Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turbo 10-daagse: +1000% met Goud

Niets is onmogelijk op de beurs, maar het moet gek lopen wil deze op 13 september 2009 uitgeven turbo's long (hier en hier) op goud niet hun tienjarig jubileum vieren. Wie zei er ook weer dat turbo's en aanverwante hefboomproducten meestal vluchtige, hoogrisico speculantenspeeltjes zijn?

Met hefbomen van 1,67 en 1,77 is dit niet het meest spectaculaire wapentuig om goud te bespelen, maar dat is wel het mooie aan deze producten. De hefbomen maken als geen ander het adagium hoe meer risico hoe meer rendement duidelijk en het is voor u gemakkelijk kiezen.

Achteraf beleggen is het gemakkelijkste wat er is, maar deze turbo's waren in de afgelopen tien jaar een prachtige hedge geweest op een standaard aandelen-, obligatie- en wellicht vastgoedportfolio. Achteraf, want goud beweegt zeker niet één-op-één contrair aan vooral aandelen!

Niettemin staan er letterlijk nogal wat gouwe ouwe's genoteerd!

 

Om het verhaal compleet te maken: deze turbo's kwamen uit toen de goudprijs rond 400 dollar en de AEX op 330 stonden. Helaas, de mooiste winsten zijn natuurlijk al lang weer weg, maar de stoploss ligt nog ver weg, dus wie weet. Ze kunnen maar zo nog wel tien jaar mee gaan.

Misschien kocht u ze destijds om in slowmotion mee te spelen op het toen juist technisch uitgbroken goud. Eind 2003 brak goud door een jarenlange weerstand op 320 dollar en het verhaal is bekend sindsdien. Van euforie tot weer een gevoelige knauw en... ja, hoe moet het eigenlijk verder?

De visie van Nico Bakker op goud

"Vrij snel na de introductie van de turbo in 2004 werden er ook turbo’s op goud uitgegeven. In 2005 en opvolgende jaren werden er vele turbo’s long uitgegeven. Logisch, want de goudkoers zat in een sterke uptrend. Beleggen in goud was uitermate profijtelijk, maar daar kwam in 2012 een einde aan."

"Hoe is het thans gesteld met de technische conditie van goud? Zijn er nog kansen voor turbo long-beleggers?"

Milde dowtrend
"U weet wellicht dat ik met mijn marktlens de diverse speelvelden bekijk om inzicht te krijgen in trend en sentiment. Ik gebruik hiertoe onder andere een 55SMA-gemiddeldelijn als trendvolgende indicator. Deze trendmeter gaf rond het 1600 niveau in 2012 aan dat het voorbij was met de euforie rond de goudkoers."

"Dat was ook het moment om afscheid te nemen van turbo’s long die eerder waren aangekocht om te profiteren van stevige rally’s. Thans kwakkelt de koers fractioneel onder de gemiddeldelijn met 1241 als eerste steungrens. Daaronder ligt 1180 als cruciaal kantelpunt."

"Formeel is er dus sprake van een downtrend, maar wel met twee groene strepen dichtbij als vangnetten. Anders gezegd, de beren krijgen geen voet, pardon, poot aan de grond. Pas onder 1241 en 1180 zijn ze los en kunnen ze de downtrend een nieuwe impuls geven. Dit zijn mijns inziens dan ook de triggers voor turbo short-transacties."

Kans voor turbo long spelers?
"Aan de bovenkant van het speelveld liggen meerdere rode lijnen die moeten worden uitgenomen om de goudstier de kans te geven een nieuwe uptrend te starten. Het zal geen gemakkelijke opgave zijn, want de beer heeft immers de meeste troeven in de klauwen. Dus turbo long-spelers moeten geduld hebben, de technische conditie staat longposities nog niet toe."

"Of gaat u anticiperen op een uitbraak? Klikken voor groot."




De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML de Halculator en nog veel meer 1
  2. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  3. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links