Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goeroemijnaandelen

Goeroemijnaandelen

Goudmijnaandelen doen het goed dit jaar. De NYSE arca gold bugs index, beter bekent als de HUI index oftewel een index met 39 goudmijnaandelen, staat voor dit jaar al +19,0% hoger. Deze stijging is mede veroorzaakt door hogere productie van de goudmijnbedrijven en doordat de kosten om één troy ounce goud uit de grond te halen zijn gedaald.

Daarnaast zitten ook een aantal grote namen al in goud en in goudmijnaandelen, dus misschien bent u al te laat. Wall Street Journal schrijft:

The gold-miner rally is a boon for high-profile hedge-fund managers such as George Soros and John Paulson —as well as traditionally gold-focused traders like Peter Palmedo and Eric Sprott. Their gold bets were pummeled last year, when a rise in bond yields and muted inflation dulled gold's allure, sparking a stampede that drove the precious metal's price down 28% and the gold-mining index down 54%.

Soros Fund Management LLC and Robert Citrone's Discovery Capital Management LLC bought shares in the first quarter, according to filings. Paulson & Co. has held the stock since 2011. Shares of Toronto-based and listed Agnico are up 51% this year after tumbling 46% in 2013.

Individuele goudmijnaandelen kunnen erg link zijn. U weet bijvoorbeeld vaak niet of er goud verpand is of dat het goud dat nog uit de mijn moet komen al verkocht is.

Is de goudclaim (de grond) wel van het mijnbedrijf of moet het bedrijf elk jaar een bedrag betalen om op de claim te mogen mijnen? Dat zijn erg belangrijke vragen die u uzelf moet stellen, nog voordat u ook maar één goudmijnaandeel koopt.

Goudmijnaandelen gaan de goudprijs achterna, maar dan alsof u met een hoge leverage belegt. Dat is ook logisch, want het kost altijd een x bedrag om het goud uit de grond te halen. Stijgt de prijs van goud, dan zijn de winsten groter. Daalt de prijs van goud, dan kan het ook hard omlaag gaan.

Daarnaast heeft een goudmijn te maken met de vraag. Kunnen we het vinden? Want met goud gevulde grond hebben is één ding, maar het goud ook vinden en eruit halen is een tweede.

Als een bedrijf een goudader vindt dan kunnen er ineens kilo's tegelijk in de wasbak liggen. Er zijn ook zat voorbeelden van goudmijners die slechts een paar troy ounce, of helemaal niets, uit de grond halen.

De mening van Nederlands bekendste goudmijnspecialist Willem Middelkoop is al jaren bekend, maar vandaag heeft hij het over zilver:

 

 

 

Nico Bakker wacht nog op meer bevestiging bij zilver. Goud zit volgens Nico wel in een uptrend.

 

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 augustus 2014 16:45
    Iedereen houdt van goeroes, maar een vraag die de belegger bij de overwegingen kan stellen is "Houdt de goeroe ook van de beleggers?"

    en zo ja, is dat voor het te verwachten rendement dan belangrijk?

    en zo nee, wat kan er tegen zijn dat ik eerst onderhavig artikel goed doorneem om me verder te verdiepen in de vele kansrijke mogelijkheden die goud of zilver voor een bepaalde horizon bieden?
  2. geobeo 12 augustus 2014 17:38
    quote:

    Cybres schreef op 12 augustus 2014 17:20:

    Hoe betrouwbaar is de tip van een goeroe die zelf geen cash heeft? ;-)
    Nog simpeler gezegd: Hoe betrouwbaar is de tip van een goeroe?

    Helemaal niet betrouwbaar. Anders waren we nu allemaal al lang rijk.

    Middelkoop roept al > 10 jaar dat je goud en zilver NU moet kopen. Ooit zal hij achteraf gelijk krijgen. Ook een stilstaande klok geeft 2x per dag de juiste tijd aan...
  3. forum rang 6 haas 12 augustus 2014 19:00
    Geef niet vaak beleggingstips (en mag het niet van de AFM) maar als ik nu veel cash had liggen dan kocht ik me toch een hoop zilver ..
    =========================================================
    middelkoop excuseert zich met dat hij niet veel cash heeft ?
    heeft zijn cash verloren met/in eigen fonds ?
    kan ook met weinig cash ? turbo ?
  4. Ton9359 12 augustus 2014 22:19
    Die Willem Middelkoop heeft in 2011 en 2012 al gelijk gekregen met de opwaartse koers die het goud gemaakt heeft. Met name de rol in de crisis die de Euro heeft doorgemaakt deed de koers van goud oplopen. De waarde van geld en het bijdrukken van bankpapier gaat een keer fout. Als de overheid in zuid Europa en Amerika niet op de pof zouden leven zou de goudkoers veel lager staan.
  5. [verwijderd] 12 augustus 2014 23:00
    Zilver het best geleide metaal dat er is. Zilver is een industrieel product en staat eigenlijk los van ''veilige haven'', geen enkel land heeft grote zilver reserves. De ca. 2,5 miljard mensen in India en China worden steeds rijker en kopen vanzelf meer technologische producten met als gevolg nog meer vraag naar zilver. Het zit niet voor eeuwig in de grond..
  6. forum rang 6 Fred 62 13 augustus 2014 06:16
    quote:

    belegger92 schreef op 12 augustus 2014 23:00:

    Het zit niet voor eeuwig in de grond..

    Klopt goud en zilver zitten niet meer eeuwig in de grond.
    maar een groot gedeelte wel erboven.

    Er verlaat maar weinig materie deze aarde dat noemen we zwaartekracht.
    Alles blijft hier alleen de samenstelling of plek veranderd.

    Die paar gram goud of zilver is vaak makkelijker uit een apparaat te halen
    dan uit de grond , goud is genoeg voor handen er ligt zoveel in kluisjes en
    er hangt zoveel aan lichamen dat we voor gebruiksdoeleinden honderden
    jaren vooruit kunnen.

    mvg

    Fred

  7. Cybres 21 augustus 2014 12:30
    8 dagen later staan we weer wat lager......bedoelde in mijn vorige bericht natuurlijk dat ie nog wat meer zilver zou kunnen kopen....en vandaag nog weer wat meer.....break out waarschuwing was meer een breek waarschuwing. Snap ook werkelijk niet hoe je op de grafieken basis een koop aanbeveling kon maken op 12 aug. De wens zal de vader van de gedachte wel geweest zijn.....;-)
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links