Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Volatien!

Volatien!

 

Op dag van een grote optie-expiratie nog wel, een tak van sport op de beurs waar volatiliteit voor is uitgevonden. De AEX Volatiliteit Index tikte net 10,103 aan. Of de index nou wel of niet onder 10 duikt, het is de laagste stand sinds jáááren. Mijn data gaat niet verder dan tien jaar terug. Weet iemand of het ding ooit onder 10 stond?

Die out of the blue opening van 5,74 van eind september 2012 lijkt me een datafoutje, vandaar die streep naar beneden. Voor de niet-ingewijden: volatiliteit is de beweeglijkheid van in dit geval de AEX-aandelen. Hoe snel er in en er weer uit, zeg maar. Dat is iets heel anders dan omzet!

 


(fullscreen)

 

Volatiliteitindices gelden als officieuze paniekbarometers op de beurs. In de regel lopen die op als de markt daalt en zakken ze bij een teruggang. Wat zijn zo'n beetje de cruciale standen? Het is allemaal niet wetenschappelijk, arbitrair en officieus, maar het geeft een idee:

 • Tussen 10 en 15 geldt als een mooie rustige opgaande markt. Eronder moet wel een vrijwel stilgevallen beurs zijn
 • Van 15-20 is een wat nerveuze beurs. Standen die meestal op het bord verschijnen als de index wat aan het corrigeren slaat
 • Tussen 20 en 30 wordt het echt vervelend. Zeg maar een fullblown 10%-correctie van de AEX ofzo
 • Boven 30 geldt als overgave. Eind 2008 verscheen er zelfs standje 80+ op het bord (het record), zodat u een beetje idee hebt hoe kapot de markt toen was

Opties op hefboomprodcuten VIX kunnen daarom een mooie hedge op uw portefeuille zijn. Ga alleen niet zelf zitten vogelen als u niet zo thuis is opties bent, maar vraag een specialist, want voor u het weet koopt u de verkeerde, een veel te dure, zijn de spreads veel te groot, of gaat er wat anders mis.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX Volatility Index

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
| Omlaag ↓
 1. stockexchangestaartje 20 juni 2014 18:00
  Ik moet zeggen dat een stand van 10 mij beter bevalt dan het paniekvoetbal van 2008. Wat een tijd was dat zeg. AEX die op dagbasis -8 % deed,pfff.
  Nu al een tijdje heerlijk long in Heijmans wat mij goed bevalt. Tevens 1 van de weinige aandelen die nog op 2009 koersen staat door haar laatcyclische karakter. Weliswaar wel met goede vooruitzichten bezien het herstel op de woningmarkt sinds begin 2013.(consumentenvertrouwen en transacties)
 2. forum rang 5 Saibee 20 juni 2014 18:09
  Als je op een beweging van de VIX wilt speculeren kijk dan goed of het product wat je aanschaft afgeleid is van de VIX en niet van de VIX futures.

  De VIX future heeft op dit moment een behoorlijke contangio.
  (Als de prijs over een bepaalde termijn hoger is dan de huidige prijs is de markt in contango). Door de contangio verdampt (een deel van) de waarde van de inleg. De contangio geldt als je de VIX long wilt gaan.

  Daarnaast beweegt de VIX future (veel) minder dan de VIX zelf.
 3. de breker 20 juni 2014 21:58
  quote:

  Brogembank schreef op 20 juni 2014 21:04:


  kan eé'n van u ingewijden mij uitleggen hoe ik op de VIX zou kunnen speculeren? Ik zie geen opties, noch tubo's/speeders etc?

  Ik hoor het graag, BVD!

  Brogem

  Turbo's is de beste manier, rbs heeft er een paar. Er zijn ook veel (Amerikaanse) ETF's. Echter, ze hebben allemaal gemeen dat ze op de Future gesteld zijn zodat je de maandelijkse contango (doordraai) kosten telkens voor je kiezen krijgt.

  Wanneer je vertrouwd bent met opties kun je wellicht een optiestrategie opzetten waarbij je per saldo verdient aan een heftige beweging.
 4. forum rang 5 crux 21 juni 2014 12:23
  Je kunt ook indirect op een stijging van de AEX VIX inspelen door zowel een Call-optie als een Put-optie op de AEX te kopen.
  Als gevolg van de extreem lage VIX zijn ook de optiepremies extreem laag geprijsd.
  Voordeel ervan is dat er veel liquiditeit en een kleine spread is.
  Bij een stijging van de VIX zal de som van de koersen van Call en Put
  toenemen.
  Ik zou een wat langere looptijd van de opties nemen voor het geval deze lage VIX aanhoud, zeg een half jaar en at-the-money (uitoefenprijs 420). Als de AEX sterk gaat afwijken van de 420 dan kun je daar ook nog een winstje op behalen.
 5. da5id 22 juni 2014 13:44

  Inspelen op de vix is erg lastig. Zoals Saibee en de breker al melden zijn de doordraaikosten dermate hoog dat je rendement er aan gaat, tenzij je timing erg goed is. Crux meldt dat een long straddle een goed alternatief is. Dit klopt inderdaad. Ook echter hier is timing alles.
  Een wat betere minder risicovollere strategie is een straddlespread opzetten. De korte long en de lange short. Het blijft echter lastig om op de volatiliteit te speculeren. Overigens, het feit dat de vix zo lastig staat heeft meer te maken dat marketmakers "vol" zitten met premie dan met de lage beweeglijkheid. Succes!!
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 15 mei Advies; ABN, Aegon, ING & GLPG
 2. 15 mei BBP Q1 -1,7% (-3,0% verwacht)
 3. 15 mei BeursVandaag: De Slag om AEX 500 27

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX Volatility Index 30,32 29 mei
  +1,47
  +5,08%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare