Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Waarom investeren beleggers niet in dames?

Slechts 6,4% van de met durfkapitaal gefinancierde bedrijven in Nederland wordt (deels) geleid of is opgericht door een vrouw. Waarom investeren beleggers niet meer in bedrijven van vrouwelijke ondernemers?

Het Financieele Dagblad kwam met dit percentage, toen het onderzoek deed naar durfinvesteringen tot 5 miljoen euro. Dat vrouwen minder risico’s durven te nemen, is voor investeringsfondsen een reden om voor mannelijke ondernemers te kiezen.

Dit terwijl het risicomijdende gedrag van vrouwen er juist voor zorgt dat zij minder snel failliet gaan dan mannelijke ondernemers, aldus kredietbureau Graydon.

Vaker hulp of ongeduldig?

BlackRock-strateeg Nelli Oster ziet vergelijkbare verschillen in de manier waarop mannen en vrouwen investeren. Zo focussen vrouwen volgens haar vaker op niet-monetaire doelen voor de lange termijn, nemen zij meer tijd om beslissingen te maken en zoeken ze vaker hulp.

Deze defensieve benadering kan volgens Oster ervoor zorgen dat er te weinig risico’s worden genomen, wat leidt tot matige rendementen in de toekomst. “Hoewel vrouwen soms kansen laten liggen door beslissingen te heroverwegen, zijn mannen weer vaak ongeduldig,” aldus Oster.

Geen toegang tot kapitaal

Dat vrouwen weinig toegang hebben tot mannen met kapitaal, heeft er volgens andere onderzoeken (Kaufman Foundation, 2011, DELL, 2013, Europese Commissie, OECD) weer mee te maken dat bijna 95% van de venture capital-partners en informal investors in Nederland mannen zijn.

“Gezien mannen en vrouwen nog steeds in afzonderlijke zakelijke netwerken opereren, zorgt dat voor verkeerde verhoudingen. In het ecosysteem van ondernemers zullen groepen die niet in elkaars netwerk opereren daarvan nadelen ondervinden,” aldus ondernemingsorganisatie ONL.

Het gevolg zou zijn dat vrouwen er doelbewust voor kiezen hun onderneming klein te houden, ook om ingewikkelde arbeidsrechtelijke en managementtechnische vraagstukken tot een minimum te beperken.

Op eigen kracht

In die zin klinkt het aannemelijk dat vrouwen sowieso minder vaak actief investeerders opzoeken, zoals een durfkapitalist stelt in het FD-artikel. Pas als het niet meer op eigen kracht gaat, zullen zij op zoek gaan naar vermogen.

Niet per definitie een slechte eigenschap natuurlijk. “De beste startup financiert zijn eigen start en schakelt voor de vervolgfinancieringen een professionele corporate finance- of capital search-partij in,” aldus Patrick Leers van investeerdersnetwerk Mind Hunter.

Ook zijn vrouwen volgens het FD-artikel vaker actief in sectoren die minder interessant zijn voor investeerders, zoals media, de creatieve sector of e-commerce. “Vrouwen hebben doorgaans weinig affiniteit met technologie en dat is juist het domein waarin de meeste venture capitalists actief zijn.”

Private equity zoekt vrouwen

Karmijn Kapitaal probeert juist de verschillen tussen mannen en vrouwen in leiderschapsstijlen, risicomanagement en klantbenadering in haar voordeel te gebruiken. De participatiemaatschappij uit Amsterdam investeert enkel in niet-beursgenoteerde mkb-ondernemingen met een vrouwelijke CEO of met meer dan 30% vrouwen in toonaangevende posities.

“Deze karakterologische verschillen zorgen voor een uitgebalanceerd team en betere bedrijfsresultaten,” aldus Karmijn. Aan het einde van de rit is die balans tussen investeringsstijl en financiële doelstellingen ook uitermate belangrijk, vindt Oster.

“Voor vrouwen betekent dit meer risico’s nemen, terwijl mannen zich meer moeten richten op doelstellingen voor de lange termijn.”


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Gerelateerd

Participaties.nl

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Participaties.nl

Column door: Justin Doornekamp

Justin Doornekamp is freelance-redacteur voor Participaties.nl en IEXGeld.nl.

Meer over Justin Doornekamp

Recente columns van Justin Doornekamp

  1. mrt '18 Met crowdfunding moet u er snel ... 1
  2. dec '17 Zo koop je voor het eerst crypto... 13
  3. jul '13 Investeren kun je leren: Anneke ...
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare