Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klik, klaar en over

De Yield Discovery, de Double Up en de Klik en Klaar-Notes, wie kent ze niet. Het zijn gestructureerde producten die ABN Amro de afgelopen jaren naar de markt bracht. Ze behoren binnenkort definitief tot het verleden. Over enige tijd is de laatste afgelost. ABN Amro kondigde dinsdag aan te stoppen met de uitgifte van gestructureerde producten onder eigen naam.

Van de vele door de jaren heen uitgegeven constructies, ik besprak sinds 2003 meer dan 250 ABN Amro notes, was het ene beter dan het andere. Maar de bank heeft als marktleider in gestructureerde producten vaak zijn verantwoordelijkheid genomen. Dat gold in ieder geval voor de informatievoorziening. Toen ik met het recenseren van notes en certificaten startte, was het op dat gebied geen beste situatie.

De eerste producten die ik beoordeelde kregen van mij een dikke onvoldoende voor de kwaliteit van de brochures. ABN AMRO stak toen echter al boven de middelmaat uit, met doorgaans een 6 of 7, en een enkele keer een 8 voor informatievoorziening. Soms moest de bank echter genoegen nemen met een 5, bijvoorbeeld in mijn recensie van de Continue Clicker: "De onduidelijke uitleg over de werking van het product is ook een minpunt".

Gouden Tak

ABN Amro nam destijds het voortouw tot verdere verbetering van de brochures. In de jaren daarna liep mijn beoordelingscijfer voor transparantie van de producten steeds verder op en in 2006 gaf ik de bank voor het eerst een 10 voor de kwaliteit van de brochure. Ook de producten zelf verbeterden sterk.

ABN Amro heeft vele malen de IEX Gouden Tak gewonnen voor het beste gestructureerde product, en ook diverse andere daaraan gerelateerde prijzen in de wacht gesleept. De IEX-redactie schreef naar aanleiding van de eerste Gouden Tak-uitreiking: "Het was nog net geen clean sweep, zoals dat heet bij de Oscar-uitreiking, maar ABN Amro was wel de grote winnaar van de Gouden Tak-uitreiking gisterenavond."

ABN Amro zullen we niet meer terugzien als winnaar van mooie nieuwe notes en certificaten. Ook met de uitgifte van indexfondsen (ETF's) zal de bank stoppen. Dat geeft wat mij betreft aan dat het nieuws ook voor de verantwoordelijke afdeling binnen de bank als donderslag bij heldere hemel moet zijn gekomen. Begin dit jaar, op 6 februari, lanceerde de bank zijn eerste Basic ETF's (op de AEX en Eurostoxx50). De bank gaf de stellige indruk op deze weg voort te willen gaan. Naar nu blijkt, waren deze eerste tevens de laatste ETF's die de bank heeft uitgegeven.

Ook geen turbo's meer

Naast het beëindigen van de uitgifte van gestructureerde producten en ETF's, stopt ABN Amro ook met zijn turbo-activiteiten. De turbo is ooit door de bank in Nederland geïntroduceerd en ook al winnaar van de (eerste) IEX Gouden Tak. Formeel is dat overigens niet toe te schrijven aan de huidige ABN Amro. RBS nam in 2008 de turbo-afdeling van de bank over. ABN Amro heeft vanuit het niets weer een nieuwe pallet aan turboproducten opgebouwd.

De turbomarkt nam de afgelopen jaren een grote vlucht in Nederland, met uitgevende instellingen als RBS (binnenkort BNP Paribas), ING (sprinters) Commerzbank en Citi (beiden speeders). ABN Amro kon de hevige concurrentieslag kennelijk niet meer aan, of verdiende te weinig op deze producten.

Voor turbobeleggers is het belangrijk te weten hoe het nu verder met deze hefboomproducten van ABN Amro gaat. Als ik het bericht op de ABN Amro Markets-site goed interpreteer, gaat de uitgifte van nieuwe turbo's vooralsnog door. Afgelopen woensdag werden er "gewoon" weer dertien aan het assortiment toegevoegd.

Minder concurrentie

ABN Amro zegt in het bericht meerdere opties voor zijn turbo-activiteiten open te houden. Het zou mij niets verbazen als ABN Amro het "RBS-scenario" nastreeft. De Britse bank kondigde enige tijd geleden aan met de turbo-activiteit te stoppen, maar benadrukte expliciet dat een koper voor dit onderdeel van de bank werd gezocht. Met de Franse bank BNP Paribas is die koper gevonden.

ABN zegt dit niet met zoveel woorden. Maar het zou naar mijn idee kapitaalvernietiging zijn de hefboomactiviteiten op termijn zomaar te beëindigen. Ik denk dat het meest waarschijnlijk is dat vroeger of later een (buitenlandse) partij de turbo-activiteiten van ABN Amro overneemt. Misschien is het een aardige mogelijkheid voor Deutsche Bank of het Franse Société Générale om op deze manier de Nederlandse markt te betreden.

Natuurlijk was ABN Amro na de overname door RBS een andere partij geworden dan de marktleider van voorheen. Dat neemt niet weg dat het jammer is dat deze grote Nederlandse bank nu stopt met het uitgeven van gestructureerde producten. Ten eerste omdat ik denk dat gestructureerde producten, mits van goede kwaliteit, van wezenlijk toegevoegde waarde voor belegger zijn.

En ten tweede omdat de exit van de bank leidt tot verminderde concurrentie. Dat is nooit in het belang van de consument. Hopelijk vult een andere grote (buitenlandse) partij het gat dat ABN Amro nu achterlaat.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 juni 2014 18:58
    J&T Capital Partners Aangezien iedere bankmedewerker minstens 1 toezichthouder heeft die bij iedere activiteit binnen of buiten het bankgebouw erop toeziet dat het voortaan ondanks Gouden Tak-uitreikingen en wat verder dan ook volgens de geschreven en ongeschreven regels van de toezichthouders dient te gaan, want anders kan de bank het schudden, zodat alle tekens erop wijzen dat niemand er ooit meer wegwijs uit kan worden, lijkt dit inderdaad het geval te zijn.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links