Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sentiment beursprofs in dal

Sentiment beursprofs in dal

Het langetermijnsentiment van de beursexperts zit op een dieptepunt, hetgeen voor juni nog niet het geval is. Dit bleek uit de maandelijkse beursexperts-enquête van SNS.

Voor juni is 36% van de beursexperts optimistisch gestemd en 21% pessimistisch. De overige 43% is neutraal gestemd.

"Volgens diverse strategen hebben beleggers veel zorgen. Het sentiment in de markt is dan ook niet overdreven optimistisch", aldus Corne van Zeijl, verantwoordelijk voor de maandelijkse enquête, over het sentiment voor de komende maand.

Zowel de optimisten als de pessimisten wezen op de komende rentevergadering van de Europese Centrale Bank als reden voor hun verwachtingen.

"De ene groep denkt aan een boost voor aandelen, de andere groep in teleurstellingen", aldus Van Zeijl.

Van Zeijl merkte evenwel ook een "opmerkelijke ontwikkeling" op in het twaalfmaands voortschrijdende gemiddelde van het sentiment onder de beursexpert.

"Dan blijkt het langetermijnsentiment op een dieptepunt te zitten."

Eerdere dieptepunten waren december 1999, januari 2008 en juli 2010. In elk van de gevallen moest er volgens Van Zeijl "nog een flinke tijd" op de daling worden gewacht, maar ze kwamen er wel, "en flink ook".

In juni moeten beleggers vooral Randstad en SBM Offshore in portefeuille hebben en Fugro en Ahold mijden. 

Randstad!

"Randstad staat met kop en schouders bovenaan bij de toppers. Men denkt dat het economische herstel doorzet en daar zal Randstad vooral van profiteren", aldus Corne van Zeijl. Ook heeft de uitzender nog wat marktaandeel te winnen ten opzichte van de concurrentie en is de koers "flink gedaald".

Voor SBM Offshore verwachten de beursexperts, waarvan er deze maand 61 deelnamen aan de enquête, een technische correctie en sommigen rekenen zelfs op een positieve uitkomst uit Brazilië met het oog op het onderzoek aldaar naar mogelijke omkoping door de oliedienstverlener.

Ahold heeft volgens Van Zeijl afgedaan nadat de resultaten over het eerste kwartaal teleurstelden en de verwachtingen "somber" zijn.

Ook bij Fugro denken de experts dat er "nog flink wat van de koers af kan", zelfs na het koersverlies van de afgelopen maand.

Slechte meimaand

Voor mei zaten de beursexperts er evenwel flink naast. "Het blijft moeilijk", aldus Van Zeijl.

SBM Offshore, dat afgelopen maand een flinke veer moest laten op het Damrak, was juist een van de toppers van de experts. En verder was ook de performance van ArcelorMittal, een andere topper van de experts, "niet om over naar huis te schrijven", aldus Van Zeijl.

Daarnaast hadden de experts bij de keuze voor de floppers voor mei eveneens geen gelukkige hand. De door de experts geselecteerden fondsen Ziggo en Wolters Kluwer wonnen elk juist zo'n 10% aan beurswaarde.

De experts kozen echter ook voor Fugro als flopper en dit betaalde zich wel uit. De bodemonderzoeker was samen met SBM Offshore de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

"Dat [de keuze voor Fugro] compenseerde nog enigszins", zo stelde Van Zeijl, die concludeerde dat mei al met al een slechte maand voor de beursexperts was.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven.

Meer over ABM Financial News

Recente artikelen van ABM Financial News

  1. 13 sep Klein verlies voor AEX
  2. sep '22 'Winstwaarschuwing AkzoNobel levert nieuwe deuk op' 2
  3. mrt '22 Cabka maakt zich op voor eerste handelsdag in Amsterdam

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 juni 2014 11:03
    tja - beursexperts....hahahaha, dat ze zich nog steeds zo durven noemen !! iedereen weet dat er maar wat gekletst wordt en vooral in de beursexperts HUN EIGEN ZAKKEN....JUNI is gewoon OK ALS Draghi donderdag maatregelen neemt....anders oppassen voor enige neerwaartse druk, maar FLINKE DALINGEN geloof ik niet in...en zeker niet als beursexperts dat aangeven (hahahahah...ongelofelijk !!)
  2. [verwijderd] 2 juni 2014 12:45
    Nu de 'experts' er weer eens zo naast zitten, zou het hen sieren als ze zicht zouden onderwerpen aan objectief onderzoek naar hun expertise!
    Immers iedere professionele beroepsgroep is daartoe bereid zelfs 'moeilijke' activiteiten zoals psychotherapie.
    De 'experts' moeten oppassen zich niet belachelijk te maken.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links