Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Print your money where your mouth is

  • 3D Systems Corp
  • Tickercode: DDD
  • Koers: 59,07 dollar
  • Koersdoel: 89,20 dollar
  • ISIN: US88554D2053
  • Website: www.3dsystems.com

Everything but money

In een recent artikel in de Wall Street Journal sneerde het journaille: “3D Systems Prints Everything But Money”. Beleggers lijken zich dit ineens ook te realiseren, want na de hype, waarbij het aandeel opliep van 2 dollar in 2009 naar vlak onder de 100 dollar begin 2014, viel de koers meer dan 40% terug naar bijna 55 dollar.

Hebben we hier te maken met het uiteenspatten van een zeepbel of een gezonde correctie die kansen biedt? Is 3D echt de next big thing?

3D Systems kent al een lange historie. Het bedrijf werd opgericht in 1986. 3D Systems ontwikkelt en produceert printsystemen voor de productie van driedimensionale objecten, waarbij gebruik wordt gemaakt van CAD/CAM-software en data die afkomstig is van cliënten.

De driedimensionale objecten kunnen van plastic zijn, metalen, of composieten. De onderneming heeft een kleine 1400 mensen in dienst, behaalde in 2013 een omzet van 513 miljoen dollar en het heeft een beurswaarde van circa 5,9 miljard dollar.

In het vierde kwartaal verdubbelde 3D Systems de uitgaven aan research & development van 7,8 miljoen naar 16,6 miljoen dollar om daarmee tal van groei-initiatieven te ondersteunen. De impact van deze hogere uitgaven was terug te zien in de lancering van liefst 24 nieuwe producten in 2013.

Industriële en medische toepassingen

De technologie van 3D-printing is zeker veelbelovend, al zijn de verwachtingen dat gewone consumenten binnenkort al 3D-producten kunnen kopen overdreven. 3D-printers leiden echter zeker tot een revolutie op de fabrieksvloer.

Vooral de handel in onderdelen wordt potentieel op z’n kop gezet. Een 3D-printer is in staat om on demand, binnen een paar weken nieuwe onderdelen, nieuwe complexe structuren te leveren. Vooral 3D-metaalprinters, of selective laser melting vormen een ware revolutie.

Ze besparen tijd, materiaalkosten en ze maken grote industriële concerns minder afhankelijk van gespecialiseerde toeleveranciers. Kleinere onderdelen zullen steeds vaker gewoon zelf gemaakt worden.

  • General Electric loopt bijvoorbeeld voorop bij het gebruik van 3D-printers in de productie, met name in de luchtvaartindustrie.

  • In de medische technologie kunnen ook grote stappen gezet worden. Recent, in maart 2014, kwam het UMC Utrecht in het nieuws: bij een 22-jarige vrouw werd een volledig nieuwe schedel geïmplanteerd. De schedel van kunststof is op maat gemaakt met behulp van een 3D-printer.

    Het voordeel van de 3D-printtechniek is dat er een exacte kopie van de bestaande schedel kan worden gemaakt. Volgens het UMC Utrecht kan deze techniek in de toekomst ook worden toegepast bij patiënten met andere botafwijkingen of voor het herstellen van schedels na een ongeval of bij tumoren.

Small, medium, huge

3D-printers maken tot nu toe vooral relatief kleine onderdelen met een maximale diameter van 12 tot 13 centimeter. Tot het maken van grotere onderdelen zijn de 3D-printers nauwelijks in staat.

Maar, als we de Wet van Moore uit de halfgeleider- en chipsindustrie en genoemd naar Intel-oprichter Gordon Moore, mogen geloven, dan kan de omvang van onderdelen elke achttien maanden verdubbelen.

De vraag is dan natuurlijk ook of er concurrentiebarrières zijn. Die worden door marktanalisten laag ingeschat, maar veel technologie is natuurlijk wel gepatenteerd. 3D Systems is marktleider in deze sector en toonaangevend én beschikt over een enorme patentenportefeuille.

Zeker geen verlies

In het vierde kwartaal van 2013 behaalde het bedrijf een nettowinst van 19,7 miljoen dollar, omgerekend een winst per aandeel (WPA) van 19 dollarcent.

Dit was beduidend minder dan waar analisten, voorafgaand aan de winstwaarschuwing van een week voor de feitelijke publicatie van de cijfers, op hadden gerekend. Aan de hoge groei van de WPA lijkt plotseling een einde te komen, maar 3D Systems draait zeker niet met verlies.

3D Systems wijt de tegenvaller aan hogere uitgaven voor R&D. Winsttaxaties werden na de publicatie van de winstwaarschuwing en de vierdekwartaalcijfers uiteraard drastisch neerwaarts bijgesteld.

Daarentegen heeft 3D Systems de eerder afgegeven prognose voor de omzetgroei niet verlaagd. De orderportefeuille is zeer sterk gevuld en verdubbelde het afgelopen kwartaal. Die omzetgroei wordt nog fors opgestuwd.

3D Systems neemt aan de lopende band andere ondernemingen over, zo ongeveer in het tempo van één bedrijf per maand en de organieke groei bedraagt naar verwachting de komende jaren minimaal 30% per jaar.

Buy on dips

Beleggers en analisten kijken bij de waardering van dit type groeiaandeel nauwelijks naar traditionele waarderingsmaatstaven, zoals de koerswinstverhouding, maar vooral naar de omzetgroei en de operationele (free) cashflow.

3D Systems is een internet-momentumaandeel pur sang, afhankelijk van grillige sentimenten. Daarom is het verstandig ook te kijken naar de technische analyse. De relatievesterktelijn laat de afgelopen drie maanden een behoorlijk verlies aan momentum zien, maar lijkt zich daar inmiddels weer van te herstellen; een hernieuwde periode van outperformance lijkt zich aan te dienen.

De forse correctie biedt beleggers zeker instapkansen op de huidige niveaus van rond de 58 à 59 dollar. Het gemiddelde koersdoel van toonaangevende researchhuizen ligt op circa 90 dollar.

Zwanenburg heeft een bescheiden positie in het aandeel 3D Systems.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. nobahamas 1 april 2014 10:08
    3D-printers maken tot nu toe vooral relatief kleine onderdelen met een maximale diameter van 12 tot 13 centimeter
    Ik zou mijn onderzoek toch nog wat uitbreiden
    Arcam Q10
    www.arcam.com/wp-content/uploads/Arca...

    Max. build size 200x200x180 mm (W x D x H)

    Arcam Q20
    Max. build size 350 x 380 mm (Ø/H)
    www.arcam.com/wp-content/uploads/Arca...

    3D Systems Project 660 Pro (kunststof)
    74 x 29 x 57 inches
    (188 x 74 x 145 cm)
    www.3dsystems.com/sites/www.3dsystems...
  2. vicking12345 1 april 2014 11:01
    ECB a.s. Donderdag; QE? nog even aankijken;
    Hoewel ik een voorstander ben van het opkopen van obligaties in Europa door de ECB verwacht ik niet dat hij nu donderdag al gaat beginnen, hij zou wel een hint kunnen gaan geven. De inflatie is nog steeds dalend, banken lenen nog niet veel uit, groei is er maar nog niet genoeg in relatie tot Amerika. Deflatie angst is er, maar nog niet genoeg. De Periferie rentes zijn fors naar beneden gekomen, wat positief is voor de euro en de schulden problematiek. Maar (Europese) politici zijn traag en zullen de Macro cijfers goed volgen, om dan misschien volgende keer wat te gaan doen. Dit zal de markt negatief verrassen, daar al velen verwachten dat QE er aankomt. (De aandelenmarkt is relatief hard gestegen zonder echt nieuws de laatste weken). Het zal eerder gebeuren in China, daar zwakt de groei harder af dan verwacht (als je de cijfers daar mag geloven).

    Zaken die spelen op het moment zijn de Krim (risico’s gereduceerd de laatste weken), de groei in Rusland staat onder druk, Tapering (ok!), groei in Emerging markets (men kan wat rust in Turkije verwachten na de ‘goede’ verkiezingen), Europese deflatie en natuurlijk het belangrijkst; Hervst de groei weer in Amerika na het slechte winterweer?

  3. nobahamas 1 april 2014 22:42
    Beste Wim Zwanenburg deze bijdrage stinkt aan alle kanten.
    ik volg al twee jaar de artikelen van Seeking Alpha, en lees hier de vrij vertaalde versie van hun bijdrages van de afgelopen drie maanden.
    Je hebt je niet verdiept in de materie, en door je quotes blijkt dat je ook totaal niet op de hoogte bent van de ontwikkelingen.
    Metal printing gooi je op één hoop met plastic printing.
    Je weet niet eens het onderscheid tussen slm en ebm.
    Ja, ga maar eens googelen, of lees het draadje [3D printing] in de koffiekamer, daar kun je nog veel van leren.

    Loser!

    3D Systems heeft veel potentiëel en en zal zeker in koerswaarde verdubbelen binnen één jaar, maar het vooruitzicht op de korte termijn is een daling van 10 tot 20% omdat de markt voor de desktop-printers weggesnoept wordt door de copy -paste industrie (jeweetwel wat jij ook doet).
    wanneer het besef voor waarde groeit voor know-how in metal printing, zal DDD ook waarde genereren (en arcam waarde in 3-voud)

    ga je verdiepen in de materie, en kom dan met een oordeel.

    ik voorspel je dat je dan GE en HP 3M en Mitsubishi noemt als de grote winnaars.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links