Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Eerst even iets terug

Op een halve punt na werd vrijdag de jaartop van 409 aangetikt. De forse daling vrijdagavond in de Verenigde Staten zal er voor zorgen dat een opwaartse doorbraak van dit niveau nog even wordt uitgesteld. Een kort aanloopje lijkt voor de komende dagen nu het meest realistische scenario.

Ik verwacht overigens wel dat de jaartop op zeer korte termijn zal worden uitgenomen en de AEX de volgende fase ingaat in de stijgende middellangetermijntrend. We zien geregeld dat bij een test van de jaartop een hapering kan optreden voordat dit niveau definitief wordt doorbroken.

Een dergelijk doorbraak is een proces dat enige tijd kan duren. Toch is het voor mij niet de vraag of maar wanneer deze jaartop wordt doorbroken. Alle seinen staan op groen.

W-formatie

Ik gaf wel al aan dat de AEX na de doorbraak nog 10 tot 20 punten stijgingspotentieel heeft in het kortetermijnbeeld voordat een volgende top wordt geplaatst en de AEX de derde correctie van dit jaar kan starten.

Voor de komende weken verwacht ik namelijk een stijging tot ongeveer de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal. Dit niveau ligt deze week bij 420,50. Hieronder ligt nog een oude horizontale weerstand bij 417,50 en erboven ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de top en bodem van dit jaar bij 428.

Sinds begin dit jaar is een grote W-formatie te zien. Het te berekenen koersdoel voor de komende maanden is vanuit dit patroon 440. Voordat dit niveau wordt behaald, verwacht ik nog wel één tot enkele tussentijdse correctieve bewegingen.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Kleine aanloop

Een kortstondige terugval zorgt verder voor het op adem komen van de markt. Voor de komende weken verwacht ik vanaf de vrijdag gevormde top nog een stijgingspotentieel van 10 tot 20 punten.

Dit betekent dat we al grootste deel van de kortetermijnstijging vanaf de dubbele bodem van net onder de 380 alweer achter de rug hebben. Deze stijging vond plaats in een zeer kort tijdsbestek zonder noemenswaardige terugvallen en onder aanvoering van een drietal opwaartse gaps.

Even een aanloopje nemen, is dus een normaal en gezond verschijnsel. Tot hoever de AEX vandaag en mogelijk in de komende dagen kan terugvallen is natuurlijk onbekend. De eerste belangrijke kortetermijnsteunzone ligt tussen 401,90 en 402,80.

Eerste bodem

Hier ligt de recente derde opwaartse gap waarbinnen ook nog de eerste lagere top van dit jaar is te vinden bij 402,50. Een dergelijke terugval zou ook betekenen dat de AEX de middenpoot van de W-formatie terugtest.

Een kortstondige terugval zou verder ook betekenen dat we in het kortetermijnbeeld een eerste duidelijke hogere kortetermijnbodem kunnen plaatsen. Hieronder liggen:

  • de tweede gap tussen de 398,60 en 399,60
  • het ondertussen weer stijgende 50-daags gemiddelde bij 394,80

Ik vraag me echter af of de AEX in de komende dagen daadwerkelijk veel dieper zal zakken dan de genoemde derde gap rond de 402 tot 403. Na dit aanloopje verwacht ik dat de AEX in de loop van deze week de opwaartse druk naar de 409 weer kan opvoeren.

Mocht deze doorbraak niet gaan plaatsvinden in de komende tijd (binnen enkele weken) en er een verslechtering in het kortetermijnbeeld optreden, dan lijkt er een langer durende en brede zijwaartse handelsfase te kunnen ontstaan, maar dat is niet mijn uitgangspunt.

Goud: naar 1370

Vorige week besprak ik al de technische situatie bij goud. De goudprijs leek uit te bodemen boven de belangrijke steunzone rond de 1265 en brak daarbij zijn scherp dalende toppenlijn. Vrijdag sprong de koers fors omhoog en kan in de komende tijd verder oplopen naar 1370 tot 1375.

Een structureel slot hierboven zou ook een groot en langer durend omgekeerd hoofd-schouderpatroon afronden met daarboven nog eens 200 dollar stijgingspotentieel. Zover is het nu nog niet, maar voor de komende weken lijkt een verdere stijging naar de 1370 wel realistisch.

Goud

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

271 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 april 2014 09:09
    vrijdag meldde ik al dat het niet verstandig is om maandag (vanmorgen dus) in paniek te gaan handelen en eerst maar eens de column van Bas af te wachten. Ben blij dat ik dat heb gedaan, want (wat ik al dacht cq hoopte) er is sprake van een "gewone" correctie. En de vooruitzichten zijn nog steeds positief.
  2. [verwijderd] 7 april 2014 09:16
    quote:

    Gerry Woud schreef op 7 april 2014 09:09:

    vrijdag meldde ik al dat het niet verstandig is om maandag (vanmorgen dus) in paniek te gaan handelen en eerst maar eens de column van Bas af te wachten. Ben blij dat ik dat heb gedaan, want (wat ik al dacht cq hoopte) er is sprake van een "gewone" correctie. En de vooruitzichten zijn nog steeds positief.
    dus jij denkt dat Bas het wel effe regelt op de beurs? Ik begrijp niet dan men blind handelt op de visie van een analist.
  3. [verwijderd] 7 april 2014 09:29
    quote:

    robin3000 schreef op 7 april 2014 09:16:

    [...]

    dus jij denkt dat Bas het wel effe regelt op de beurs? Ik begrijp niet dan men blind handelt op de visie van een analist.
    @Robin3000, natuurlijk weet ik dat Bas (helaas)niet de macht heeft om de koersen naar zijn hand te zetten. Maar mijn idee is dat Bas de beurszaken in perspectief zet, in relatie tot de beursen elders in de wereld, in het bijzonder tot de Amerikaanse beursen. Een en ander uiteraard op basis van technische analyse, waarbij bepaalde koerspatronen tot een resultaat (steun/bodem of weerstand) leiden. TA is uiteraard niet alleszaligmakend, maar hoogstens een richtingwijzer, is mijn idee. En omdat ik riskante posities zoveel mogelijk vermijd, vaar ik daar wel bij. In elk geval vanmorgen geen paniek.
271 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links