Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duokopen, doe maar niet

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 maart 2014 13:05
    na 30 jaar en al veel eerder kan je ook kiezen de grond terug te kopen. Dus als de canon je te hoog wordt (op enig moment) of je hebt plaatsvervangende schaamte om gebruik te maken van de aftrekbaarheid van de canon op lasten van de belastingbetaler, mag je ook gewoon de grond terugkopen. (als je het kan betalen.) Wellicht interessant als de grondprijs harder stijgt dan de terugkoopprijs. Volgens mij krijg je dus ook nog eens een gratis optie.
  2. forum rang 5 theo1 21 maart 2014 14:39
    Als je inderdaad later de grond kunt bijkopen, zie ik wel een toepassing. De eerste paar jaar zijn de maandlasten zo'n 10% lager. Dat kan nuttig zijn voor een starter die pas aan zijn eerste baan begint. Als na een paar jaar het inkomen hoger is, koop je de grond erbij. Ik zou het dus puur als een overgangsregeling gebruiken.

    Voorbeeld: Jan en Coby wonen nu nog op hun studentenkamertjes. Jan is net afgestudeerd en begint aan zijn eerste baan. Hij verdient nog niet veel. Via de duokoop constructie kan hij net een huisje betalen waar ze samen in gaan wonen.
    Twee jaar later studeert Coby af en gaat ook werken. Jan heeft intussen zijn eerste loonsverhoging gehad. Nu hebben ze geld genoeg en kopen de grond erbij.

    Het is gewoon een manier om net een één of twee jaar eerder een huis te kunnen kopen. Als je het zo gebruikt, lijkt het me een best wel nuttig product.
  3. SK81 25 maart 2014 12:25
    "Deze jaarlijkse verhoging is minimaal 1,5% of het percentage van de inflatie indien deze hoger is. Duokoop zelf denkt dat de canon jaarlijks met 2% stijgt"

    Even opletten Jos:
    Canon is gebaseerd op basis van de een percentage van de waarde van de grond.
    De grondwaarde staat de 1e 10 jaar vast.
    Rente bestaat uit een vast deel (o.b.v. 10 jaars Staatslening) en een variabel deel (o.b.v. CPI van het jaar ervoor).
    Er is juist geen stapeling van canonverhoging op canonverhoging van toepassing.
    Eerste 10 jaar is de canon dan ook behoorlijk stabiel te noemen.
    Berekening die gemaakt is slaat m.i. dan ook kant noch wal.

    Wat betreft financiering:
    er zijn 6 a 7 geldverstrekkers die dit prima kunnen financieren.

    Duokoop kan voor sommigen een hele mooie constructie zijn. Betreft een redelijk klantvriendelijke manier van erfpacht zonder grote boeteclausules.
    M.n. denk ik hier aan woningen die boven NHG-grens liggen (na verkoop grond valt opstal binnen NHG-grens) of mensen die de overwaarde uit hun stenen willen halen middels grondverkoop.
    Het is niet de kip met het gouden ei, maar in een moeilijke markt een leuke extra tool voor een enkeling.
  4. [verwijderd] 26 maart 2014 09:05
    @SK81

    Op de site van Duokoop staat (op meerdere plaatsen!) letterlijk dat het canonbedrag elk jaar wordt geïndexeerd met CPI (maar minimaal 1.5%), en dat daardoor de canon elk jaar stijgt. Onder "Risico's van Duokoop" staat nogmaals de jaarlijkse stijging van de canon genoemd, maar dat dat geen probleem hoeft te zijn vanwege stijgende lonen etc.

    De berekening klopt gewoon, en het is dus niet mooier te maken dan dat...

    Voor de lange termijn is Duokoop qua vermogensopbouw een groot nadeel voor degene die hier mee in zee gaan, en voor de fiscus zou het een regelrechte ramp zijn als dit systeem 'groot' wordt. Wat mij betreft kan erfpacht niet snel genoeg uit de hypotheekrenteaftrek verdwijnen om de simpele reden dat erfpacht er niet in thuis hoort (er is geen bezitsvorming van de grond!). Zoniet, dan is er eigenlijk ook geen enkel argument om ook huren aftrekbaar te maken. Of men moet gaan zeuren over die totaal uitgeklede EWF-bijdrage. Die hoort namelijk gewoon gelijk te zijn aan de markthypotheekrente (en dat was 'ie vroeger ook!)...
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links