Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Binck gaat in hefbomen

Binck gaat in hefbomen

Drie weken nadat ABN Amro besloot haar turbo-aanbod aan de wilgen te hangen, komt beleggersbank Binck met een nieuw product op de markt: Binck Turbo's. Dat zat eraan te komen.

Topman Koen Beentjes kondigde de komst van eigen hefboomproducten al eerder aan. Het lijkt zowel een defensieve als een offensieve zet: het zélf op de markt brengen van turbo's compenseert het wegvallen van de distributievergoedingen sinds het provisieverbod inging, maar tegelijkertijd positioneert Binck zichzelf hierdoor met populaire producten in het hart van de belangrijke doelgroep van actieve beleggers.

Daar wordt geen complete productfabriek voor ingericht, zegt Jean-Paul van Oudheusden, bij Binck verantwoordelijk voor de introductie van turbo's, net zoals hij tien jaar geleden een van de drijvende krachten was achter de eerste lancering van turbo's in Nederland, toen nog bij ABN Amro.

Soortnaam

"We hebben goed nagedacht over wat we wel en niet willen doen. Zo hebben we geen eigen handelaren zitten. Binck verzorgt het financieringsdeel van de turbo's en is de aanbieder, UBS fungeert als marketmaker."

Zijn de Binck-turbo's radicaal anders dan wat er nu op de markt is? Nee, in principe niet. Binck bouwt voort op een bestaand succesproduct en kiest er zelfs voor om de naam Turbo's te adopteren, een naam die eerder door ABN Amro en later RBS in de markt werd gezet. Andere aanbieders kozen voor andere namen - ING voor sprinters, Citi en Commerzbank voor Speeders - maar volgens Van Oudheusden heeft "door de jaren heen het instrument turbo zo'n vlucht genomen, dat het een soortnaam is geworden."

Of RBS en de toekonstige eigenaar van de RBS Turbo's, BNP Paribas, blij zijn met de adoptie van de naam door Binck is nog niet duidelijk. RBS heeft in ieder geval nog niet officieel gereageerd en Van Oudheusden zegt ook nog geen reacties te hebben gekregen.

Van 8 tot 22 uur

Wat wèl anders is, is de manier waarop de producten worden verhandeld. De bestaande turbo's staan genoteerd aan Euronext, de producten van Binck worden verhandeld op een apart platform, CATS. Daarin handelt de belegger direct met marketmaker UBS. "Dankzij CATS kunnen we nu op de AEX spreads van een halve cent aanbieden. Dat heeft niemand nu," zegt Van Oudheusden.

Een ander verschil met bestaande turbo's zijn de handelsuren, die van 8 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds lopen en de tarieven: Binck rekent voor haar eigen turbo's geen variabele transactiekosten meer. Basic-beleggers betalen 7,50 euro per transactie, actieve beleggers 6 euro. 

Daarmee lopen die kosten overigens niet bijzonder uit de pas met wat Binck voor andere hefboomproducten rekent. "Ook bij Binck Fundcoach [het beleggingsfondsenplatform van Binck - red.] hebben we gekozen voor vaste tarieven," zegt Van Oudheusden. Check hier wat hefboomproducten bij andere brokers kosten.

Door de gekozen structuur zijn de producten van Binck alleen bij Binck te verhandelen. Bij andere brokers zijn beleggers aangewezen op het al bestaande aanbod. 

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  2. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  3. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Cybres 4 juli 2014 10:19
    Ik lees nergens hoe de microstructuur van CATS werkt......maar daar weet ik best wat van....daar waar de Turbo's in het warrant segment op ENX al belachelijk de marketmaker beschermt gaan de mogelijkheden bij CATS nog een paar stappen verder. Daar hoor ik Binck nog niet over maar daag je graag uit tot een debat. En waarom maar een Market Maker? Het zou pas echt vooruitgang zijn als je Turbo's als aandelen laat handelen op een voor iedereen gelijk te betreden platform waarbij je net als ETF's turbo's zou moeten kunnen createn en redeemen....Dat zou pas echt nieuws zijn. Als enige MM op CATS kun je easy AEX op een halve cent stellen....want het risico is namelijk 0
  2. EuroFool 4 juli 2014 11:48
    quote:

    WWhazzup schreef op 4 juli 2014 10:13:

    Nu wordt er wel gehandeld tegen een market maker hè? Ik hou het wel bij het oude aanbod, ondanks dat ik trouw bij Binck handel...
    En jij denkt dat het nu bij die dingen van AbnA, RBS, Commerzbank of CiTi anders is? Wie denk je dat die bied/laat prijzen & mooi ronde volumes steeds neerzet?
  3. EuroFool 4 juli 2014 14:56
    quote:

    TradingHero schreef op 4 juli 2014 12:10:

    Spread van een 1/2 cent? Maar AEX Turbo's kennen een ratio van 10 dus is het eigenlijk 5 cent en dat is niet zo goedkoop. Of roep ik iets vreemds?
    Je roept iets verkeerds. Spread op de turbo zelf. Aex turbo's is dat 1 cent, nu dus 0,5 cent.

    Alleen jammer dat ze de transactiekosten niet lager hebben gesteld. Laagste is bij DeGiro (€2,00 + 0,1%), dan Lynx (minimaal €5,40).
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links