Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Google's goocheltruc

Google's goocheltruc

Het aandeel Google is vandaag gesplitst in twee aandelen Google. Wat voor redenen hebben oprichters en grootaandeelhouders Larry Page en Sergey Brin om dit te doen? Om hun zet te begrijpen moeten we naar de verschillende type aandelen kijken. We hebben:

  • Er zijn 279,883,488 klasse A aandelen Google die recht geven op één stem per aandeel
  • Er zijn 56,167,343 klasse B aandelen Google die recht geven op 10 stemmen per aandeel. Page bezit er 23,6 miljoen en  en Brin 23,2 miljoen. Oud CEO van google Eric Schmidt bezit er 4,6 miljoen
  • Ieder zijn aandeel Google wordt gesplitst in twee aandelen: wie één aandeel Google heeft krijgt er éen oud aandeel klasse A of B en één nieuw aandeel klasse C voor terug, deze klasse C aandelen geven geen recht op een stem

Samen hebben Page en Brin met 460 miljoen stemmen de overgrote meerderheid in vergelijking met de 279,883,488 stemmen van de klasse A aandelen. Bovendien kunnen de oprichters de Klasse C aandelen verkopen om kapitaal aan te trekken, zonder hun stemrecht te verliezen.

Zou Google een grote overname in gedachten hebben? Ik opper dit omdat Google met deze wisseltruc kapitaal kan aantrekken en de eigenaren toch baas in eigen huis blijven. Het kan ook zijn dat het concern een wal opwerpt tegen potentiële raiders (de Carl Icahns van deze wereld) die op de cash uit zijn. 

Het is in ieder geval een bedrijf met een duidelijke toekomstvisie. De Google Glass, zelfrijdende auto's en luchtbalonnen die internet moeten gaan brengen daar waar het nog niet is zijn enkele voorbeelden. Hier is een lijst overnames die Google door de jaren heen gedaan heeft.

Als u het niet eens bent met de actie van Google kunt u uw aandelen van de hand doen. Als u gelooft in de visie van de oprichters maakt het niet zo'n verschil of u aandelen Google klasse A of C bezit. Het verschil zit immers in het stemrecht.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Tradingmate 3 april 2014 19:18
    Jullie zeggen nu wel dat het niets uitmaakt of je GOOGL (class a) of GOOG (class c) hebt, maar is dat ook zo? Als er een type icahn invloed zou willen hebben, dan zal deze persoon class A aandelen kopen, en niet C. Je zou dan dus verwachten dat class A aandelen meer waard zouden worden.
  2. Belegde boterham 4 april 2014 10:02
    quote:

    Tradingmate schreef op 3 april 2014 19:18:

    Jullie zeggen nu wel dat het niets uitmaakt of je GOOGL (class a) of GOOG (class c) hebt, maar is dat ook zo? Als er een type icahn invloed zou willen hebben, dan zal deze persoon class A aandelen kopen, en niet C. Je zou dan dus verwachten dat class A aandelen meer waard zouden worden.
    Google-A na splitsing 1$ duurder, maar ben het met je eens, die redenering heb ik ook gemaakt. Wissel mijn c's om in a's een dezer dagen

    Ik dacht ergens gelezen te hebben dat na een paar maanden alles weer werd samengevoegd.... maar kan het mis hebben
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links