Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De 80-dagen top

Rond 13 mei loopt de 80-daagse cyclus ten einde en verwachtte ik dus een top. Kort na die 80-daagse top volgt er een bodem vanuit waar koersen stijgen tot een nieuw hoogtepunt.

De handelsdag is nog niet voorbij maar de cyclus laat op dit moment voor het eerst geen hogere waarde zien dan de vorige top op 9 januari. Een mogelijk teken dat deze cyclus op zijn einde raakt.

In combinatie met de tijd kan ik voor een ruimer beeld een blik werpen op de mate waarin beleggers beweeglijkheid in optiekoersen verwerken. Het is een contrair fenomeen dat rond belangrijke toppen beleggers geen grotere bewegingen verwachten, de volatiliteitspremies zijn dan laag.

De statistiek van de afgelopen anderhalf jaar leert echter dat wanneer de volatiliteitsindex onder 12,50 raakt (nu 12,35) beleggers alert moeten zijn op de vorming van een top.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Instapsignaal

Mijn berekeningen geven rond midden mei een top. Het moment van topvorming loopt voor de meeste indices uiteen vanaf nu tot eind deze week. Begin juni zou dan de eerste goede mogelijkheid zijn voor een low.

Voor de AEX wordt een top bevestigd wanneer de steunlijn die loopt over de bodems van 14 maart en 5 mei doorbroken wordt (nu rond 395).

Op momenten als deze, als een top eraan lijkt te komen maar nog niet bevestigd is, vind ik optiespreads interessant. Een voorbeeld voor dit moment is het volgende:

  • Koop 410 put (20-juni)
  • Verkoop 405 put (20-juni)
  • Huidige marktprijs: 2,75 euro

Bij een expiratie:

  • op 407.25 is deze spread uit de kosten 
  • op 405 of lager is er een maximale winst van 2,25 per ingenomen spread 
  • op 410 of hoger is er een maximaal verlies van 2,75 (de inleg) per spread

Merk dus op dat bij vlakke koersen deze positie ook winstgevend is. Dit is een premature manier om al op een gewenste beweging in te spelen, zonder grote risico’s en met de marge dat de beurs eerst nog tegen de richting in mag bewegen.

Wie de positie aanhoudt wordt immers pas op de expiratiedag (20 juni) afgerekend. Komt er daadwerkelijk een shortsignaal dan kan het risico altijd uitgebreid worden.

Lange termijn: de blow-off

Ik verwacht dat de eerstvolgende daling nog een correctie is. Het mooiste signaal om een bullmarkt te beëindigen is een blow-off. De definitie hiervan is een laatste scherpe koersstijging na een langere periode van stijging.

De huidige karakteristieken kunnen overtuigender. In dat opzicht laten meerdere indices sinds begin dit jaar stagnatie zien.

Goudtrend wankelt nog altijd

Ik voorspelde een nieuwe bodem rond 5 mei. Die bodem kwam er twee dagen eerder toen de goudkoers een test maakte van de vorige bodem bij 1270. De afgelopen anderhalve week is de koers boven de recente bodem gebleven maar toont het weinig overtuiging. Iets waar ik al bang voor was.

Bij een doorbraak van 1275 kan nu een serieuze verzwakking optreden tot niveaus in de 1100-regio. Alleen een slot boven 1310 lijkt dit scenario te kunnen verhelpen. In het tijdscenario zou er begin juli nog een interessante bodem moeten volgen.

Mocht de beweging onverwacht naar het noorden zijn dan zou er voor de lange termijn in dat geval nog een tweede instapkans begin juli komen. Ik houd echter meer rekening met het neerwaartse scenario wat tegen die tijd een lagere bodem geeft.

Goud

Klik op de grafiek voor een grote versie

Voorlopig blijft ik dus voorzichtig en respecteer ik de langetermijntrend die sinds het barsten van de bubbel in 2011 nog altijd neerwaarts is.


Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links