Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Turbo 10-daagse: AEX bodembelturbo's

Het zijn natuurlijk niet de meest spectaculaire hefbomen. Anders waren ze vast wel een keertje uitgestopt. Over stoplosses gesproken: kijk eens naar de stops van de turbo's long AEX die eind 2008 en begin 2009 uitkwamen. Die staan nog altijd maar op AEX 84 en AEX 50!

Het waren de bange dagen dat de AEX zelfs even een paar dagen onder 200 stond. Er gingen toen inderdaad technische AEX koersdoelen rond van minder dan 100, dus in die tijd keek niemand daar raar van op. Achteraf gezien waren dit de AEX bodembelturbo's.

Die turbo's van 27 februari bijvoorbeeld kwamen uit op de dag dat de index op 220 opende en op 219 sloot. Die van 12 maart zagen het licht tussen opening 208 en slot 211. Voor de goede orde: de AEX bodemde op 9 maart op 194,99, nadat op 5 maart op deze site... check!

Hamvraag is: zijn die ouwe trouwe bodembelturbo's nog altijd koopwaardig? We vragen het TA-specialist Nico Bakker:

 

 

De visie van Nico Bakker op de AEX

"De onderliggende waarde waar de meeste turbo’s op worden verhandeld is die van de AEX, onze eigen beursbarometer. De AEX beweegt natuurlijk op alle timeframes, van intraday tot maand, normaal gesproken in significante up- en downswings, dus voor alle beleggersprofielen is er voldoende te beleven in turboland.

"Vandaag sta ik stil bij de AEX turbo long 118 uit februari 2009.

Mis de bodem
"Weet u nog hoe de technische conditie van de AEX was in februari 2009? U weet natuurlijk wel dat 2008 de boeken is ingegaan als crisisjaar. Maar weet u ook dat reeds in 2009 een heel belangrijk en breed omkeerpatroon in de maak was dat er toe heeft geleid dat we nu weer boven de 400 punten staan?

"Dinsdag 24 juni laat ik in het webinar Tien Technische Turbotips met Pieter Kort dit omkeerpatroon zien. Nu geen details, maar lager dan 195 punten zijn we in 2009 niet geweest. Maar dat wisten we in februari 2009 natuurlijk nog niet.

"In de loop van het jaar werd duidelijk dat we technisch gezien toe waren aan een uitbodemingsproces, wat uiteindelijk rond 275 punten geleid heeft tot een positieve trendomkeer. Toen mocht u de turbo long 118 aanschaffen. Dus niet, of beter gezegd nooit, zult u op het laagste punt van de markt een turbo long aanschaffen.

"Mocht dit per ongeluk een keer lukken, lijst deze deal dan in en geniet er elke dag van, het is een grote uitzondering. Goed, de turbo long 118 destijds dus aangeschaft en sindsdien niet uitgestopt, dat moge duidelijk zijn.

"Trendvolgende beleggers hebben echter in 2011, toen er een mini-crisis langskwam rond 340 punten afscheid genomen van langeretermijn-turbolongposities, de winsten werden verzilverd.
Nadien zijn er natuurlijk nieuwe koopkansen geweest."

Nog steeds turbotijd long?

"U weet dat ik mijn marktlens consulteer om vast te stellen of er sprake is van Turbo Tijd Long, ofwel de technische conditie waarbij het verantwoord is om turbolongposities in portefeuille te hebben.

"Welnu, kijk even mee op de weekchart van de AEX om te bepalen of dit het geval is.

 • Is er een serie hogere toppen en hogere bodems actief? Ja.
 • Is er sprake van koersvorming boven de gemidddelde lijn? Ja.
 • Zij er in het algemeen witte weekcandles zichtbaar? Ja.
 • Staat mijn swingteller in een plusstand? Ja.
 • Staat de RSI als spanningsmeter in een koopstand? Ja.
 • Moet ik als actieve turbobelegger blijven zoeken naar koopmomenten? Ja.
 • Moet ik oppassen als de AEX de zone 420 tot 425 binnentreedt? Ja.
 • Groeit dan de kans op topvorming? Ja.
 • Moet ik dan oppassen voor het Duiveltje, de zwarte candle, en winsten afromen? Ja.
 • Moet ik vervolgens wachten op een nieuwe hogere bodem? Ja.
 • Blijft 2014 dan een aantrekkelijk turbolongjaar? Ja.
 • Wens ik u daarbij succes? Ja. 

 


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

Turbo 10-daagse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Turbo TA

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Turbo's en TA

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Fleur van Dalsem, Rob Stallinga, Barbara Zia, Lucia Rodenburg.

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 14 okt Liveblog: Turkse beurs onderuit 9
 2. 04 okt Hollen of stilstaan met ouderen ...
 3. 02 okt Twee derde van beleggers verwach... 6

Gesponsorde links