Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Doorbraak 409 aanstaande

De opwaartse druk in de AEX wordt steeds verder opgevoerd. De AEX noteert ongeveer 2 punten onder de zware weerstand van de dubbele jaartop in de zone 408,50 tot 409. Zoals ik in de afgelopen tijd al aangaf, is het naar mijn mening geen kwestie van óf maar wannéér de AEX hierdoor breekt.

Veel andere indices hebben deze opwaartse vervolgtrajecten in de afgelopen twee weken al gestart. De trends in alle tijdstermijnen zijn opwaarts gericht. Wel is het een feit dat de AEX na de hogere top begin dit jaar in een brede zijwaartse handelsfase was aanbeland.

Hierbij werd een dubbele bodem gevormd bij 379,50 waarbij de hertest (tijdens de tweede correctie) in maart van deze bodem ook een test betekende van de onderkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal en een test van het 200-daags gemiddelde.

Opwaartse kortetermijntrend

Vanaf deze bodem in maart werd daarna een stijgende kortetermijntrend ontwikkeld. Ik gaf in de afgelopen anderhalve maand al aan dat deze stijgende kortetermijntrend de opzet kon zijn voor de uiteindelijke opwaartse doorbraak door de zware dubbele jaartop.

Vooral de vorming van de eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem tijdens de derde correctie van dit jaar was een sterk signaal. Hierbij werd een bodem gevormd in de zone 391,30 tot 394,70. Ruim anderhalve week later vormde de AEX de volgende hogere bodem met een dieptepunt bij 397,70.

Hierdoor wordt de sinds maart stijgende kortetermijnbodem steeds krachtiger.

Opvallend is dat al deze bodems sinds maart gepaard gingen met de vorming van omkeersignalen. Recent werd bij 397,70 een dubbele bullish engulfing gevormd, een patroon dat in de afgelopen twee weken ook is ontstaan op de weekgrafiek.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Volgende fase

Ondertussen heeft de AEX de jaartop op een haar na bereikt. De enige weerstand die de afgelopen tijd nog een test in de weg staat, is de sinds 22 april stijgende toppenlijn. Gisteren werd die nog niet doorbroken. Vandaag ligt deze toppenlijn bij 407,70.

Zodra de jaartop wordt getest (wat nu eigenlijk al aan de gang is) moeten we wel alert zijn op de vorming van eventuele toppatronen die een klein aanloopje zouden kunnen inleiden.

Toch acht ik de kans groot dat dit niet veel zal voorstellen en de AEX richting het einde van deze week of volgende week al door de 409 kan breken. Dit zou de volgende fase in de stijgende middellangetermijntrend opstarten.

Richting 426

Zoals u weet houd ik voor de komende twee maanden een richtzone aan van 426 tot 428. Hier ligt:

  • de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal
  • het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de huidige jaarbodem en jaartop

Weerstanden liggen nog bij:

  • 417,50
  • de stijgende toppenlijn sinds februari bij het oplopende 414,60

Verder wijzen ook de hogere bodems en de nog aanzienlijk aanwezige opwaartse ruimte in de RSI en de MACD op een doorbraak in de AEX. Steunniveaus in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • de gisteren gevormde opwaartse gap tussen de 405,60 en 405,80
  • 403
  • 401

Maar de belangrijkste steunniveaus liggen een eind weg, bij de sinds maart stijgende bodemlijn van nu 399 en de vorige bodem bij 397,70. Pas onder deze laatste niveaus treedt een verzwakking in het kortetermijnbeeld op en mag een verdere daling naar de zone 391,30 tot 394,70 worden verwacht. Dit is echter niet mijn uitgangspunt.

DAX: door all time high

Ik besprak gisteren al kort de DAX. Deze Duitse index rondde recent al een sinds maart stijgende driehoeksformatie af boven de 9720. Het te berekenen koersdoel hieruit ligt bij 10.500. Gisteren brak de DAX met veel overtuiging en op slotbasis door zijn all time high in de zone 9794 tot 9810.

Dit vond plaats met een forse gap. Een terugtest naar deze zone is nog mogelijk, maar zoals gisteren al vermeld, acht ik de kans groot op niveaus boven de 10.000 in de loop van deze week of volgende week.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Nikkei: krachtige uitbraak

Een andere index die gisteren een belangrijk signaal gaf, is de Nikkei. Deze Japanse index brak door de sinds december vorig jaar (vanaf de 16.300) dalende toppenlijn nadat de koers een sterke steunzone had ontwikkeld bij 13.800 tot 14.000.

De kans op een forse verdere stijging in de komende weken acht ik groot, waarbij een hertest van de top van 16.300 zelfs al mogelijk is. Een krachtige uitbraak.

Daggrafiek Nikkei

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

576 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 mei 2014 09:06
    Kijk die dax,
    op de millimeter zetten ze druk op shorters om te verkopen voor 11 cent en dan bam weg zijn ze naar onder toe, je moet echt zenuw kleppen hebben van 100% wil je blijven zitten met short en puts, ze vringen je gewoon door de martel heen.

    En weer 2de poging door de 9900 zeker. het moet en zou stoploss raken, zo, weer 1 kapot, en dalen nu, haha weer gelukt, hoe makkelijk het systeem is.
  2. [verwijderd] 27 mei 2014 09:20
    Dax 10000 bijna, zal nu grote correctie krijgen alvoorns we echt doorbtraak zien.

    Allemaal geen handel van is het eerlijk, gewoon afgestelde systemen voor grote.
    Geen 1 die dit eerlijk vind allemaal wat er gaande is altijden, gewoon sh en putjes af tikken, dan men boot mist down. Bij dalingen zal dit allemaal niet zo gaan elke keer.
  3. Van der Stadt 27 mei 2014 09:21
    quote:

    pal schreef op 27 mei 2014 09:12:

    ik vind het dus wel vreemd en verdacht dat het slechte nieuws uit oekraine stilgezwegen wordt in de media

    nee hoor dat staat overal; wsj.com, ft.com, cnn.com

    Het mag gewoon niet naar beneden men verwacht, na zijn toespraak gister, wonderen van Draghi.
  4. [verwijderd] 27 mei 2014 09:25
    quote:

    WWhazzup schreef op 27 mei 2014 09:21:

    Eigenlijk was gisteren heel interessant en als het vandaag weer zo gaat zijn (terwijl de US/UK open zijn), dan weet je wat er gaande is en wat er komen gaat lijkt mij... Het is een hint, maar om er op te reageren (is nu contrair gaan m.i.) is moeilijk! ;)
    leg uit !

    ik begrijp niet wat je bedoelt !
576 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links