Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De fantasie in Google

De fantasie in Google

 

Ruiken de advocaten al een miljardenclaim in een rechtzaak? :-)

 

 

En dan nu serieus, Bij Google beseft het management dat als er een betere zoekmachine op de markt komt, het snel afgelopen kan zijn met het bedrijf. Het ziet ook wel dat dat de eerstkomende jaren dit een onwaarschijnlijk scenario is, maar over een periode van tien, twintig jaar  of nog langer valt dat niet te voorspellen.

Mocht ooit toch die betere zoekmachine uitgevonden worden, dan heeft Google zich al in allerlei andere bedrijven gepositioneerd die producten maken of bedenken die het concern ons in de toekomst ziet gebruiken. Daardoor zou het niet meer alleen afhankelijk zijn van de advertentieinkomsten uit de zoekmachine.

Google kijkt bij al haar overnames ook niet naar de omzet- en winstcijfers voor volgend jaar. Nee, de zoekgigant stelt daarbij altijd de vraag wat voor rol het over te nemen bedrijf in een mensenleven speelt over inderdaad tien, twintig jaar of nog langer

Google Car Glass

Google Glass is zo'n product. Nieuwe technologische ontwikkelingen creëeren nieuwe vraag. Misschien niet nu, maar over een aantal jaar loopt waarschijnlijk iedereen met een Google Glass of een Apple/Google Watch. We hebben nu alleen nog niet door dat we er een willen of moeten hebben. En achteraf zag iedereen dat van ver aankomen, toch?

Google ziet u over een aantal jaren in een volautomatische auto rijden, terwijl u via uw glass of misschien dan al chip, de verwarming aan zet bij u thuis of uw bier koud zet. Uw Google agenda laat u weten dat uw vrouw laat van haar werk is en pas om 19:17 bij u thuis arriveert.

Dus bestelt de agenda automatisch alvast een pizza, omdat u altijd eerder, zo rond 18:30, honger heeft. De pizza, die eet u altidj op maandag, komt aan om 18:34. De agenda heeft namelijk berekend dat de Google auto om 18:32 bij uw thuis met u er in aankomt. Klinkt nog héél ver weg toch? Nou niet zo heel ver, kijkt u zelf maar:

 

 

Lange lijst

Als autoliefhebber vind ik het écht een spuuglelijk ding, die Google auto, maar de techniek die in dat autootje zit is daarentegen erg indukwekkend. Het mooie is dat de techniek van Google zelf is, of van bedrijven waar Google een belang in heeft.

Stel nu dat Audi bijvoorbeeld ook gebruik wil gaan maken van de zelfrijdende techniek, maar wel zelf de auto wilt bouwen en ontwerpen. Zelf ontwikkelen van de technologie is vaak te duur en bij wie klopt Audi dan aan om gebruik te mogen maken van de technologie? Google!

Het technologiebedrijf heeft daarnaast een strategie van overname's van bedrijven die innovatieve oplossingen uitvinden voor de vragen van de toekomst. Voorbeelden zijn slimme thermostaten, dataopslag en verwerking, robotica, sensor en radar technologie, cloud computing en nog véél meer.

Er zitten ongetwijfeld interessante bedrijven tussen én mislukkingen. Hier kunt u de volledige lijst met overnames inzien. Een overzicht van aankopen van Google in 2014.

 

 

Het aandeel nog

Wat voor technieken onze levens de komende jaren ook zal veranderen, Google wil het ontwikkelen. Waar u mee betaalt in de toekomst -euro's, dollars, een wereldvaluta, bitcoins of edelmetalen- maakt niet uit, als het maar via de Google Wallet gebeurd. Of u nu Mercedes, Toyota, Chevy of Jag rijdt, dat maakt niet uit, als er maar de technologie van Google in zit.

Verder filosoferen over welke rol Google in ons toekomstige leven speelt? U kunt deze uitzending van BNR De Nieuwe Wereld beluisteren met onder andere Yuri van Geest, ambassadeur van de Singularity University, waar Google de leiders van de toekomst op schijnt te leiden. Hier kunt u de uitzending beluisteren.

Tot slot: wat moet u hier al belegger mee? Simpel. Koop het aandeel al u gelooft dat Google een blijvertje is én zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Blijf er af, als u van waarde-aandelen en dividend houdt. Voor handelaren blijft het vast nog lang mooi speelgoed.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 mei 2014 17:33
    Google gaat nu veel te ver in zaken die niemand echt wil. Het is nieuw doen ipv nieuw zijn. Het zijn ook allemaal inkoppertjes...waar andere tech bedrijven ook al jaren mee bezig zijn.
    google maakt er alleen een sport van het als eerste naar buiten te brengen en vaak "gratis", en juist dat laatste zal Google uiteindelijk ongewild maken. kent u de NSA-zaak nog. Google ( en niet zij alleen) zijn zo groot dat het eigenlijk een verlengstuk is van de Amerikaanse militaire en politieke tak. (Eens gelijk; APPLE, MS, FACEBOOK) Er komt een dag dat ik Nederlands wil, want gratis is natuurlijk niet gratis!
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links