Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Positieve vooruitzichten

De handelsdag van afgelopen vrijdag verliep relatief rustig. De AEX had weer moeite met 295, dat wij hebben aangemerkt als eerste serieuze aarzelingsmoment. Onze verwachting blijft dat dit niveau uiteindelijk breekt, wat de weg effent naar 300 in eerste instantie.

De positieve vooruitzichten op de korte termijn voor de aandelenindices wordt mede ingegeven door het negatieve beeld van de Bund future, waarvoor de weg naar 115 open ligt en de euro-dollar, waarvoor we van 1,11 uitgaan.

Voor de DAX en de Eurostoxx 50 zijn de vooruitzichten na de rustdag van afgelopen vrijdag ook onveranderd. Boven 3260 komt 3325 in beeld voor de DAX en voor de Eurostoxx 50 blijft de blik vooralsnog gericht op 2460.

Hagemeyer: 3,41 euro
Voor degenen onder ons met een iets hogere risicoacceptatie vormt Hagemeyer momenteel een interessante kandidaat. Na de scherpe koersval van drie weken geleden, waarmee een zwarte streep werd getrokken door het patroon van hogere bodems en hogere toppen sinds maart, lijkt de koers tot rust te komen.

Het niveau waarop dit gebeurt, is voor ons de aanleiding om dit fonds onder de aandacht te brengen van handelaren. In de handelsdagen na de scherpe val is de koers verder verzwakt naar de zone net boven 3,30 euro. Dit correspondeert met het niveau, waarop de koers halverwege maart tot stilstand kwam en van waaruit de opmars naar 6 euro begon.

Op de langere termijn grafiek heeft het verkoopgeweld vooralsnog niet geleid in de vorming van een lagere bodem. Bovendien zijn de relevante indicatoren uiteraard nog steeds oversold. Deze technische condities zijn voor ons aanleiding om een opleving van de koers te verwachten. In eerste instantie denken wij aan 4,45 euro.

Zoals we al aangegeven, is de verwachting gebaseerd op het proces van bodemvorming rond de niveaus van de maartbodem. Dit impliceert dat een daling hieronder afbraak doet aan het hierboven beschreven scenario.

TPG: 15 euro
De opwaartse fantasie voor TPG blijft beperkt. Sinds begin april blijft de koers haperen rond de zone van 15 euro. Dit is voor het verloop van de koers van belang, omdat dit niveau correspondeert met een oude steunzone uit het laatste kwartaal van het vorige jaar. Rondom de jaarwisseling is deze zone een keer duidelijk getest als nieuwe weerstand.

Bovendien zijn alle relevante toppen sinds april dit jaar in deze zone gevormd. De stijgingstrendlijn die we kunnen trekken onder de bodem van maart en mei (niet afgebeeld) is al gebroken. De nieuwe trendlijn (afgebeeld) met een vlakker verloop, ligt momenteel zwaar onder vuur. Ons scenario van een daling naar 13,45 euro blijft daarmee van kracht.

L’Oréal: 58,75 euro
De grafiek van L’Oréal blijft gevaarlijk ogen. Na een test van de bovenkant van de weerstandszone rond 66 euro is de koers in snel tempo gedaald tot het eerste richtpunt op 58 euro. Daarmee is onze opmerking uit de vorige update van dit fonds, dat de neergaande trend in de grafiek van L’Oreal overheerst, nog steeds van kracht.

Met de daling naar de huidige niveaus is de koers onder de bodem gezakt van eind mei. Niet alleen is daarmee het patroon van opeenvolgende hogere bodems sinds halverwege maart gebroken, tevens is in de weekgrafiek een dubbele top koerspatroon te ontdekken. Deze twee technische indicaties verklaren de openingszin van deze analyse.

Vanwege de snelle daling in de afgelopen twee handelsweken zijn de relevante indicatoren oversold. Dit betekent dat de koers een test van oude bodems kan laten zien. Wij verwachten dat die niet boven 62 euro uitkomt. Aarzeling rond deze zone is aanleiding om rekening te houden met verdere verzwakking naar in eerste instantie 55,25 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Klik hier om te reageren en te discussiëren

Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

 1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
 2. dec '07 In de aanval 267
 3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

L'OREAL

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PostNL Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. L'OREAL 277,200 17:35
  +1,200
  +0,43%
 2. PostNL Koninklijke 2,450 17:35
  -0,030
  -1,21%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare