Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX-top rond 13 mei

De AEX blijft zwak en consolideert en de top van 15 januari is nog steeds het hoogste punt van dit jaar. 

Begin deze maand gaf ik aan dat de AEX voor mij nog in een langeretermijnuptrend verkeert maar op de korte termijn een neutrale fase beleeft. Ik zie tussen 12 en 14 mei goede kansen op een top.

Voor de AEX lijkt dit een lagere top te worden. Dit zorgt ervoor dat ik ook de komende weken nog alert blijf en te veel risico uit de weg ga.

In de grafiek hieronder is mooi te zien hoe de AEX al meer dan een jaar lang in een fractal beweegt. De index maakt om ongeveer 80 dagen een top, daalt erna stevig om vervolgens te stijgen tot het 80-dagenpunt. Voor het eerst lijkt de index op dag 80 geen hogere top te maken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Optiehandel: de 430- en 440-idioten

Er gloorde nog hoop in de optiehandel. Voor de maand juni zijn op 400 na de meeste callopties op de 430- en 440-strikes aangeschaft. Zijn deze tienduizenden calls door idioten aangeschaft of mis ik iets belangrijks?

Nu de tijd doortikt lijkt de weg naar deze niveaus steeds verder uit zicht te raken. Voor de mei-expiratie liggen de grootste blokken callopties op de 400- en 410-strikes. Ik werp mijn blik nu steeds meer hierop. Dit moet dan betekenen dat 15 januari voorlopig nog steeds de top blijft.

Privé zit ik long 390-calls juni en heb voor iedere long-call de 395- en 410-series verkocht. Goed voor een gematigde longpositie die bij vlakke tot licht stijgende koersen moet renderen. Ik neem dus beperkt risico en verwacht binnen enkele weken een shortsignaal. Bij voorkeur tot begin juni.

Goud: uptrend wankelt

Op 1 april meldde ik dat goud op ieder moment een draai omhoog kon maken. Deze datum bleek in de weken die hierop volgden exact de laagste koers te noteren.

Ik adviseerde hierna om de helft van de winst te verzekeren en met de andere helft een poging te doen in een potentiële uptrend te blijven. Die verloopt uiterst moeizaam. Ik sta open voor verschillende scenario’s maar houd er serieus rekening mee dat de goudprijs nog langer zal dalen.

Dat is een prijs die betaald wordt na het opblazen van de 2011-bubbel. De pijn van een bubbel wordt vaak nog jaren lang gevoeld. Op korte termijn verwacht ik rond 5 mei bodemvorming, dat mag een hogere bodem zijn.

Voorlopig wacht ik af of er over ongeveer een week een koopwaardig signaal ontstaat en doe ondertussen nog even niets.

Lukt het goud om in mei een herstel te maken zullen we zien of dit veerkrachtig genoeg is om de dalende langetermijntrend te kraken of er opnieuw een daling gaat volgen. Ik vrees het laatste.



Klik op de grafiek voor een grote versie


Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Kastelijns

Selfmade belegger Jan Kastelijns was in het verleden werkzaam bij Keijser Capital, Saen Options en All Options International. Hij heeft professionele ervaring als adviseur en optiehandelaar. Hij raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in de financiële markten en is nu na een zelfstudie van jaren een selfmade beursdeskundige. ...

Meer over Jan Kastelijns

Recente artikelen van Jan Kastelijns

  1. apr '15 13 mei cruciale datum 10
  2. feb '15 Definitieve bullmarkttop 8
  3. dec '14 2015: beurswinsten 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 april 2014 14:12
    Rond 5 mei? Tussen 12 en 14 mei (is dat niet 13 mei? :-) - of brengt het ongeluk om het getal 13 met name te noemen?

    Wat een klinklare onzin om die datums te prikken! Zonder aan te geven waarom. En dat onder de vlag van T/A?
    Misschien hoort deze posting ook nog thuis onder de categore '1 april grappen' ?

  2. [verwijderd] 29 april 2014 15:46
    Jan bedankt voor je blik op de beurs en de optie handel. Je collum is een welkome aanvulling naast die van Bas. Ik zou graag nog meer TA op IEX.nl willen lezen en niet alleen die maar van Bas want die is zo bullish dat ik het gevoel heb dat ik zijn persoonlijke wens lees wat de beurs moet gaan doen, het is soms Bas zijn tunnel visie omhoog onderbouwd met TA.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links