Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turbo 10-daagse: Homebuilders short

Ik neem u even mee terug naar maart 2006. Het dieptepunt van de AEX, 218 punten in maart 2003, is al lang en breed vergeten. De rente is nog steeds laag en stimuleert de economie op ongekende wijze. Jan en Alleman kan een huis kopen in de Verenigde Staten en bedrijven profiteren volop van het gunstige leen- en investeringsklimaat.

De AEX staat dan alweer op 460 punten, een ruime verdubbeling ten opzichte van het dieptepunt een aantal jaren eerder (Komt u dit bekend voor?). Bij de turbodesk van destijds ABN Amro komt iemand op het idee een turbo short op de Amerikaanse huizenmarkt te introduceren.

Verdrievoudigd in drie maanden

Hoongelach is zijn deel maar de turbo komt er. Een geniale gek of iemand met vooruitziende blik? Zegt u het maar. Feit is dat de introductieprijs van 1,15 euro van deze turbo een gouden aankoop was.

Niet lang na de introductie halverwege 2006 gaat het bergafwaarts met de Amerikaanse huizenprijzen. Huizenbouwers, waaruit de index waar deze turbo op gebaseerd was, krijgen flinke klappen en de turbo is drie maanden na introductie al verdrievoudigd in waarde.

Uiteindelijk wordt in maart 2009, de AEX noteert dan rond de 200, bijna 7 euro betaald.

Hoogtepunt niet meer bereikt

Terug naar 2014. Het trage, maar doorzettende herstel op de financiële markten heeft uiteindelijk de Amerikaanse huizenmarkt weer in de steigers gezet. Huizenbouwers die de slag overleefd hebben krabbelen langzaam weer op en hun aandelen tonen een gestaag herstel.

Toch is de turbo nog steeds rond de 3,50 euro waard. Dat is opmerkelijk, want de S&P 500 staat nu veel hoger dan in maart 2006 (1281 dollar, nu 1900 dollar). De Homebuilders Index is weliswaar vanaf 169 in 2009 weer gestegen naar 484 nu, maar heeft de hoogtepunten van midden 2006 nooit meer kunnen aantikken.

Los van het feit dat een shortpositie op de Homebuilders Index destijds goed getimed was, is het dus ook voor de lange duur een uitstekende aankoop, en hedge, geweest.

Alle banen weer terug

Momenteel verkeert de Amerikaanse huizenmarkt in een veel betere staat. Het aantal banen dat gedurende de financiële crisis verloren is gegaan is sinds afgelopen maand herwonnen. Toch waarschuwde het IMF voor tegenvallende Amerikaanse groei.

Het goedkope geld van de Fed heeft zijn werk gedaan maar de werkloosheid blijft hoog en de huizenmarkt, hoewel redelijk hersteld, broos. Bovenstaande shortturbo bestaat inmiddels meer dan acht jaar en heeft de bullmarkt van de afgelopen vijf jaar glansrijks doorstaan.

En als we het IMF mogen geloven, en waarom mogen we dat niet, zou dit turbootje weleens een van de weinige in zijn soort kunnen zijn die de tien, en misschien wel vijftien jaar haalt.

Wat zegt Nico Bakker?

"De S&P Homebuilding Index is veelal een aantrekkelijke katalysator voor onze eigen AEX-beursbarometers. Beide indices hebben een hoge correlatie met elkaar, ze volgen elkaar op de voet, de bewegingen omhoog en omlaag ontlopen elkaar niet zoveel. Er is wel een verschil in relatieve snelheid van bewegen, waarbij de Homebuilding Index rapper omhoog stuwt dan de AEX.

"U weet natuurlijk dat er voor de AEX sprake is van een solide uptrend op middellange termijn. Aangezien de correlatie hoog is, geldt de uptrendstatus ook voor de Homebuilding Index, zoals u kunt zien in de grafiek hieronder.

"De koers beweegt immers ruim boven de gemiddeldelijn, ofwel mijn 55-weeks Simple Moving Average, mijn trendvolgende indicator, in de volksmond ook wel sleepkabel genoemd.

"Eind 2011 is de koers boven de gemiddeldelijn gekruist en sindsdien is het de bulls gelukt om de koers omhoog te stuwen en al die tijd de uptrend intact te laten. Rechts op de grafiek is duidelijk te zien dat de uptrendfase ten einde komt onder 420 tot 400. Er is dus ruimte voor correctie, zonder dat de trend in gevaar komt."

S&P Homebuilding Index

Klik op de grafiek voor een grote versie

De turbo’s short?

"RBS heeft enkele turbo’s short uitgegeven op deze onderliggende waarde. Deze turbo’s hebben een vrij hoge stoploss (er is er een met en stoploss op 859), dus zijn ze nog steeds actief verhandelbaar. Maar het klimaat is er al lang niet naar om turbo’s short in positie aan te houden.

Er is toch immers sprake van een stevige uptrend? U verdient toch niets aan een turbo short als de onderliggende koers stijgt? En kom niet aan met het argument dat de stoploss nog lekker ver weg ligt en dat er heus wel weer eens een downtrend zal starten.

"De trend is up, dus geen turbo short, zo simpel is dat."


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links