Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Buffetts magie uitgewerkt?

Buffetts magie uitgewerkt?

Dit is niet Warren Buffetts beste jaar geweest. Check het lijstje van Bespoke maar eens. Hierin staan de 15 bedrijven met de grootste weging in de portefeuille van Berkshire Hathaway. Bank of America Merrill Lynch is een verhaal apart, daar heeft de investeringsmaatschappij warrants op. Bespoke-analisten schrijven:

For the purposes of our analysis, we assumed that Berkshire is long 700 million shares of BAC, which is basically equivalent to returns on deep in the money calls that the warrants replicate.

Dat Buffetts fonds slechter presteert dan de S&P is vooral te wijten aan Coca-Cola en General Motors. De eerste stelde beleggers teleur met een omzetdaling. De laatste moest veel auto's terughalen vanwege een problemen met contactsloten.

 

 

Is de magie van Berkshire Hathaway uitgewerkt? Nee, daar is toch echt meer voor nodig. Op lange termijn heeft Warren Buffett nog steeds een trackrecord waar veel fondsmanagers jaloers van worden. Dit is een momentopname, beleggingen kunnen fluctueren en het maakt dan niet uit of je dan Buffett of Bakker heet.

Daarnaast zit Berkshire Hathaway ook in niet-beurgenoteerde bedijven en die staan hier niet tussen. Niet voor niets staat het fonds YTD +8,2% in het groen, terwijl de S&P 500 total return YTD slechts +5,2% in de plus staat. De niet-beursgenoteerde bedrijven hebben daar ongetwijfeld een aandeel in gehad.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brogembank 6 augustus 2014 13:23
    Al vaker gezegd door medeforumgenoten: Onze Nederlandse HAL is de Nederlandse versie van Berkshire; de meeste beursgenoteerde holdings doen het niet erg best (Vopak, SBMO, Safilo), maar door niet beursgenoteerde assets toch een aanmerkelijke outperformance tov de AEX en Herbeleggingsindex.
  2. veepee 6 augustus 2014 16:46
    41% winstgroei en grootste kwartaal ooit. Weinig bedrijven die dat op dit moment rapporteren. Dat mag ook wel gezegd worden.
    Buffet kijkt lange termijn, ook naar zijn aandelen. De S&P 500 kwartaal op kwartaal verslaan lijkt mij zijn doel niet. Hij heeft een zeer klein aantal zeer grote posities: 5 aandelen zijn samen 65%. Goede waardeaandelen vnl ouderwets Amerikaanse merken. IBM is zijn enige tech aandeel. Hij probeert denk ik op zijn manier op safe te spelen. De zeer geconcentreerde portfolio geeft ook wel risico maar zal het naar mijn verwachting bij daling van de beurs beter doen.
  3. [verwijderd] 6 augustus 2014 18:39
    Ik denk persoonlijk dat enige nuance hier op zich wel op zijn plaats is.

    Allereerst is het denk ik handig om te vermelden dat Buffett echt een extreme lange horizon heeft, Hij vind het daar bij minder belangrijk wat de exacte waarde van een aandeel, volgende week, maand of zelfs jaar is.
    Hij blijft vooral kijken naar de onderliggende waarde, dus echt naar het bedrijf zelf.

    Neem bijv zijn belegging in The Coca-Cola Company.
    Het is daarbij denk ik wel interessant om te vermelden dat Buffett de meeste aandelen hiervan gekocht heeft naar de crash van 1987. (Berkshire bezit nu ongeveer 9% van het bedrijf)

    finance.yahoo.com/q/bc?s=KO+Basic+Cha...
    Een simpele blik op de wat langere grafiek laat dan toch wel zien dat dat toch wel een mooie deal is geweest.

    Hier nog een leuke oude Coca Cola commercial, waar nog wel eens naar gerefereerd word en dan voor al het zinnetje, "I'd like to buy the world a Coke and keep it company."
    www.youtube.com/watch?v=m1NeogMh1JI

    Een ander punt wat denk ik belangrijk is om te begrijpen bij Berkshire is het insurance gedeelte.
    Wat in zeker zin een belangrijke basis vormt voor Berkshire, een mooi voorbeeld daar is een bedrijf als Geico, maar zeker vandaag de dag ook de hele grote insurance contracten die Berkshire aan gaat omtrent het risico op zeer grote rampen, denk daar bijv aan risico's van orkaan schade.

    Je moet ook goed berijpen dat buffett echt een grote hekel heeft aan geld lenen. Maar hier komt de clue met insurance omdat je bij verzekeringscontracten de premie vooruit ontvangt, terwijl je een tijd later pas evt wat hoeft uit te keren en overall het idee achter insurance natuurlijk zo is dat de totaal ontvangen premie zeker op lange termijn in principe de uit te betalen kosten dekken.

    Wat er dus voor zorgt dat het op de lange termijn gewoon winstgevend is, maar misschien nog wel belangrijker voor Berkshire het zorgt ook voor een grote cashflow, die kan worden gebruikt om te investeren.
    Daardoor word in feite een soort kleine hefboom gecreëerd zonder dat er kosten aan verbonden zijn, die je zou hebben als je het geld er voor zou lenen.
    (Zeker in het verleden is dit altijd een heel groot voordeel geweest, bij de huidige zeer lage rente zal het verschil natuurlijk wel wat kleiner zijn.)

    Ook wat betreft de recente Q2 cijfers kan ik ook niet echt zeggen dat ik ze nou slecht vond, Denk persoonlijk gewoon dat het heel erg nette cijfers zijn, waar niet erg veel op aan te merken valt.
    www.berkshirehathaway.com/news/AUG011...

    www.berkshirehathaway.com/qtrly/2ndqt...

    Op zich nog wel een interesant (iet wat opmerkelijk) detail daar, is dat de cash cash balance van Berkshire afgelopen tijd wel redelijk is opgelopen naar nu ongeveer 55 billion, +- 10% van het totaal van Berkshire.
    www.bloomberg.com/image/ixzCdEssw_F0.jpg

    Maar zeker als je gaat kijken naar het lange termijn track record van Berkshire in vergelijking met de S&P500 geeft ook dat toch wel een iets ander beeld.
    finance.yahoo.com/q/bc?s=BRK-A&t=...

    Moet wel een kleine kanttekening bij geplaatst worden en dat is dat het gemiddelde rendement voor 2000 nog wel wat hoger was dan er na. Wat je beter kunt zien als je de grafiek bekijkt met een logarithmic scale.
    finance.yahoo.com/q/bc?t=my&s=BRK...
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links