Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Financiële bubbel groeit

Ik roep het in feite al het hele jaar: aan de oppervlakte lijkt alles rustig, maar onderhuids borrelt er van alles in de financiële markten. Vergelijk het met een vulkaan die ieder moment kan losbarsten. Maar voor iedere uitbarsting staan de bloemen op de bergwand van een vulkaan ook gewoon in bloei.

Zo kunt u de financiële markten vandaag ook beschouwen. De beurzen koersen rustig hoger, terwijl de financiële stress in de markten week na week afneemt. De rentes in de voormalige probleemlanden daalden weer af naar pre-crisisniveaus. Het vertrouwen is weer terug van weggeweest.

Kortom, de ideale omstandigheden om groei te realiseren. Maar daar knelt het schoentje. Terwijl de financiële wereld herstelde van de crisis van 2008, likt de reële economie nog altijd haar wonden. De groei blijft fors achter in vergelijking met voorgaande herstelperiodes.

Er is nog een hele weg af te leggen om opnieuw aan te knopen met de historische gemiddelden. En die groei is hard nodig om de wereldwijde schuldniveaus te onderhouden, want de schuldenbergen werden sinds de crisis alleen maar groter, niet kleiner.

Alarmbellen

Ik herinner u er nogmaals aan dat een te hoge schuld de oorzaak was van de crash van 2008, en niets anders. Afgelopen weekend kregen we steun uit onverwachte hoek. Ook de BIS (Bank of International Settlements), beter bekend als de centrale bank der centrale banken, trok aan de alarmbel in haar jaarlijkse statement.

De topman Jaime Caruana wond er geen doekjes om in zijn begeleidende speech:

  • De risico’s nemen toe, niet af.
  • De groei in de industriële landen bleef tot op heden ondermaats, waarbij vooral de nulgroei in Europa (nog altijd) als een zwaard van Damocles boven het fragiele herstel hangt.
  • De afkoeling van sommige groeilanden, die tot op heden de nodige ondersteuning boden.

En anderzijds zijn er dan weer kleinere delen van de wereld die te snel groeien, waardoor de kans op een oververhitting, gevolgd door een financiële meltdown, risico’s vormen voor de wereldwijde economie. Dat is immers de les van 2008.


Klik op de afbeelding voor een grote versie

Te weinig risico's

Tegenover de economische zwakheden staat de excessieve monetaire versoepeling van de centrale banken in de voorbije jaren. Dit heeft de financiële markten in een soort trance gebracht. Voor beleggers bestaan er nog maar weinig risico’s omdat centrale bankiers steeds klaar staan om ter hulp te springen.

Deze opstelling vormt voor de BIS een mogelijk nog grotere bedreiging voor het herstel dan de zwakke groei. Het heeft er immers voor gezorgd dat de schuldenbergen wereldwijd uitzonderlijk groot zijn geworden de afgelopen jaren, in plaats van zijn afgenomen.

Dit zou je in principe moeten verwachten na het uiteenspatten van een financiële bubbel (zoals die van 2007). De huidige financiële bubbel is dus relatief gezien enkel groter geworden, aldus de BIS.

Oplossingen

Vreemd genoeg zijn het de leden van de raad van de BIS – onder meer Janet Yellen, Mario Draghi, en andere globale centrale bankiers – die zelf voor dit probleem hebben gezorgd. Ze draaiden de geldkraan immers iedere keer weer open als er zich een nieuw probleem voordeed.

Geeft de topman van de BIS voorzetten om dit enorme probleem op te lossen? Helaas komt ook de BIS niet verder dan het opvoeren van de economische activiteitsgraad door middel van een meer open en vrije economie. En daarenboven het terugbrengen van de monetaire versoepeling naar de pre-crisisniveaus.

Voor de BIS maken de centrale bankiers zich te veel zorgen over deflatie, terwijl het probleem zich momenteel manifesteert aan de andere kant van het spectrum: een aanwakkerende inflatie. Dat klinkt allemaal geweldig op papier, maar in de praktijk is het een ander paar mouwen.

Economische krimp

De economie en het monetaire beleid houden elkaar immers in feite in een wurggreep sinds 2008. Er is door de Fed in de voorgaande jaren al tot tweemaal toe geprobeerd om de monetaire aanpak te normaliseren – lees: QE weg te nemen – maar dit had telkens tot gevolg dat een nieuwe recessie dreigde… met weer alle gevolgen van dien.

Momenteel probeert de Verenigde Staten hun stimulans maand na maand wat terug te schroeven in de hoop dat het herstel vanzelf aantrekt, maar ook ditmaal zien we weinig tekenen van hoop in dat opzicht. Integendeel, de groei in de Verenigde Staten in 2014 is tot op heden beduidend lager dan andere jaren, toen de geldkraan wagenwijd openstond.

Meer nog, als er over het tweede kwartaal ook een economische krimp wordt opgetekend zoals in het eerste kwartaal (-2,9%), dan is er zelfs sprake van een nieuwe recessie in Amerika!

Weinigzeggend

Ik ben enerzijds verrast dat de BIS, een autoriteit op vlak van monetair beleid, vandaag aan de alarmbel trekt. Blijkbaar is de nood hoog. Anderzijds is het niet veel nieuws onder de zon. Wat mij betreft woedt de financiële veenbrand van 2008 nog steeds.

Wat mij dan weer niet verbaast, is dat de BIS in feite geen concrete antwoorden biedt op de aangekaarte problemen, enkel wat algemene, weinigzeggende regels. Het lijkt eerder op een soort van indekking tegen wat komen gaat. Daarom probeer ik al geruime tijd wat reddingsboeien uit te werpen voor beleggers.

Want niet deflatie, maar een hoge inflatie zal de uitkomst worden van de huidige monetaire aanpak. Daarom blijven we de nadruk leggen op inflatiegevoelige beleggingen voor ieders portefeuille: goud, zilver, grondstoffen, vastgoed, kwalitatieve (groei)bedrijven, groeimarkten…

Er is voldoende keuze voor de aandachtige belegger. Zeker voor wie de noodkreet van de BIS ernstig neemt.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud100 1 juli 2014 17:38
    Ach ja, helemaal mis gaat het toch en het kan ook niet anders met doldwaze politici die hun ogen stijf dichtknijpen voor de werkelijkheid.

    Neem nou die 600 miljoen die Nederland uitgeeft om banenplannen te financieren. Het enige wat feitelijk door dit soort plannen bereikt wordt is dat er mensen ontslagen worden om anderen tegen een lager (want gesubsidieerd) salaris hetzelfde werk te laten doen. En door de enorme kosten van die banenplannen wordt arbeid alleen maar duurder omdat uiteindelijk zulke plannen altijd uit het salaris of de sociale premies van de mensen die nog werken betaald worden.

    Herbekijk eens de laatste aflevering van EZ (Economische Zaken een serie op Ned 2). Niet de minste hoogleraren hebben na onderzoek geconcludeerd dat door vergaande automatisering de komende jaren de helft van alle banen zal verdwijnen (Zeg maar kassajuffrouw, pomphouder, postbode, winkelmedewerker etc). Zelfs als dit uiteindelijk maar 25% is hebben we een MEGA probleem, want er is geen nieuwe "banenmotor". Een ontwikkeling van een bedrijfstak waarin massa's nieuwe banen ontstaan is er niet.

    Politici zouden zich bezig moeten houden met de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de toekomst in plaats van honderden miljoenen kapot smijten om te zorgen dat bij een vacature waar 500 mensen op solliciteren de "gelukkige" alleen gekozen wordt omdat ie 10.000 euro subsidie oplevert en daarom goedkoper is dan die andere 499. Tenminste tot het jaar voorbij is, dan kan ie weer naar huis omdat er een sollicitant met een leuke subsidie beschikbaar is om zijn werk over te nemen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links