Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turbo 10-daagse: Long S&P 500

Een van de belangrijkste index ter wereld, de S&P 500, heeft letterlijk een wereldrit achter de rug. Sinds het crisisdieptepunt in maart 2009 (695 punten) is de index 180% gestegen naar ruim 1950 punten nu. Bijna wekelijks staat er nu een nieuw S&P 500 koersrecord op de borden, mede dankzij alle steunmaatregelen van de Fed natuurlijk.

Turbobeleggers hebben van deze hausse optimaal geprofiteerd. Zo'n 600% rendement in krap twee jaar, dat kon met een turbo long op de S&P 500 als u juli 2012 was ingestapt. Het gevaar van bubbelvorming wordt, niet geheel verrassend, steeds vaker genoemd. 

Smart index?

De S&P 500, anno 1957, omvat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar marktkapitalisatie. De index wordt samengesteld door de kredietbeoordelaar Standard & Poor's en is ook onderdeel van de Index of Leading Economic Indicators van het Amerikaanse Department of Commerce. Met recht een toonaangevende indicator dus. Toch is er ook kritiek op de index. Zo zit er een free flow-drempel op.

prima natuurlijk, anders is er niet in te handelen, maar het zorgt er ook voor dat veel fondsen een marginaal bestaan leiden in de index: de tien grootste fondsen maken ongeveer 23% van de index uit. Misschien is het dus tijd voor een S&P 500 smart index?

Voorlopig lijken we echter nog lekker verder te bubbelen met de S&P, zowel technisch als fundamenteel lijkt er meer in het vat te zitten. Al komt die mogelijke correctie dus dichterbij. Nico Bakker heeft daar ook wel een mening over.

Wat zegt Nico Bakker?

Ik sta stil bij de TL op de S&P500 die uitgegeven werd in juli 2012 met een stoploss op 1310. Welk rendement had u in deze periode kunnen behalen en was het wel verstandig om deze turbo aan te schaffen? Ik zal daarnaast ook de actuele conditie schetsen en aangeven of u er goed aan doet om op dit moment longs aan te schaffen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Turbo houden?

Aandelenmarkten wereldwijd zitten in mooie uptrends. De S&P 500 heeft het de afgelopen twee jaar uitstekend gedaan. In deze periode is de koers van krap 1400 naar een stand van 1950 punten gestegen. Als u direct na uitgifte in juli 2012 een positie zou hebben ingenomen op de genoemde turbo, zou u een rendement hebben gemaakt van zo’n 600%, de turbo ging immers van krap 10 euro naar ruim 50 euro.

Maar was het charttechnisch gezien wel verantwoord om destijds in te stappen en deze turbo nu nog in uw bezit te hebben? Daarvoor werp ik een blik op de weekgrafiek.

  • Op het moment van uitgifte (3 juli 2012) was er sprake van een uptrend.
  • De koers bewoog immers boven de gemiddeldelijn, het voortschrijdend gemiddelde berekend over 55 weken.
  • Tevens was er een upswing gaande met een swingteller op +4.
  • U had op dat moment dus een turbo long mogen aanschaffen volgens mijn spelregels, alhoewel mijn voorkeur uitgaat naar een swingteller die op een of twee staat.
  • Vanaf juli 2012 hebben de stieren de markt stevig in hun greep, ondanks enkele milde correcties tussendoor. Steeds wordt er een hogere bodem gevormd ruim boven de gemiddelde lijn.
  • De chart geeft dus duidelijk aan dat de trend in deze periode niet in gevaar is geweest en dat u als langetermijnbelegger deze turbo nog steeds in uw portefeuille mag hebben.   

Twijfel

Dat er nog een duidelijke uptrend gaande is, moge duidelijk zijn. Betekent dit nu ook dat u nu nog in deze turbo, of een andere turbo Long op de S&P500 moet instappen? De +9 swing is vorige week ten einde gekomen, veelal een indicatie voor wat afkoeling. De zwarte candle van deze week bevestigt de twijfel om direct verder omhoog te gaan.

De afstand tot de gemiddeldelijn is bovendien ook behoorlijk groot geworden, waardoor er veel ruimte is ontstaan voor wat correctieve tikken. Dit is al met al niet de plek op de chart om een turbo long aan te schaffen. Het is wachten op een beter moment op de grafiek om te profiteren van een vervolg van de trend, want dit laatste is vooralsnog het meest waarschijnlijke scenario.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links