Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Roy Donders-beleggen

Met enkele van de aanwezige op het duizendste markbericht-Lukas Daalder-feestje verbaasden we ons over de relatie tussen talentloosheid en het succes van Roy Donders.

Wij kwamen niet tot een verklaring, maar een succesvol headhunter keam met de mogelijke verklaring voor zijn succes een weddenschap in de Endemol-top zoals de toptraders wedden in de film TradingPlaces met Eddy Murphy.

Mocht u niet weten waar ik het over heb raad ik u de film erg aan; het is een van mijn favorieten. Natuurlijk zullen we er ver naast zitten. Maar niet alleen in de showbusiness kan je ver komen met beperkte talenten...

Want ook domme beleggers die vorig jaar alleen geld hebben verdiend omdat de centrale banken totaal gek geworden zijn, kregen enorme bonussen en performance fees voor hun prestaties. Terwijl ze zeer waarschijnlijk alleen geld verdiendrn omdat de markt omhoog ging.

Gek geworden

Ja, de centrale banken zijn compleet gek en lijken de bizarre gedachte te hebben dat door de beurs omhoog brengen de crisis opgelost kan worden. Wat ze even vergeten is dat er op de huidige beurs maar een beperkt aantal mensen meedoen en de mensen die er verstand van hebben langzaam maar heel zeker extreem negatief zijn.

Dus alleen de rijke 1% doet mee en daarvan doet weer een deel niet mee omdat ze wel een boek gelezen hebben over waarderingen, cashflow-modellen of iets van dien aard. En dan is iedereen verbaasd dat de gewone mensen niet meer gaan uitgeven en dus de economie niet groeit.

Conclusie: zoals we in de showbusiness een gat hebben tussen talent en succes, hebben we op de beurs een gat tussen waarde van bedrijven en koersen.

Maar juist omdat een aantal bedrijven zo duur is gebruiken ze de dure aandelen om andere bedrijven te kopen, wat weer leidt tot nog hogere koersen. Maar wat zeggen de slimme modellen ervan?

Volgens de Twindicator is de AEX een koop geworden en als de koers zelfs uit de consolidatiefase weet te komen, wordt het een nog grotere koop. Ik blijf even heel voorzichtig maar ik ben dan ook een oude brombeer.

De Duitse DAX is ook naar een koopsignaal gedraaid. En als deze index ook vorige niveaus overschaduwt, kan het raar gaan. Nu is het ook daar te vroeg om heel bullish te worden maar ook moeten we dus voorzichtig zijn met negatief te zijn.

Ook de Nasdaq 100 is ondanks zijn hoofdschouderpatroon naar een koop gedraaid in de Twindicator. Nu is de hoofdschouder nog niet gedraaid naar een failure-patroon, maar om negatief te worden kunt u perfect wachten tot onder de neklijn.

Dus mijn eerder ingenomen shorts moeten minimaal kleiner worde,n zo niet totaal dichtgezet worden.

De enige index die nog geen koopsignalen heeft gegeven is de Nasdaq Biotech Index. Die staat nog ruim onder de Twindicatorlijn.

En de Nasdaq Composite Index staat onder de Twindicator. Maar wel dicht tegen een draaipunt. Als de koers het draaipunt niet passeert is het echter juist een heel groot verkoopsignaal.

Ook de Russell 2000 (midcap- en smallcapaandelen) herstelde wel iets de afgelopen weken, maar staat nog op een short. Het feit dat deze discrepantie er is tussen de grote aandelen en de kleinere aandelen is wel een heel negatief teken voor de markt als geheel.

Maar nogmaals dat zien we nog niet echt terug.

De aandelen die puur op sociale emoties drijven zoals Tesla, zijn weer fors hersteld de afgelopen weken maar staan nog wel op een short.

Pas als de Tesla-koers boven de 210,33 dollar sluit is er weer een longsignaal. Nogmaals: precies de lijn testen is in technische analyse juist een extra sterk shortsignaal. U kunt als trader dus short gaan op deze niveaus met een stoploss boven de Twindicator.

Linkedin is eigenlijk een soortgelijk verhaal. Het is nog steeds een short, maar omdat de koers gehalveerd was, waren beleggers ineens weer enthousiast over dit aandeel terwijl daar fundamenteel nog geen reden voor was.

Amazon is ook officieel nog een short en pas als ze boven de 314,23 dollar sluiten wordt het een koop. Ook dit aandeel wordt als goedkoop ervaren ondanks de koers-winstverhouding van 487.

Alle momentumaandelen inclusief Facebook en zelfs Bitcoin zijn de afgelopen tijd aan het herstellen. Maar ook Facebook is nog steeds een short en pas boven de 62,72 dollar zou u ze volgens de Twindicator moeten kopen.

Maar als je op een andere manier naar de grafieken kijkt, zelfs dan nog niet. Fundamenteel wordt ik kijkend naar de koers-winstverhouding van bijna 80 ook niet enthousiast.

Update in IPO-circus

JD.com ging afgelopen week naar de beurs en zij namen hun gouden stier mee als mascotte. Het was bij de opening een succes maar gedurende dag zakte de koers al weg en kijk kan dan ook niet wachten op de beursgang van Alibaba. Ik heb toch wat gekocht?

Los van een paar goede aandelen zoals Apple en Google die ik wel in bezit durf te hebben, heb ik ook VIX-futures (u kunt ook trackers kopen) gekocht want ik kan bijna niet geloven dat de volatiliteit zo laag kan blijven gezien de huidige explosieve geopolitieke situatie (Rusland, Saoedi-Arabië, et cetera).

Het feit dat China met Rusland een deal doet in gas en dat niet gekoppeld is aan de dollar vond ik een belangrijk ding, maar de media klaarblijkelijk niet.

Maar de conclusie is hoe minder verstand je ervan hebt hoe beter je het de afgelopen weken gedaan hebt. Kortom de Roy Donders-strategie werkt als een dolle. Ik kan nog veel van hem leren.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 mei 2014 10:24
    Wat mij betreft ben je dom als je continu hetzelfde oude verhaaltje blijft afdraaien, terwijl de wereld in snel tempo verandert en zich steeds verder ontwikkelt. Eigenlijk zijn veel beren wat dat aangaat stieren: ze blijven maar met hun kop tegen de spreekwoordelijke muur aanbeuken.

    Cees, denk eens aan wat een groot belegger al zei: "Bull-markets are born on pessimism, they grow on skepticism, they mature on optimism and they die on euphoria." We zitten nog steeds in die eerste fase, dus hartelijk dank voor jouw pessimisme!
  2. [verwijderd] 26 mei 2014 10:35
    markten en politici. Je bent anti-eu, krijgt daarvoor de bonus en de fee wordt betaald uit belastingopbrengsten van de eu. Waar moet het geld anders naar toe dan naar de beurs? De huizen in de vs schijnt het want men vertrouwt de eu niet, rusland al helemaal niet en china is dooming. In west-eu lopen heel wat politici rond die denken dat de interne eu-markt kan functioneren zonder politieke steun, ergo men vindt de euro sterk. Wanneer gaat UK uit de EU? Voorlopig sta ik aan de zijlijn tot een forse daling komt. Dat Rusland en China militaire samenwerking nastreven zegt hier ook niets. Dat de oorlog in Syrie nog wel langer zal duren komt misschien doordat rusland en de vs in samenwerking met saudi-arabie aldaar elkaar bevechten. De VS werkt aldaar samen met al-qaeda naar het schijnt zoals ze al eerder in afghanistan deden. Je analyses lees ik graag.
  3. [verwijderd] 26 mei 2014 10:56
    Beste AMG1:

    Om na méér dan 60 maanden stijging in de USA beurzen nog durven te komen met de opmerking "we zitten in de eerste fase van de bullmarkt", met een citaat van een of andere grote belegger is toch wel een beetje aan de optimistische kant.

    kijk eens naar hele lange termijn plaatjes van de S&P en Dow, in maandgrafieken, semi log, dan zul je zien dat we in een situatie zitten welke toch enige voorzichtigheid benodigd.

    Succes met de longs.
  4. forum rang 6 pietje-2005 26 mei 2014 10:58
    Bedankt weer ,Cees, voor je kijk op zaken.
    De geluks-factor is op de beurs natuurlijk altijd van grote invloed geweest.
    Bij grotere draaien wordt duidelijk wie zich ook nog ingedekt heeft.
    Politiek lijkt het nu allemaal dood te bloeden, qua onrust en onzekerheid, maar waarderingen zullen het lastig hebben om door te stoten naar boven, denk ik.
    Ben nu ook voorzichtig en deels afwachtend.
  5. forum rang 4 ischav2 26 mei 2014 11:15
    We hebben gezien wat stimulatie door de centrale banken teweegbrengt. De ECB maakt de geesten vrij om in juni de markten een boost te geven. Zit zelf gedeeltelijk long.
    Om nu short te zitten lijkt mij geld weg geven. Zelf zie ik positieve effecten van de lage rente: huizenverkoop trekt aan.
    Overheid leent tegen extreem lage rentes. Hoop alleen wel dat de meevallers worden gebruikt om het financieringstekort terug te brengen en niet te potverteren....
    Cees, waarom respecteer je niet gewoon de trend?
  6. [verwijderd] 26 mei 2014 17:11
    quote:

    slackjaw@f2bbs.com schreef op 26 mei 2014 15:22:

    Cees heeft toch maar mooi 15 van de laatse 3 recessies weten te voorspellen.
    15 maar? Volgens mij doet hij dat wekelijks dus 52 weken per jaar, en dat al 6 jaar... Hahah
    En zelfs tijdens een recessie want hij is er altijd van overtuigd dat koersen nog verder omlaag kunnen.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links