Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Europese impasse

De Europese indices zitten in een impasse. Vooralsnog is er vanuit technisch oogpunt geen reden om het deze week beschreven scenario aan te passen. Dit scenario bestaat eruit dat de meest waarschijnlijke volgende beweging van de Europese indices een neerwaartse beweging is.

Aan dit scenario mag worden vastgehouden zolang de neerwaartse trendlijnen intact zijn. Zoals gisteren beschreven betreft het hier de neerwaartse trendlijnen zoals die kunnen worden getrokken over de toppen van december vorig jaar en halverwege januari dit jaar.

Vivendi Universal kan flink omlaag
Anderhalve week geleden wezen we op de mogelijkheid van een herstel in Vivendi Universal. De technische redenen waren een horizontale steun, divergentie en een ‘reversal dag’ koerspatroon.

Bekijken we de koersgrafiek van Vivendi momenteel opnieuw, dan is een aantal vergelijkbare signalen in de grafiek terug te vinden. Het enige verschil is, dat na de stijging van de afgelopen dagen, de koers tegen een horizontale weerstand aan staat en dat sprake is van een negatief ‘reversal dag’ koerspatroon.

Op basis van deze indicaties mag wederom een beweging van Vivendi worden verwacht, maar dan nu dalend. Koersdoel is de horizontale steunzone op 10,90 euro.

Carrefour, einde stijging in zicht
Eén van de aandelen die sterk heeft kunnen profiteren van de stijging op de aandelenmarkten is Carrefour. Wordt echter de grafiek van Carrefour op dit moment bekeken, dan mag worden getwijfeld aan de waarschijnlijkheid van een verdere stijging op korte termijn.

Allereerst is de negatieve trend sinds november vorig jaar onveranderd intact. Daarnaast is de koers aangekomen op het niveau van de bodems uit 2002. In januari en februari is al gebleken dat deze oude bodems nu in de weg omhoog als weerstand fungeren. Tot slot valt het volume terug gedurende de laatste dagen van stijging.

De verwachting lijkt reëel dat Carrefour in de komende sessies gaat verzwakken. Het eerste richtpunt is de vorige bodem op 29,20 euro. Het langere termijn koersdoel ligt echter lager, rond 25,00 euro.

Eni: tekenen van gevaar
In de grafiek van het Italiaanse Eni beginnen ook opnieuw tekenen van gevaar te ontstaan. Deze conclusie is gebaseerd op het feit dat in de grafiek van Eni een zeer duidelijke neerwaartse trend te ontdekken valt. De reden waarom juist nu gewezen wordt op het gevaar in de grafiek, heeft te maken met het feit dat de koers in de afgelopen dagen is opgelopen naar de zone rond 13,00 euro

Deze zone is van belang omdat alle relevante bodems in 2002 rond deze zone zijn gevormd. De neerwaartse breuk van deze bodems aan het begin van deze maand was vanuit technisch oogpunt een nieuwe aanwijzing van zwakte.

De huidige opleving kan slechts gekwalificeerd worden als klassieke ‘pullback’. De verwachting is dat de opleving van de afgelopen dagen tot stilstand komt en dat de koers kan dalen tot onder het niveau van de vorige bodem. Dit impliceert een daling naar 11,15 euro.


Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

 1. apr '07 TA: Adieu 168
 2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
 3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. Carrefour 16,340 03 aug
  +0,275
  +1,71%
 2. Vivendi 28,760 03 aug
  +0,220
  +0,77%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links