Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat doet Alex?

Afgelopen week reageerde de beurs - zoals ik verwacht had - eindelijk op China en de Oekraïne. Dit weekend was er een referendum in de Krim en de uitslag is belangrijk, maar eigenlijk was afgelopen vrijdag al bekend dat de Russen voor de Russen zouden kiezen er was dan ook geen keus om tegen te stemmen.

Europa en Amerika hebben dan ook al vorige week aangegeven geen waarde aan het referendum te hechten. Het is nu even afwachten hoeveel waarde de Russen eraan gaan geven. Sowieso is er een tijdelijke wapenstilstand, maar of dat iets gaat zeggen?

Los van wat de Russen gaan doen de komende tijd, is de vraag wat gaan de momentumbeleggers en de modelbeheerders zoals Alex vermogensbeheer doen? Is de correctie eindelijk groot genoeg om nu nog naar de zijlijn te gaan? Of wachten ze op een 200 daags gemiddelde of een andere voortschrijdende lijn.

De 200-daagslijn ligt op 380 en als het nog iets lager gaat, komt daar een verkoopsignaal vandaan. Wij hebben al veel eerder bescherming genomen, door  een AEX-call te verkopen en een put te kopen, vrijdag hebben we de call terug gekocht op een klein bedrag en een putspread van de eerder gekochte puts gemaakt.

Dus wat er ook gebeurt, we hebben altijd winst want voor de put die we verkochten kregen we veel meer dan we voor de (call- en put-)combinatie betaald hadden.

Wie nog wel steeds fors op verlies staat is de Russische index. Zelf al zou er een herstel komen dan nog moet u van dit land afblijven, al is het alleen maar omdat een dictator de baas is. Om die reden heb ik al een jaar of drie geen positie in dit land en dat blijkt prima te zijn geweest.

In het Today’s Actief fonds heb ik Russell-putposities. Ik heb hier vrijdag even tijdelijk ratiospreads van gemaakt. Als er een herstel komt haal ik de verkochte puts weer terug. Als het onverhoopt nu ineens doorzakt dan heb ik nog genoeg andere shorts die me vrolijk gaan maken.

Hoewel ik dus denk dat we tijdelijk even op een steun zitten hebben we wel een officiële verkoop in de Dow Jones. Mocht u wel geduldig geweest zijn dan is dit een leuk moment om de ABN Amro traders short op de DAX te ruilen voor de Dow Jones short. Immers de DAX heeft al een grotere rit gemaakt dan de Dow.

Hoofd, schouders, puntje van mijn teen

In de AEX zitten we rond de 380 op een steun, ik zie deze lijn als een soort neklijn van een groot hoofd-schouderspatroon. Als de koers hier (door de neklijn) doorheen gaat, gaat het pas echt los. We krijgen dan een sentimentsverandering.

Nou ja, de beer is nog niet echt helemaal los want 365 is een mooi steunniveau. En ik denk dat het nog te vroeg is voor een algehele forse correctie. Maar besef één ding en dat is dat een algehele correctie (een crash) niet te voorspellen is.

De DAX deed het zoals ik verwacht had het beste omlaag. Wie mijn vorige columns gelezen heeft weet dat mijn verwachting was dat de DAX harder omlaag zou gaan dan de rest. Vrijdag was het slot net boven de steunlijn en dus net boven de mogelijke neklijn.

Dit zou als we maandag lager gaan tot een versnelling omlaag kunnen leiden. Maar nu zo in het weekend (het moment van schrijven) kijkend naar de lintjes zou ik verwachten dat we tijdelijk consolideren of herstellen.

Een andere interessante grafiek is die dan Aegon. Dit fonds ligt op een steunlijn ook hier zie ik een soort hoofd-schouderpatroon, maar ook hier is mijn huidige idee dat het nog even duurt alvorens Aegon door de lijn heen gaat.

Als het omlaag gaat hebben we nog volop kansen om in de rijdende trein te springen. Zelf heb ik wel puts long om een gokje te wagen. Het is net de Staatsloterij ... Hij kan zo maar vallen.

Randstad is een duidelijke verkoop. Dit aandeel is de afgelopen tijd veel en veel te hard gestegen. Nu is dit aandeel in de sector niet zo bijzonder ook de andere uitzenders kunt u short gaan. Maar dat terzijde.

Ik heb zelf wat puts Randstad. We hebben een mooi verkoop in de Twindicator gehad. Pas rond de 39 zie ik wat steun van betekenis.

Een ander aandeel dat ik short zit, is Tesla, ik vind het een mooie auto maar we krijgen gewoon te maken met het Apple-Samsung-effect. Als ik naar de autoshow in Genève kijk, dan zijn er heel veel fabrikanten die de achtervolging inzetten en ook hippe elektrische auto’s gaan produceren.

We hebben het eerder gezien bij de smartphones en nu zien we daar dat zelfs de achtervolgers het zwaar krijgen door goedkopere varianten. Het wachten is nog wel op het officiële verkoopsignaal. In de Twindicator krijgen we pas op 224,16 een tricker om short te gaan.

Vorige week noemde ik ook Plug Power. Ik zat het klein short met het idee om op hogere niveaus bij te geven. Ik werd op mijn wenken bediend. Ze hebben even zelfs boven de 11,50 gezeten. Ik heb vrijdag even winst genomen want deze rodeo is wel erg heftig.

Een ander aandeel waar ik privé en zakelijk short in zit is Facebook, het aandeel heeft gewoon te veel fantasie. Op 66,82 dollar hebben we pas officieel in de Twindicator een verkoop.

Dit moet ik even delen: Twitter zakt lekker weg

Twitter zat ik met Linkedin en andere socialmedia-aandelen short en gelukkig is Twitter ook aan het zakken. Ik vind Twitter een van de duurste in de sector en hoewel ik een tevreden gebruiker (@ceessmit) ben geloof ik niet in de waardering van het aandeel.

Leuk voor de beren om te zien: we hebben een officieel verkoopsignaal in Google. Een goede reden om winst te pakken als u long zit en ik vind het wel een leuke om met shorts wat te doen.

Helemaal als ik even naar de weekgrafiek kijk: als het echt omlaag gaat, is er nog voldoende ruimte.

De socialmedia-aandelen hebben torenhoge waarderingen omdat ze alles van hun klanten weten en dit omzetten in reclame. Als de banken echt de informatie die ze hebben, gaan verkopen kunnen de waarderingen meer naar die van een internetbedrijf en dan zijn alle problemen voor alle banken helemaal verdwenen.

Maar over ING maakte iedereen zich heel druk als ze eerlijk zeggen dat ze het plan hebben om de informatie te gaan gebruiken. Terwijl de gemiddelde website nog veel meer van je weet dan een bank en dat zo zonder vragen verkoopt of weggeeft...

Wellicht maak ik u wakker uit uw droom, maar het is geen toeval dat als u net gekeken heeft naar een nieuwe auto u ineens banners met aanbiedingen van auto’s voorbij ziet komen. En zo zou ik nog veel meer voorbeelden kunnen geven.

Bij de socialmedia-sites is het nog veel gekker, want die heeft u via uw mobiel altijd online (aan) en dus weten ze waar u loopt en dus in welke winkels u bent of bent geweest om nog maar niet over uw postings te hebben.

De locaties van uw berichten zijn bekend en ook de foto’s zeggen meer over u dan u wellicht zelf zou denken. Maar ING zijn ineens boeven volgens de media...

Om dan maar af te sluiten met een short die u wellicht over het hoofd heeft gezien: Ageas (het oude Fortis). Het was officieel de bad bank, maar met dank aan Ben Bernanke en Mario Draghi heeft de shit het beter gedaan dan de kwaliteit.

Ik vind het wel leuk om een gokje te wagen en neem een turbo of andere hefboom short op dit aandeel.

Tot slot las ik dit weekend dat de hypocriete overheden menthol-sigaretten willen verbieden en ook moeten er op alle pakjes de meest walgelijke foto’s staan. Als ze dan echt vinden dat het slecht is moeten ze het gewoon verbieden en het niet als melkkoe gebruiken en 2,5 miljard aan accijns er uit hallen.

Ik ga maar op zoek naar een belegging in hoesjes voor sigaretten- en shagpakjes. Daarnaast moeten we in de productie van losse menthol. Hoe naïef of hypocriet kan je als overheid zijn? En hoe zit het met de rookloze varianten die gewoon verkocht worden?

Maar gelukkig zijn er andere zaken waar we ons druk over moeten maken.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. W de Lange 17 maart 2014 10:50
    Wat doet Alex, staat er boven de kop. Nou niks dus. Is dat verstandig? Nou neen dus. Ik zit al ruim een jaar bij Alex Offensief en als ik mijn prestaties afzet tov hun benchmark, (Eurostoxx 50)had ik beter die benchmark kunnen kopen. Lagere kosten, minder volatiel!, beter rendement zo'n 5%! En dan had ik ook die prestatiebeloning niet hoeven te betalen, (10% van rendement). Ok, zelf voorbesloten, dus niet mopperen. Maar wat me dan zo opvalt is dat Alex waarschijnlijk door hun marketing 2 miljard onder beheer heeft, terwijl het er niets van bakt. Eigenlijk erger ik me nog het meest aan die marketing. Formeel, juridisch klopt het wat ze zeggen, maar etish en maatschappelijk verantooord klopt het natuurlijk van geen kanten. Shame on you Alex. En het geld blijft maar binnenstromen! Ok, ik stop er mee bij Alex en ga naar de tracker Eurostoxx 600. Willem de Lange
  2. [verwijderd] 17 maart 2014 12:00
    quote:

    W de Lange schreef op 17 maart 2014 10:50:

    Wat doet Alex, staat er boven de kop. Nou niks dus. Is dat verstandig? Nou neen dus. Ik zit al ruim een jaar bij Alex Offensief en als ik mijn prestaties afzet tov hun benchmark, (Eurostoxx 50)had ik beter die benchmark kunnen kopen. Lagere kosten, minder volatiel!, beter rendement zo'n 5%! En dan had ik ook die prestatiebeloning niet hoeven te betalen, (10% van rendement). Ok, zelf voorbesloten, dus niet mopperen. Maar wat me dan zo opvalt is dat Alex waarschijnlijk door hun marketing 2 miljard onder beheer heeft, terwijl het er niets van bakt. Eigenlijk erger ik me nog het meest aan die marketing. Formeel, juridisch klopt het wat ze zeggen, maar etish en maatschappelijk verantooord klopt het natuurlijk van geen kanten. Shame on you Alex. En het geld blijft maar binnenstromen! Ok, ik stop er mee bij Alex en ga naar de tracker Eurostoxx 600. Willem de Lange
    als je veel reclame moet maken om mensen goedgelovig te maken is er kennelijk iets mis met het product.
  3. [verwijderd] 17 maart 2014 13:09
    Ook ik ben er ingesto(n)ken. Helaas een rendement van -5%. Schiet echt niet op. In hun reclame viel ik voor het feit dat ze suggereren soms tijdelijk aan de zijlijn te staan, mooi dacht ik kan ik lekker achterover leunen. De praktijk? Op een kapitaal van 50K staat er al tijden € 360, cash.
    Maar ja uitstappen met verlies is ook weer zo iets. Ik wacht dan maar tot de beer weer los is om dan voor goed afscheid nemen.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 17 maart 2014 13:13
    quote:

    groener schreef op 17 maart 2014 13:09:

    Ook ik ben er ingesto(n)ken. Helaas een rendement van -5%. Schiet echt niet op. In hun reclame viel ik voor het feit dat ze suggereren soms tijdelijk aan de zijlijn te staan, mooi dacht ik kan ik lekker achterover leunen. De praktijk? Op een kapitaal van 50K staat er al tijden € 360, cash.
    Maar ja uitstappen met verlies is ook weer zo iets. Ik wacht dan maar tot de beer weer los is om dan voor goed afscheid nemen.
    Het is gewoon erg stom om te geloven dat Alex zou kunnen uitstappen VOORDAT de beurs gaat dalen en weer kan instappen VOORDAT de beurs gaat stijgen.
  5. vanneder 17 maart 2014 14:17
    Beste Cees Frank,

    Ageas is geen "bad bank" maar een verzekeringsmaatschappij.
    Praktisch het oude AG. Wees wat zorgvuldiger!
    Als opvolger van [bank+verzekeraar] Fortis meer dan 160% rendement in ongeveer 18 maanden voelt goed en houd ze "long".

    Wat Alex doet kunnen de meest ervaren beleggers ook bij lagere kosten!
    Tel uit je winst!
  6. W de Lange 17 maart 2014 19:11
    Hopelijk volgt Alex het voorbeeld van de ING. Er komt morgen een brief aan alle klanten,(onder druk van al deze gelijksoortige reacties natuurlijk), dat het ze spijt en dat ze hun reclames opschorten. Bovendien geven ze aan dat ze hun claim zullen aanpassen naar: minder rendement, volatieler en veeeeel meer kosten. Ik geef het ook nog even door aan TV programma de Kwis, die namen ING ook zo mooi op de hak. Willem de Lange
  7. [verwijderd] 17 maart 2014 23:33
    @korbe007 Propaganda van machtsblokken

    - wij, the goodies van het Westen met de dollar als beste god van de hele wereld willen met verreweg de meeste atoombommen alleen maar de situatie die door een schurk van een dictator is ontstaan deëscaleren, al is het alleen maar om de mensen in de Westerse wapenindustrie van werk te voorzien, het is nietus, het is wellus -

    heeft uiteraard ten doel om al dan niet in koude (wereld) oorlogen de vijand tot de laatste druppel bloed al dan niet vanuit loopgraven of gewoon vanachter geheime computers met geheime drones te bestrijden,

    dus ook in een dekoloniaal urbanisatieproces in de strijd van de machtsblokken over het in de "invloedssfeer" tussen twee machtsblokken in gelegen land Oekraïne na de door het Westerse machtsblok voorgehouden worst "Kom naar het Westerse paradijs,
    dan heeft u geen last meer met gasrekeningen of wat dan ook" zonder aan te geven wat deze worst the suffering people in de eurozone in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises aan de vooravond van een monetaire crisis met de gevolgen op zich van dien gaat kosten

    en waar een eventuele nieuwe Berlijnse muur tussen de machtsblokken in gebouwd moet worden,

    en het net als het strategisch gelegen Gibraltar strategisch gelegen schiereiland de Krim -

    werkt, zoals bijna iedereen in de eurozone en daarbuiten weet, ongeveer hetzelfde als reclame bij bedrijven, dat anders dan u in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren van de euro schulden- en vertrouwenscrisis voor een mogelijke vrije val van de euro wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen

    al dan niet in een permanent met artikel 1 van de Grondwet strijdige zondebokken lynchende cultuur van een permanent verongelijkt verontwaardigde eenmanssekte in naam van de vrijheid tussen het voeren van een zondebokken godsdienstoorlog met ca. 1,5 miljard over 1 kam te scheren Moslims door

    stelt het doel heeft om de winstgevendheid en de continuïteit van het bedrijf op de een of andere manier met beelden die bewust of onbewust op het koopgedrag inwerken

    - zoals de clown van McDonalds die bijna ieder kind op de achterbank van een auto, of achterop de brommer of fiets, de ouders vroeg of laat zal laten verzoeken om bij de eerstvolgende McDonalds te stoppen of de door de auteur genoemde banners met aanbiedingen van auto’s die voorbij komen dit op de een of andere manier geacht worden om te doen -

    voor de lange termijn duurzaam te verhogen, en uiteraard niet om potentiële klanten met de voet tussen de deur van fanatische encyclopedieverkopers of religieuze of politieke fanaten al dan niet in naam van de vrijheid van een eenmanssekte in een zondebokken lynchende cultuur van de "soevereine" lidstaat Nederland,

    het ooit om zijn handelsgeest, tolerantie, zuinigheid, voerbal, verdrag van Maastricht, Nederland transportland, maar helaas thans om het woord "apartheid" en als het Griekenland van het noorden bekend staande land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld,

    "gelovig" te maken.
  8. [verwijderd] 18 maart 2014 09:04
    Ik heb ook een jaar bij Alex gezeten. Ze doen het gewoon slecht. Op marktbewegingen gedurende het jaar (2013) werd steevast verkeerd ingespeeld. Zo begonnen ze liquide, terwijl de markt juist steeg. Op de top werden toen weer aandelen ingekocht. Dit herhaalden ze een aantal malen. Als je op alex.nl onder rendementen kijkt, blijkt dat ze uitsluitend in 2008 (behoorlijk) outperformden. Strategie, of mazzel, omdat toen de portefeuilles werden opgebouwd? Nee, bij Fonzo thuis doen we het gewoon weer zelf. Veel profijtelijker.
  9. [verwijderd] 18 maart 2014 09:37
    Het wachten is op de downtrigger, maar wanneer die komt? Dat kan nog best een maand of 2 maanden duren...zolang we boven de 379 blijven is er weinig aan de hand op korte termijn, en we kunnen ook best verder omhoog, als vandaag een beetje positief uitvalt.

    Dat Krimspelletje gaat zowiezo nog maanden duren.
  10. [verwijderd] 18 maart 2014 12:02
    Zit inmiddels 4 jaar bij Alex met een mooi rendement, maar dat zit precies de kneep: Er is altijd wel een tijdvak te vinden waarin de performance goed is. In de TV-spotjes laten ze ook een geweldig rendement zien vanaf begin 2009 tot heden.

    Overigens: Ik twijfel nog of de markt nu echt aan het draaien is van Bas naar Cees. Voorlopig toch nog Bas, denk ik.
  11. forum rang 5 DurianCS 18 maart 2014 13:38
    quote:

    De pastoor schreef op 18 maart 2014 12:02:

    Zit inmiddels 4 jaar bij Alex met een mooi rendement, maar dat zit precies de kneep: Er is altijd wel een tijdvak te vinden waarin de performance goed is. In de TV-spotjes laten ze ook een geweldig rendement zien vanaf begin 2009 tot heden.

    Overigens: Ik twijfel nog of de markt nu echt aan het draaien is van Bas naar Cees. Voorlopig toch nog Bas, denk ik.
    Ik heb hetzelfde. Nu ruim twee jaar bij Alex, maar wel in een tijd met mooi stijgende beurskoersen. Het verleden laat zien dat Alex niet altijd even gelukkig omgaat met dalende beursen. En dat is toch de essentie van vermogensbeheer.
  12. [verwijderd] 18 maart 2014 15:18
    quote:

    DurianCS schreef op 18 maart 2014 13:38:

    [...]
    Ik heb hetzelfde. Nu ruim twee jaar bij Alex, maar wel in een tijd met mooi stijgende beurskoersen. Het verleden laat zien dat Alex niet altijd even gelukkig omgaat met dalende beursen. En dat is toch de essentie van vermogensbeheer.
    Ja natuurlijk was het een mooi rendement; de markt ging als een speer. Waar het om gaat is dat het rendement van Alex verbleekt bij de prestaties van de benchmark. Dat wordt er in de reclameboodschap dan weer niet bij gezegd.
  13. stw 18 maart 2014 17:17
    Ik heb dezelfde ervaring met Alex, maart 2013 ingestapt na een jaar 8 % minder dan de Eurostoxx50. Zij kochten consequent op het verkeerde moment, als het aandeel op de top stond, verkochten het vaak tegen een lagere koers. Ben er begin maart uitgestapt!
    Erger me nog steeds aan hun misleidende reclames!
    AFM zou hier tegenop moeten treden!
  14. Ruud100 19 maart 2014 10:28
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 17 maart 2014 13:13:

    [...]

    Het is gewoon erg stom om te geloven dat Alex zou kunnen uitstappen VOORDAT de beurs gaat dalen en weer kan instappen VOORDAT de beurs gaat stijgen.
    Hoezo, dat is perfect mogelijk en iedereen kan het.

    Zo moeilijk is het niet, het is alleen een kwestie van hoe je je tijdlijn legt.
    Als je uitstapt en de beurs stijgt daarna nog 2 weken en 6% door voor er een daling komt dan heb je voldaan aan het criterium "uitstappen voor de beurs gaat dalen".

    Als je vervolgens instapt als de beurs na een top 3 dagen gedaald is en er volgt dan in 2 weken tijd nog een daling van 5% maakt ook niets uit.

    Na die daling gaat de beurs toch weer omhoog en ben je toch ingestapt "Voordat de beurs weer ging stijgen". Dat die beurs pas ging stijgen vanaf een niveau dat X% onder het instap moment ligt is daarbij niet van belang.

    Er wordt namelijk niet beweerd dat ze op het JUISTE moment in- en uitstappen om een maximaal rendement te kunnen maken. Dat degenen die Alex hun geld laten beheren dat denken is dat Alex te verwijten?
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links