Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turbo 10-daagse: Berkshire Hathaway

Vandaag gaat het over oude turbo's en oude mannen: een turbo long uit 2007 op Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett. Berkshire Hathaway (BH) (A) is met 190.675 dollar het duurste aandeel op de beurs van New York, onder andere omdat het aandeel nooit een splitsing heeft doorgevoerd. En omdat de onderneming in haar geschiedenis slechts eenmaal dividend heeft uitbetaald.

Ook zit dit aandeel vanwege de geringe liquiditeit niet in de toonaangevende S&P 500-index. Gelukkig zijn er ook nog de wat goedkopere, gesplitste B-aandelen, die wel deel uitmaken van de S&P 500 maar met een koers van 127 dollar ook niet bepaald goedkoop zijn.

Toch is BH een populair aandeel. Vanwege Warren Buffett, de legendarische buy-and-hold-superbelegger die de oprichter en topman van de onderneming is, natuurlijk. Buffett is een echte waardebelegger uit de school van Benjamin Graham (zijn docent) en hanteert een aantal zelfbedachte beleggingsregels waar de meeste beleggers nog een puntje aan kunnen zuigen. Koop wat je kent, is wellicht de meest bekende beleggingsspreuk van Buffett.

Vandaar dat hij in Coca Cola zit en de hele dotcombubbel eind jaren '90 miste (kreeg hij ook veel kritiek op). Maar hij trekt zich ook niks aan van oorlogen en andere macrofactoren. "I bought my first just stock just after Pearl Harbour. I never really buy businesses based on macro factors." Via deze tweet leest u meer over de strategie van Buffett.

De Omaha-bedevaart

De populariteit van Buffett blijkt wel uit de jaarvergaderingen van zijn onderneming. Elk jaar reizen tienduizenden beleggers af naar Omaha, waar Buffett (dit jaar was het drie mei) de aandeelhoudersdag houdt. Die dag duurt gemiddeld zes uur, met een speciale video voor aandeelhouders en de kans om heel misschien wel een vraag te stellen aan de superbelegger.

En daarmee hebben we meteen het grootste risico dat beleggers lopen met dit aandeel te pakken; beleggen in een supermanager. Buffett is inmiddels de 80 ruim gepasseerd en zijn rechterhand Charlie Munger is nog ouder.

Het idee van Buffett is dat hij opgevolgd wordt door een CEO en een beleggingsteam van drie tot vier man. Dat team heeft hij de afgelopen jaren geformeerd, maar wie precies de baas wordt straks, is nog niet duidelijk. En nu maar hopen dat zij ook zo'n goede kijk hebben op ondernemingen en beleggingskansen.

De verheerlijking van Buffett blijkt overigens ook uit de biografie die er in 2008 over hem verscheen, The Snowball. Ik ben ergens gestrand op eenderde van het boek, omdat ik de superpositieve toon (hoe gewelding en toch hoe bescheiden et cetera) van de Amerikaanse schrijfster van de biografie niet meer kon verdragen. Maar dat tussen haakjes. 

Wat heeft BH?

Maar terug naar de onderneming BH, want daar stoppen beleggers hun geld in. Buffett begon in 1962 als minderheidsaandeelhouder van een textielonderneming, maar de afgelopen jaren heeft BH bedrijven ook geheel opgekocht. Welke bedrijven zitten in de portefeuille?

  1. GEICO
  2. BNSF
  3. Lubrizol
  4. Dairy Queen
  5. Fruit of the Loom
  6. Helzberg Diamonds
  7. FlightSafety International
  8. NetJets
  9. De helft van Heinz
  10. Een onbekend deel van Mars
  11. Minderheidsbelangen in American Express, Coca-Cola,Wells Fargo, IBM. 

    bron: Wikipedia

Waar richt Buffett zich nu, onder andere, op?

  1. Duurzame energie. Beffett is al jaren bezig zijn onderneming nog beter te spreiden; minder gericht op verzekeringen, meer op energie, en dan met name zonne-energie. De afgelopen jaren heeft de onderneming verschillende zonne-energie-ondernemingen gekocht. De belastingvoordelen in Amerika voor bedrijven die zonne-energie leveren, zullen verder verhoogd worden de komende jaren. Naar verwachting zal BH rustig doorinvesteren in deze sector.
  2. Indexbeleggen. Beetje vreemd voor een actieve/waarde/aandelenbelegger, maar Buffett houdt ook van goedkoop investeren en dat is een van de voordelen van een ETF.
  3. Vastgoed. Doet het beter en geeft meer zekerheid als aandelen.

Turbo's

Over de turbo's op BH is doorgaans weinig spannends te melden, maar dat hoort bij het defensieve karakter van de onderliggende waarde. Volgens Nico Bakker vooral rechte lijnen van linksonder in het scherm, naar rechtsboven. Maar aan de andere kant, wat willen beleggers nog meer? Laat die meneer Buffett maar winst genereren met zijn onderneming.

Dat lukt het overigens doorgaan goed, maar het lukt niet vaak de markt te verslaan. Dat komt wellicht door zijn anti-tech- en koop-wat-je-kent-mentaliteit. Hij mist gewoon trends op de beurs. BH is dus vooral geschikt voor beleggers die daar ook niet om geven en een hele lange beleggingshorizon hebben.

Wat zegt Nico Bakker?

De weekgrafiek van deze Amerikaanse superholding ligt er uitstekend bij. Het is een prima fonds voor trendvolgende beleggers, de koers beweegt immers uitstekend van linksonder naar rechtsboven, voor mij een handig ezelsbruggetje om een stijgende trend te herkennen.

De actuele uptrend is in 2012 gestart, toen de koers rond 12000 de gemiddelde lijn opwaarts kruiste. Daarna is de koers niet meer onder de lijn geweest. Per saldo, met zo nu en dan wat zijwaarts geklungel, is er een tendens tot stijgen waarneembaar.

De kantelpunten geven duidelijk aan waar de krijtstrepen liggen, met de rode streep op 194670, vooralsnog het hoogste punt ooit. Boven deze weerstand worden er weer records gevestigd. Onder 181785 komt de trend in gevaar.

Berkshire Hathaway



Klik op de grafiek voor een grote versie

Long is de juiste kant

De turbo long met stoploss op 75.893 is nog steeds voorradig. In 2007 noteerde de koers ruim boven de 10.000 in een solide uptrend, dus toen ook al een aantrekkelijk landschap voor trendbeleggers.

In de jaren 2008 en 2009 was er sprake van een downtrend, dus dat was de periode om met winst afscheid te nemen van genoemde turbo. Later deden zich uiteraard weer nieuwe koopkansen voor, maar dan met turbo’s met een hogere stoploss.

Mocht u toch nog genoemde turbo in portefeuille hebben, dan bent u wel een heeeeeel langetermijnbelegger die zich eigenlijk niets aantrekt van wijzigingen in de trend; u bent een echte buy & hold-belegger.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fleur van Dalsem

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites. Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen al...

Meer over Fleur van Dalsem

Recente artikelen van Fleur van Dalsem

  1. 05 feb ‘Kendrion heeft ons overtuigd, dus wij hebben bijgekocht’ 1
  2. 09 jan Herstel in Japan 1
  3. 08 jan Doen en laten in 2024

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links