Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Werkt quantitative easing nog?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Gold-finder 20 mei 2014 12:02
    QE sloeg in essentie al nergens op.

    Als je een bank meer geld geeft, gaat hij echt niet veel meer uitlenen. Wanbetalers kosten banken evenveel geld, met of zonder QE.

    Als ik geld van de ECB kan lenen tegen 0% rente, ik leen dat uit aan Harry tegen 4%-intrest, maar met de zeer kleine kans dat ik dit geld terug krijg. Leen ik alsnog niet uit, ook al kan ik wel mega winsten behalen door de rente verschillen (goedkoop geld).

    Daarom helpt QE ook voor geen meter voor het MKB.

    Al het geld stroomde naar de financiële markten en de balansen van groot-bedrijven en banken. Die dat geld verspillen aan kapitaal-vernietigende overnames of aandelenterugkoop. QE is niets anders dan een katalysator, het bracht ons hard omhoog, en straks hard omlaag.

    QE is een middeleeuws gedachte goed, het mercentalisme! Die uitgaat van de gedachte dat economische groei volledig afhangt van het aanbod van kapitaal. Die centrale bankiers mogen wel eens Wealth of Nations gaan lezen!
  2. [verwijderd] 20 mei 2014 12:21
    Fijne grafiek, was de Nikkei index niet eerst veel meer opgelopen dan die 10% die nu verloren worden... Met een beetje geknutsel aan een grafiek kun je elk verhaal onderbouwen dat je wilt.
    Neemt niet weg dat QE de problemen in bijvoorbeeld de VS niet heeft opgelost. De staatsschuld is net zo hoog als die van Italië en door de misleiding die QE heet zijn de structurele problemen in het geheel niet aangepakt. Als de dollar niet de mondiale reservemunt was dan had de VS allang een Junk status te pakken. Kredietjunkies zijn het daar.
  3. [verwijderd] 20 mei 2014 13:10
    Hr.Mercx, op zich nuttige informatie, bedankt daarvoor.

    Via de video op Belegger.nl gaf u de wenselijkheid aan om vwb de AEX bescherming te kopen. U adviseerde een turbo short 410. Leek me een goed idee, dat ik dan ook heb opgevolgd. Maar ik heb van andere goeroes begrepen, o.a. Bas Heijink en Nico Bakker, dat vwb de korte termijn er toch nog wel een stijging in het vat zit. Mijn vraag is dan ook bij welke stand van de AEX is het verstandig om afscheid te nemen van die turbo short. SVP uw antwoord.
  4. Julian247 20 mei 2014 13:22
    Het geld van QE is vooral gebruikt om staatsobligaties mee op te kopen. Gezonde banken hebben miljarden op de balans staan waar ze niets mee doen omdat er enerzijds weinig vraag naar krediet is, en anderzijds wel vraag is, maar onvoldoende veilig om uit te lenen.

    Voor nu hebben de centrale banken in ieder geval ons systeem overeind gehouden. Om het weer af te bouwen naar normale proporties wordt een ander verhaal.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links