Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Technische noodhulp AEX

Technische noodhulp AEX

Oei, wat een koersgeweld ineens in de AEX. Dat waren we na deze gezapige zomer niet meer gewend. En nog erger, we moeten het doorstaan zonder de dagelijkse duiding van onze vaste chartist Bas Heijink.

Bas ging op vakantie op 22 juli, toen de AEX nog boven de 405 punten stond. Wat gaf Bas ons mee voor zijn vakantieperiode?

Sinds eind 2012 beweegt de AEX (op de zomercorrectie van 13% in 2013 na) binnen de grenzen van een stijgend middellangetermijnkanaal. [...]

Bijna elke correctie werd sinds eind 2012 hier opgevangen en deze stijgende bodemlijn ligt nu net boven de 398 en zal in de komende drie weken oplopen naar 401 tot 402. Opvallend is dat gelijk aan deze bodemlijn momenteel ook het oplopende 200-daags gemiddelde ligt.

Ik gaf in de afgelopen twee weken al aan dat dit een richtpunt was voor deze correctie. De AEX heeft dit niveau op ongeveer 3,5 punt na getest. Mocht de AEX hier toch onder schieten dan ligt er nog een belangrijk vangnet bij 391, een sinds begin 2012 stijgende bodemlijn.

Oftewel. de AEX heeft de twee belangrijkste vangnetten van Bas inmiddels gepasseerd. Over wat er ónder de 391 gebeurt heeft Bas zich verder niet uitgelaten. Eens kijken wat de rest van het technische analistencorps nu vindt:

Nico Bakker ziet onder de 389 nog geen herstel.

Oh wacht, de stieren geven zich niet zomaar gewonnen, zegt Nico.

Dat lijkt aardig op wat Erem & Nikken vanochtend in hun Wake Up Call stelden: dat vandaag de slag om 391 gaat worden gestreden.

Het niveau 391 kan waarschijnlijk al vrij vroeg in de sessie worden genoteerd. Rond deze zone wordt het gevecht interessant. [...] Weet deze bodem het verkoopenthousiasme niet op te vangen dan mag in de komende dagen de blik zelfs gericht worden op het niveau van de ingetekende diagonaal stijgende lijn onder de bodems van eind 2013 en begin dit jaar. Vooralsnog is het nog niet zover. Eerst vandaag het gevecht met 391.

En vooruit, als ik zelf even een ongediplomeerd lijntje trek, kan zelfs ik zien dat het technische plaatje op middellange termijn niet echt heel fraai is.

 

Hier kunt u zelf naar hartelust lijnen trekken die de vallende index kunnen opvangen.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 28 mei Dit zijn alle 20 long- èn shorttips van de Hollandse Aandelenavond 2
 2. 03 mei Welkom op de vernieuwde voorpagina van IEX.nl
 3. 09 apr Zo leert u succesvol handelen 1

Gerelateerd

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. kees5555 8 augustus 2014 11:19
  Bas schreef op 22 juli ook nog "Kortom: ik acht de kans groot dat de laatste fase van deze correctie is gestart en de AEX mogelijk de bodem al op de borden heeft gezet. Toch is bevestiging nodig boven zowel de dalende toppenlijn als de vorige top om deze correctie definitief te beëindigen, maar dat kan in de komende week mogelijk al plaatsvinden.

  Hierna houd ik rekening in mijn vakantieperiode met een verdere stijging tot mogelijk zelfs nieuwe hogere jaartoppen."

  En Nico Bakker liet aan hetb begin van dit jaar weten dat "470 punten aan het eind van dit jaar" in de technische sterren geschreven stond.

  Ja ja, technische analyse....tsssss
 2. pissebed 8 augustus 2014 11:42
  Ja jongens jullie wilden eergisteren niet naar me luisteren toen ik zei dat je beter alles kunt verkopen en niet geloven wat die Bas allemaal opschreef. Alleen goud en zilver en platina en tarwe (Rusland Oekraine wordt schaars) zal goed gaan evenals leerproducten (vlees en varkens en koeieleer) wegens naderen oorlogen.
 3. pissebed 8 augustus 2014 11:44
  Nog een extra toevoeging ik hoop dat jullie nooit meer die lijnentrekkerij geloven: het blijft toch een casino: gooi al je aandelen nu het nog kan in de prullenbak en verkoop alle rommel! De euro en de dollar zijn al praktisch failliet alleen denekn wij dat het nog wel goed blijft gaan, quod non.
 4. forum rang 5 geobeo 8 augustus 2014 11:45
  Grappig dat de mensheid blijft geloven dat je de beurs kunt voorspellen :)

  En dan de schuld afschuiven op Bas, omdat die het mis heeft. Ik zal je vertellen wie de enige echte schuldige is: jijzelf, voor het geloven van voorspellers. Dat is het zelfde als geloven in spoken/kabouters/sinterklaas/etc.

 5. forum rang 4 Belegde boterham 8 augustus 2014 12:17
  Ben net terug van vakantie, hoop dat Bas geniet :-) onbetaalbaar genieten.

  Lees Bas graag, maar doe er niet veel mee, beschouw mezelf als belegger niet als speculant, desalniettemin zullen er ongetwijfeld veel speculanten hun voordeel meedoen. Je hoeft het niet te lezen, maar het leest wel prettig 's ochtend met een bakkie leut

  @Pissebed, investeer nooit ergens in, er liggen altijd beren op de weg, lijkt me verstandiger voor u ;)
 6. france 8 augustus 2014 14:36
  quote:

  geobeo schreef op 8 augustus 2014 11:45:


  Grappig dat de mensheid blijft geloven dat je de beurs kunt voorspellen :)

  En dan de schuld afschuiven op Bas, omdat die het mis heeft. Ik zal je vertellen wie de enige echte schuldige is: jijzelf, voor het geloven van voorspellers. Dat is het zelfde als geloven in spoken/kabouters/sinterklaas/etc.





  De mens is onzeker , goedgelovig en zoekt naar houvast, dat is de kracht van technische analyse, je kan er zelfs je boterham mee verdienen….. met gekras in grafiekjes uit het verleden en dan denken de toekomst te kunnen voorspellen.

  mvg, grootst mogelijke onzin.

 7. [verwijderd] 8 augustus 2014 14:52
  Wat Bas doet heeft ook in feite niets te maken mat het voorspellen wat de beurzen zullen doen.
  Hij doet in feite niets anders dan kuddegedrag van beleggers registreren en heel voorzichtig de diverse mogelijkheden schetsen en nog veel voorzichtiger daar conclusies aan verbinden.
  En daar zijn veel mensen erg blij mee zolang het resultaat positief is.
  Niets meer en niets minder.
 8. Rubicon 8 augustus 2014 15:55
  Een steun/weerstand is een steun/weerstand zolang het een steun/weerstand is (om zich vervolgens als een weerstand/steun te gedragen totdat...).
  Tot zover mijn educatieve bijdrage op dit punt.

  Wellicht dat TA te gebruiken is om op een (ogenschijnlijk) geschikt moment in- en uit te stappen (alsof je de markt kunt timen), maar mij gaat dat meestal niet zo goed af. Zo is er altijd wel weer een gebeurtenis dat de zorgvuldig getrokken lijntjes (letterlijk) doorkruist.

  Maar ieder zijn ding natuurlijk.
 9. forum rang 5 keffertje 8 augustus 2014 16:41
  Bas kan de beurs niet voorspellen (net als nikkem/ehren,nico bakker, ad nooten etc.)

  Soms heeft hij gelijk en soms niet (net als wij allemaal). Ik snap niet waarom hij dagelijks een column schrijft, maar heb er geen last van. Het enige irritante vind ik, dat als hij bij toeval eens gelijk heeft, hij zichzelf te serieus neemt en een hoop mensen onbewust in zijn onzin-val meetrekt.

 10. forum rang 6 handyman6 8 augustus 2014 16:49
  quote:

  lecrayon schreef op 8 augustus 2014 14:54:


  Meestal ligt de toekomst niet in het verleden.
  Oh,dus de geschiedenis herhaalt zich niet?We maken niet steeds weer dezelfde fouten ?Elke dag is op zich origineel ? Kan het ff niet laten,potloodje om te reageren.
  Kom op man,ons mensen en dieren zijn gewoonte beesten en herhalen uit pure luiheid,goede en foute rituelen tot vervelens toe .
  Derhalve is gedrag grotendeels psychologies voorspelbaar en bv de reclame wereld doet daar haar voordeel mee.
  Samenvattend kan je dus vrij goed toekomstig (beleggings)gedrag voorspellen,mits er zich geen calamiteiten voordoen,dan reageert elk mens en dier in overlevingsmodus:hoe kom ik weg en wat kan ik meepikken.

  Fijn weekend TA-lovers..grH6
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX 730,98 15 jun
+0,88
+0,12%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links