Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"BAM dicht tegen emissie aan"

"BAM dicht tegen emissie aan"

De kans dat BAM Groep met een nieuwe emissie moet komen om de financiële huishouding op orde te krijgen, is zeer aanwezig. Dit bleek maandag uit een rondgang van ABM Financial News onder zes analisten, waarvan sommigen alleen anoniem wilden reageren.

BAM kondigde voorbeurs projectverliezen ter waarde van 75 miljoen euro aan. "Op dit moment" kijkt de bouwer, zo zei topman Nico de Vries in een toelichting op de berichtgeving, niet naar een aandelenemissie, maar wel houdt BAM "alle opties" open.

Analisten zeiden tegenover ABM Financial News dat wanneer er nieuwe tegenvallers komen, BAM vrijwel zeker met een emissie moet komen.

Met "onverwachte zaken" is volgens analist André Mulder van Kepler Cheuvreux onvoldoende rekening gehouden.

De kans op extra verliezen is daarbij reëel. In een toelichting op de waarschuwing van vanochtend zei BAM niet te verwachten dat er nog extra kosten uit de lopende projecten naar boven komen, alhoewel het bouwbedrijf dit ook niet uitsloot.

Nieuwe verliezen uitsluiten kan BAM volgens verschillende analisten ook niet, gelet op het projectwerk waar er altijd een miskleun tussen kan zitten. Daarbij zijn de vandaag genoemde probleemprojecten, projecten waar jaren geleden op is ingeschreven en waar nu pas de ellende naar buiten komt.

"En zoals de geschiedenis heeft laten zien en de waarschuwing van vandaag onderstreept, dat [eerdere waarschuwingen] vaak leiden tot nieuwe teleurstellingen", aldus analist Dirk Verbiesen van KBC Securities.

Maar zelfs als er geen extra kosten komen, dan nog bestempelden verschillende analisten de huidige financiële situatie van BAM als krap.

Toch zou het nog even kunnen duren voor BAM daadwerkelijk een emissie moet doen. Analist Philip Ngotho van ABN AMRO voorziet op korte termijn geen problemen ontstaan ten aanzien van de bankconvenanten van de bouwer.

Anders kan de situatie zijn in het eerste kwartaal van 2015. Volgens de analist is dit een traditioneel zwak kwartaal vanwege de winter en indien de desinvesteringen dan niet voldoende hebben opgeleverd en het werkkapitaal niet voldoende op peil is, dan zou BAM wel eens in de problemen kunnen raken.

Positie topman wankel

De winstwaarschuwing van vandaag geldt volgens fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam als een aanslag op de geloofwaardigheid van de bouwer.

Menig analist vraagt zich in dit licht ook af hoe houdbaar de positie van De Vries is. De "goodwill" raakt volgens Joost Van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers een keer op. De analist denkt wel dat de CEO de kans krijgt de kwestie op te lossen, maar een volgende aankondiging kan wel eens de spreekwoordelijke druppel zijn.

De Vries zelf zei dat de onderliggende strategie de juiste is, "maar de uitwerking schiet tekort".

BAM Groep verloor maandag ruim een kwart aan beurswaarde op 2,73 euro. Het Damrak noteerde 0,8 procent lager.

 


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven.

Meer over ABM Financial News

Recente artikelen van ABM Financial News

  1. 13 sep Klein verlies voor AEX
  2. sep '22 'Winstwaarschuwing AkzoNobel levert nieuwe deuk op' 2
  3. mrt '22 Cabka maakt zich op voor eerste handelsdag in Amsterdam

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Porscheknakker 7 juli 2014 18:38
    quote:

    tmaster schreef op 7 juli 2014 17:31:

    Wel wat overtrokken reactie. Huizenmarkt zal de komende maanden en jaren verder aantrekken.

    Wie zegt dat?
    Ik geloof er niets van.
    De crisis is nog lang niet voorbij, ook al willen Rutte en c.s. ons dat doen geloven. De woningbouw ligt op zijn gat en dat zal zo blijven. Waar moeten mensen immers het geld vandaan halen om nog een woning te kunnen laten bouwen?
    Al hun geld gaat op aan belasting- en premiebetalingen.
    Wat nog overblijft is voor de noodzakelijke kosten voor kleding, eten en drinken en uiteraard voor een mobieltje.
  2. aandeeltje! 7 juli 2014 20:19
    quote:

    330ix schreef op 7 juli 2014 18:38:

    [...]

    Wie zegt dat?
    Ik geloof er niets van.
    De crisis is nog lang niet voorbij, ook al willen Rutte en c.s. ons dat doen geloven. De woningbouw ligt op zijn gat en dat zal zo blijven. Waar moeten mensen immers het geld vandaan halen om nog een woning te kunnen laten bouwen?
    Al hun geld gaat op aan belasting- en premiebetalingen.
    Wat nog overblijft is voor de noodzakelijke kosten voor kleding, eten en drinken en uiteraard voor een mobieltje.
    De mensen die meer overhebben verliezen het alsnog op hun belegging in BAM.....foetsie maar weer.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links