijn cfd speculatie porto niet steeds weer te vervallen in dezelfde fouten. Ik wil in principe nog in 1 onderliggende waarde tegelijk speculeren met op zijn hoogst 1 andere met zeer strakke stoploss. Ik mag per maand hoogstens twee maal 100 euro storten. Ik begin nu met 400 euro waarvan ik 200 heb gestort. Bij eventuele winst room ik bij 500 euro 100 euro af. Helft winst vorige maand mag ik de maand erop indien nodig opnieuw storten.

    Vanmorgen short-positie MIB geopend (minimale contractgrootte van 20) op 19.696. Geen stoploss of target. Order voor nieuwe short-positie op 19.900 ingegeven. Huidige stand weer bijna breakeven nadat de koers eerst was gestegen naar 19.850. Helaas daar geen positie geopend...
  2. Playmaker 18 augustus 2014 11:26
    quote:

    Henri275 schreef op 18 augustus 2014 10:04:

    Vrijdag weer vervallen in een oude fout...
    ....Ik ben dus op deze account weer op nul begonnen. Door het transparant op dit forum weer te geven hoop ik in mijn cfd speculatie porto niet steeds weer te vervallen in dezelfde fouten. Ik wil in principe nog in 1 onderliggende waarde tegelijk speculeren met op zijn hoogst 1 andere met zeer strakke stoploss. Ik mag per maand hoogstens twee maal 100 euro storten. Ik begin nu met 400 euro waarvan ik 200 heb gestort. Bij eventuele winst room ik bij 500 euro 100 euro af. Helft winst vorige maand mag ik de maand erop indien nodig opnieuw storten.

    Vanmorgen short-positie MIB geopend (minimale contractgrootte van 20) op 19.696. Geen stoploss of target. Order voor nieuwe short-positie op 19.900 ingegeven. Huidige stand weer bijna breakeven nadat de koers eerst was gestegen naar 19.850. Helaas daar geen positie geopend...
    Lijkt mij een goede benadering / risico management. Lijkt me wel lastig om tsrgets te realiseren, met heel kleine investeringen ben je a.h.w. 'gedwongen' langer exposure in de markt te hebben voordat er sprake is van aantrekkelijk rendement t.o.v. transactiekosten en risico. Wens u in elk geval standvastigheid en natuurlijk vooral succes!!!
158 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links