Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Turbo 10-daagse: Short China

China is het economische wonder van de 21ste eeuw. Jaren lang groeide de economie van de Communistische Volksrepubliek met dubbele cijfers. Daar kwam in 2011 een einde aan. In dat jaar lanceerde RBS de HSCEI (China) turbo short, een shortpositie op de beursindex van Shanghai.

Sindsdien is de aandelenmarkt van het meest bevolkte land ter wereld een dollemansrit begonnen, zonder een duidelijke trend naar boven of beneden. Vooralsnog staat de index 18% lager dan twee jaar geleden en levert de turbo short een rendement op van nog geen 7%.

Het is vreemd dat de Chinese index zo achterblijft op de rest van de grote aandelenbeurzen. De groei van de economie is misschien afgenomen in de laatste drie jaar, maar komt op jaarbasis nog steeds boven de 7% uit. Dat is een stuk beter dan de paar procent van de westerse landen, terwijl daar de aandelenmarkten wel door het dak gaan.

Aparte markt

Een beetje apart is de financiële markt in China natuurlijk wel. Economische wijsheden als vraag- en aanbod en koers-winstverhouding gaan niet altijd op. Zo bestaat de totale waarde van de Chinese aandelenmarkt voor 60% uit bedrijven waar de staat de grootste aandeelhouder is. De private aandeelhouder staat niet altijd op een voetstuk, zoals dat kapitalistischere landen wel het geval is. 

Ook zijn Chinese bedrijven erg afhankelijk van export, en dus van de groei in de rest van de wereld – die het laatste jaren nogal laat afweten. Daarnaast is er nog het probleem van schaduwbankieren. Wie kan voorzien waar het met Chinese aandelen naar toe gaat, mag het zeggen. Nico Bakker misschien met een technische analyse?

Kom er maar in Nico...

"Een groot voordeel van beleggen in of met turbo’s is het feit dat je niet de hele wereld over hoeft te reizen om aankopen te doen. Dit geldt met name voor de wereldwijde aandelenbeleggingen. Uit de luie stoel kunt u koopposities innemen in heel Europa, in de Verenigde Staten maar ook in het Verre Oosten.

Maar pas even goed op of de betreffende beursindices voldoende en significant bewegen, want anders heeft het geen zin om turbo’s long of short aan te schaffen. Dit laatste is een beetje het geval op de grafiek van de HSCEI index van China. Kijkt u mee? 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Geen richting, geen turbo’s

"U weet dat ik elke onderliggende titel op elk mogelijk timeframe met dezelfde marktlens bestudeer om tot een visie te komen. Voordeel daarbij is dat je financiële titels met elkaar kunt vergelijken:

  • je ziet direct welke beursbarometer wel of niet trendeert
  • je ziet direct op welke beurs er sprake is van overspannenheid
  • je ziet direct waar de cruciale kantelpunten liggen

"Welnu, de Chinese HSCEI index is wat dat betreft een nietszeggend plaatje. Er is nauwelijks tot geen trend waarneembaar, de koers zwiept maar wat heen en weer onder en boven de gemiddeldelijn. Ook de RSI en Swingteller, twee belangrijke indicatoren die de swings in de koers moeten onderschrijven, laten het afweten.

"Ook ziet u dat de krijtstrepen op het veld steeds dichter bij elkaar komen, dus het speelveld verkrapt. Dit laatste heeft tot voordeel dat de koers aan de vooravond staat van een uitbraak en mogelijk wel een nieuwe significante beweging.

Nu even niet

"U begrijpt uit mijn commentaar dat het thans raadzaam is om deze grafiek ter zijde te schuiven, er is immers geen duidelijke beweging waarneembaar. Dit zal ongetwijfeld veranderen, beer en stier willen immers flink heen en weer springen op het beleggingsveld.

Blijf aan de zijlijn toekijken hoe de spelers zich warm lopen en wacht op een duidelijk signaal uit het veld waaruit blijkt dat er weer gescoord kan worden."

 


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

China

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Turbo 10-daagse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Turbo TA

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Turbo's en TA

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord