Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Wel zon, geen geld

Vorige week noemde ik een aantal aandelen die fundamenteel gezien extreem duur waren (zijn) en afgelopen week waren het juist deze fondsen die een correctie lieten zien toen het even onrustig werd in de markt.

De onrust kwam uit een paar hoeken. Allereerst is het cijferseizoen begonnen en dus waren er vooraf wat winstwaarschuwingen. In Amsterdam hadden we BAM en Fugro. Beide aandelen knalden omlaag maar beide vind ik na de knal wel interessant om te kopen.

Een andere oorzaak van de onrust was onrust in het zonnige Zuiden. Zo kwam het probleem met Banco Espirito Santo naar boven burpen. Deze bank is een enorme verwevenheid met dochters, moeders en andere gelinieerde bedrijven. Iets wat we anno 2014 in de bankensector toch eigenlijk niet meer moeten willen.

Hoewel het de afgelopen week naar boven kwam burpen, is het eigenlijk niet iets van de laatste week. Het gaat al lange tijd niet zo goed met dit aandeel en ik ben dan ook benieuwd wat ECB-voorzitter Draghi gaat doen.

Ondanks dat het dus, kijkend naar de koers, al langer speelt ging vorige week ook de rest van Portugal fors omlaag. De PSI Lisabon Index corrigeerde fors en eindelijk was er weer eens een hoofdschouderpatroon dat werkte.

Maar niet alleen Portugal werd besmet met de problemen, ook andere banken in andere landen gingen fors onderuit.

Zelfs (0ok) Franse banken gingen onderuit. Grappig was dat ik het met mijn vermogensbeheer-collega’s nog voor de val over verkoopsignalen in de bankaandelen had. We durfden er toen nog niets mee te doen omdat fundamenteel er niks aan de hand was en het uiteindelijk toch onverwacht fors onderuit ging.

Nu had ik genoeg bescherming in het Lage Landen fonds (Today’s actief Offensief) op indexniveau, maar voelde het bankenverhaal een beetje als een keeper die een penalty om zijn oren krijgt maar wel in de goede hoek duikt.

Uiteindelijk was zelfs de gehele Europese bankensector in correctie gegaan en als ik de grafiek moet geloven komen er nog veel meer correcties aan in deze sector.

Ook is het wel even goed te zien hoe het zuidelijke-landeneffect werkte. Want ineens ging alles weer omlaag en werden ook Griekenland en andere Zuidelijke landen in de verkoop gedaan.

We hebben dus in alle Zuidelijke indices verkoopsignalen, als voorbeeld nog even de MIB in Milaan. Als dit al zo gemakkelijk omlaag kan en zo hoog gecorreleerd is op een relatief klein event wat moeten we dan denken van de socialmediabubbel? Ja, de socialmediabubbel!

Neem even het bedrijf dat veel van de weekendkranten heeft gehaald, namelijk Cynk. Naar eigen zeggen verkoopt het contactgegevens van sterren en is het een socialmediabedrijf, maar ze hebben geen bedrijfswebsite.

Als mijn koersdata me niet in de steek laten (het lijkt bijna zo ongeloofwaardig als een scene uit de film Wolves of Wall Street) was dit aandeel:

 • in mei een pennystock van rond de 6 cent
 • half juni werd er rond de 2,50 gehandeld
 • in juli deed het aandeel rond de 6 dollar
 • nu hebben we zelfs even bijna 22 dollar gezien en een slot van 13,90 dollar

Het bedrijf lijdt verlies en heeft maar één geregisterde werknemer maar is wel op zijn top bijna 6 miljard nu waard… en ja het personeelslid heeft opties. Voor toekomstige studieboeken kijk even naar de fundamenten.

Ik heb geen positie in dit aandeel, dit gaat mij te wild. Overigens zijn de autoriteiten in de koersbeweging gedoken.

Nog een voorbeeld: Gopro. Een maker van camera’s. populair bij parachutespringers, skaters en andere actiehelden. Maar het blijft een camera. De omzet loopt terug en Sony of Samsung kunnen morgen in dit segment springen.

We moeten niet denken dat ieder bedrijf een soort Dr. Dre is wat overgenomen wordt door Apple. Ik zit ze short. Kijk zelf maar eens naar de fundamentals

Netflix is ook een prijzig aandeel en heeft een verkoopsignaal in de Twindicator. We zien meer en meer bedrijven hun businessmodel volgen en ook series en films online aanbieden. Concurrentie is slecht voor de toch al lage marges.

Tesla een verkoop in de Twindicator en meer zeg ik er niet over.

Trulia laat groei zien maar heeft een nog veel grotere groei ingeprijsd. Ik heb een verkoopsignaal in de grafiek en zit dan ook short.

Facebook een short maar de grafiek kan als het herstel doorzet toch nog een koop geven. Dus eigenlijk even niks doen tot er duidelijkheid ontstaat.

Amazon vind ik ook een overgewaardeerd bedrijf maar het ging vrijdag toch fors omhoog. Dus ook even vanaf blijven als u short wilt gaan.

Nogmaals ik kan het niet vaak genoeg zeggen: er zijn ook aandelen die wel normaal geprijsd zijn in de internet- of socialmediasector. Neem Yahoo dat gaat profiteren van de beursgang van Alibaba.

En zo kan ik er meer noemen, maar ik wil noem eerst nog een short: namelijk Ageas. U u weet wel de bad bank van Fortis. Dit was het deel dat we verkochten aan de Belgen het goede deel stopten we bij ABN Amro. Maar Ageas heeft een mega-beweging laten zien. Ik zou zeggen dat het te enthousiast is geweest.

Uiteindelijk denk ik dat de markt nog verder weg kan zakken; we hebben in alle belangrijke indices verkoopsignalen. Tenzij Draghi weer zijn handen eronder gaat houden kan de markt nog veel verder corrigeren.

Einde succes en zegenreeks? Ook Dow Jones dreigt naar een verkoopsignaal te gaan.

Voor de AEX is er gemakkelijk ruimte tot onder de 400 en als het voor de beren mee zit kan het  zo naar de 375. Maar laten we eerst even kijken hoe de markt zich de komende dagen houdt.

Per saldo is het onrustig in de markten en verwacht ik meer beweging de komende tijd. Ik zou een putje onder de positie adviseren voor een goede vakantierust.

Maar het is dus nog niet onrustig in de vele, veel te dure socialmedia-aandelen en dus in plaats van steeds short te gaan, moet ik maar profiteren door mijn aanvullende pensioentak (ForTomorrow.nl) maar om te dopen naar socialmediapensioentak en het gauw naar de beurs brengen.

Zolang het kan, profiteer ervan? If you can’t beat them join them, is toch de uitspraak?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

 1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
 2. jan '17 Mindf*ck 34
 3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 14 juli 2014 18:13
  Netflix, de verkoopsignalen en de koopsignalen volgen elkaar nog sneller op, dan te volgen is. Netflix geeft bij mij ook een verkoop signaal, maar ze vliegen vandaag flink omhoog. Net als de rest in Amerika. Je hoort en leest continue dat alle aandelen duur zijn, maar het wordt in dit soort hoor en lees testen alleen maar duurder. Mooi stukje tekst, waarbij diverse aandelen besproken wordt. Thanks!
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 733,36 14:17
  +0,66
  +0,09%
 2. Ageas 48,580 14:01
  +0,300
  +0,62%
 3. Amazon.com 3.449,080 24 jun
  -54,740
  -1,56%
 4. Athene Composite 905,57 14:17
  -4,27
  -0,47%
 5. BAM Groep Koninklijke 2,376 13:51
  -0,010
  -0,42%
 6. BNP Paribas 54,450 14:01
  +0,350
  +0,65%
 7. DAX 15.589,23 24 jun
  +132,84
  +0,86%
 8. Facebook 343,180 24 jun
  +2,590
  +0,76%
 9. Fugro 8,465 14:01
  +0,205
  +2,48%
 10. Netflix 518,060 24 jun
  +5,320
  +1,04%
 11. NY-DJ-Industrial Avg 0,00 nov '18
  0,00
  0,00%
 12. PSI 20 5.066,59 14:02
  -10,98
  -0,22%
 13. Tesla 679,820 24 jun
  +23,250
  +3,54%
 14. Yahoo! Inc 52,580 jun '17
  0,000
  0,00%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links