Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Terughoudend

De Europese beurzen zijn er nog steeds niet in geslaagd om de situatie van de afgelopen weken in hun voordeel te veranderen. De weerstandsniveaus in de indices, zoals die al een tijdje gelden, blijven boven de markt hangen.

Voor de AEX brengt dit een dalende weerstand op 287 met zich mee. Voor de DAX en de Eurostoxx 50 is inmiddels aantoonbaar aanbod geweest respectievelijk boven het 3000-niveau en tegen 2400 aan.

Zolang deze niveaus relevant zijn, geldt dat er geen substantiële opwaartse ruimte is gecreëerd. Ons advies luidt daarom om terughoudend te zijn, waar het gaat om beleggingen voor de middellange en de langere termijn portefeuilles.

Carrefour: 37,99 euro
Op fondsniveau blijkt dit gebrek aan koopkracht overal in Europa. Vandaag nemen we een kijkje in Frankrijk bij Carrefour. Als eerste gebruiken we de weekgrafiek, waarin de neerwaartse trend nog steeds de boventoon voert. Deze grafiek toont ons dat er geen sprake is van verbetering, waar het gaat om deze beleggingshorizon.

De tweede toont een daggrafiek, waaruit ook het gebrek aan koopinteresse blijkt. De koers is er niet in geslaagd om de 40 euro-grens te breken en daarna te behouden als steun. Het risico voor dit fonds is dat er een daling naar 33,50 euro plaatsvindt, wat een verkoopsignaal voor de korte termijn is die in lijn ligt met de richting voor de middellange en langere termijn.

L’Oréal: 63,05 euro
In de grafiek van L’Oréal ten slotte overheerst ook een neergaande trend, die te maken heeft met een zware barrière tussen 64 en 66 euro. Zolang de koers hier niet bovenuit weet te breken, is het eerste richtpunt in neerwaartse zin het 58 euro-niveau. Dat is ook een korte termijn verkoopsignaal, die in lijn ligt met de richting voor de langere beleggingshorizons.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

 1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
 2. dec '07 In de aanval 267
 3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Carrefour

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

L'OREAL

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. Carrefour 13,625 17:35
  +0,230
  +1,72%
 2. L'OREAL 277,200 17:35
  +1,200
  +0,43%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare