Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie controleert de NHG?

De discussie over NHG en scheiden blijft actueel. Op 17 maart was er een uitzending van Tros Radar waarin NHG-directeur Karel Schiffer de kwestie nog ingewikkelder maakte dan hij al is. Als een huiseigenaar in scheiding vindt dat hij/zij de maandlasten van de woning niet kan betalen, dan zal NHG dit dossier nader bekijken.

Met andere woorden: Eerst heeft NHG geoordeeld dat de eigenaar wel in de woning kan blijven wonen, maar als deze persoon het hiermee niet eens is wil NHG het dossier nogmaals bekijken. Beetje verwarrend, maar ik ben er blij mee, want het is een slecht idee dat iemand na een scheiding blijft zitten met een veel te hoge hypotheek van soms wel zeven keer het inkomen.

Helaas worden de regels niet zo strikt nageleefd. Huizenbezitters die in 2013 hun scheiding hebben aangekaart bij NHG en hun bank, werden beoordeeld naar de normen van 2014. Laat ik een voorbeeld nemen ter verduidelijking.

  • Een huizenbezitter legt zijn nieuwe situatie, een scheiding waarbij een van de partners in het huis wil blijven wonen, in september 2013 voor aan zijn bank.
  • De adviseur kan de situatie pas goed beoordelen als alle stukken aanwezig zijn.
  • Die stukken moeten binnen enkele dagen moeten worden aangeleverd.
  • De klant doet dit, maar dan blijft het stil.
  • In veel gevallen reageerde de bank pas na enkele maanden en is 2013 voorbij! Een truc om te zorgen dat deze huizenbezitter onder de nieuwe regels van NHG valt.

Niet te discussiëren

Nu 2014 een paar maanden oud is, is het mogelijk achterom te kijken. Banken en NHG geven elkaar de schuld voor de verwarrende situatie. Zo beweerde NHG dat hun werkelijkelasttoets leidend is. Over de uitkomst is niet te discussiëren. Vanaf nu is er dus sprake van een verruiming. NHG gaat zelfs een stapje verder en beweert dat de AFM de beheercriteria heeft onderschreven.

De AFM  zegt hier het volgende over:
"Het WEW (Waarborgfonds eigen woning) heeft vervolgens kaders c.q. algemene uitgangspunten opgesteld, die deze consumenten meer ruimte bieden om de woning te behouden. Deze zijn met de AFM besproken. Het WEW heeft die kaders vervolgens uitgewerkt in haar “Voorwaarden en Normen”. De huidige (beheer)normen zijn niet met de AFM besproken."

De nieuwe regels zijn dus niet besproken. Een andere vage uitspraak van NHG-directeur Karel Schiffer is dat de nieuwe regels van NHG op uitdrukkelijk verzoek van het Ministerie van Financiën tot stand zijn gekomen. Natuurlijk werd dit pas in maart 2014 bekend gemaakt toen de druk op NHG steeds verder werd opgevoerd. Kamerlid Paulus Jansen van de SP heeft daarover vragen gesteld en wil weten of de minister actief betrokken is geweest bij het opstellen van de nieuwe regels.

Wat kan de AFM doen?

In ieder geval is duidelijk dat niemand het achterste van zijn tong laat zien. Helaas geeft de AFM ook geen opheldering. De vraag is nu wat de AFM kan betekenen voor scheidende huizenbezitters die een klacht hebben over NHG. Het antwoord geven zij zelf:

"Uw constatering dat de AFM niet in individuele gevallen kan optreden is juist. Dat neemt niet weg dat we graag van u of van de betreffende consumenten - horen als u vanuit de praktijk merkt dat er bij woningbehoud toch onverantwoorde situaties bij consumenten ontstaan.

Wij kunnen deze signalen vervolgens met het WEW bespreken, zodat het WEW  indien nodig -dergelijke situaties correct kan oplossen. De AFM adviseert u verder om klachten ook bij het WEW zelf in te dienen, gezien de toezeggingen die het heeft gedaan."

Kijk naar mijn voorbeeld.

  • NHG heeft de zaak voor een tweede keer beoordeeld en ook nu vindt deze instantie nog steeds dat de huizenbezitter in de woning kan blijven wonen.
  • Deze is het hier niet mee eens en dient een klacht in bij de AFM.
  • De AFM behandelt de klacht als een signaal en schuift deze weer door naar NHG.
  • Echter NHG heeft al een definitieve beslissing genomen.

De vraag is nu waar deze huizenbezitter nog terecht kan met zijn NHG-klacht. Bij htet Kifid helaas ook niet, omdat NHG daar niet is aangesloten. Dit is natuurlijk absurd, maar het Kifid neemt alleen zaken in behandeling van instanties die bij hen zijn aangesloten. Helaas blijft nu alleen de rechter nog over.

U begrijpt dat veel mensen die stap niet zullen nemen. NHG wordt dus door geen enkele instantie in Nederland gecontroleerd! Na de uitzending van Tros Radar heb ik met de redactie gesproken. Wie het niet eens is met NHG kan via hen een klacht aankaarten bij NHG.

Het voordeel is dat Tros Radar op de hoogte is van de klacht en dus meekijkt. Hierbij heb ik wel uitdrukkelijk van Tros Radar vernomen dat u de klacht uitgebreid moet formuleren met daarbij uw mening waarom u het niet eens bent met NHG. Het is niet de bedoeling dat u talloze mailbijlagen meestuurt.

Eerdere artikelen van Jos over NHG en scheiden:
Lineair lullen, aflossingsvrij vullen
NHG over en sluiten


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links