Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tesla en nieuwe fantasieën

Dat de bitcoin langzaam maar zeker met af een toe een kleine opleving crasht zien sommigen als een aankoopkans, de bedenker ontkent ondertussen de bedenker te zijn. Japan ziet het niet meer als een valuta maar als een commodity en ook niet onbelangrijk zijn er aanvallen op het systeem

Allemaal geen nieuws waar ik vrolijk van word. Ondertussen was er een faillissement in China van een solarfabrikant (Shanghai Chaori Solar) de eerste sinds 1997 die zijn obligaties niet meer aflost en ook geen rente betaalt. En het probleem is groter dan alleen deze fabrikant.

Hiermee wordt namelijk het probleem van de schaduwbanken blootgelegd om het al helemaal niet over het negeren van de Oekraïne te hebben, met het mooie weer voor de deur deert het niemand dat er mogelijk hick-ups komen in de energielevering naar Europa en dat het minimaal prijseffecten gaat geven.

Ook niet iets om heel vrolijk van te worden. Dus als afleiding geef ik u maar even een geschiedenisles...

In 2000 (lees gerust mijn oude columns op deze site) was ik van mening dat de markt extreem duur was en er heel rare dingen gebeurden. Zo waren er bedrijven die niet werden bekeken op winst, maar op hoeveel aansluitingen ze hadden en in de toekomst konden hebben.

Ook werden er andere fantasieën losgelaten op de IT en internetmarkt. Als je maar iets deed met mobiele telefonie of met internet was je een topper. Buffett begreep het niet en deed niet mee, maar het grote publiek en de speculanten deden volop mee en genoten (achteraf tijdelijk) van de IPO’s die omhoog vlogen harder en hoger dan de vliegtuigen op Schiphol. Zelf World Online werd zwaar overschreven...

En hoe het afgelopen is weet iedereen waarschijnlijk nog wel maar sommige verdrukken de gedachten.

4500 in de AEX

Nu bijna veertien jaar later is de wereld weer net zo gek, maar waarschijnlijk denkt iedereen dat het deze keer anders is. Neem vrijdag een leuk voorbeeld van een IPO: Coupon.com een folderverspreider in een iets moderner jasje, maakt geen winst en kwam op een koers van 16 dollar wat al prijzig was, naar de markt en ging de eerste dag naar een topkoers van 33 dollar en viel toen weer ietsjes terug.

Hoewel beleggers dus meer dan 13 keer de omzet betaalden werd het aandeel in de media door analisten en directie een koopje gevonden. Als we echt geloven dat alle bedrijven 13 keer de omzet (dus niet de winst!) moeten doen, dan kunnen ze op het scorebord op het damrak (een koersenbord mag het dan niet meer heten) bij de AEX minimaal een nul voor de komma erbij plaatsen.

Een stand van 4500 punten zo niet veel hoger is dan een koopje. Nu vind ik dit natuurlijk prima want dan zijn alle pensioenproblemen en deflatie-angsten ook direct opgelost. En op dat niveau is het leuker puts kopen voor de beren.

We krijgen nu het argument dat het groeibedrijven zijn en dat het dus prima is “ietsje” meer te betalen. Maar is elk bedrijf dat onbeperkt van investeerders cash krijgt om te verbranden gewoon toch een groeibedrijf.

Je kan namelijk met fake money echte dingen kopen en dus door lage financiering alleen al enorm groeien. Maar krijgen we dan niet een hernieuwd probleem? Een paar leuke voorbeelden van rare situaties:

Droomfabriek

Facebook kocht recent Whatsapp voor 20 miljard dollar terwijl ze zelf ook messageservices hebben. Ondanks de aankoop ging de koers omhoog en ze noteren nog steeds kijkend naar P/E 56% premie ten opzichte van hun peer group (die al niet goedkoop is).

  • price cashflow staan ze 62% premie
  • price/book staan ze 98% premie tegenover de rest van de sector

Vorige week werd het nog gekker en kocht Facebook een dronefabriek. Nu hoor ik u zeggen een droomfabriek? Nee, dat is Facebook inderdaad, er leven veel mensen in een droom op Facebook.

Dromen hoort bij die sector want schuin tegenover Today’s op het Frederiksplein zat Hyves. De bomen groeide een periode tot aan de hemel en nu... is het kantoor gesloten en is het sprookje uit. Raymond is van 10 miljoen weer terug naar 1 of 2 vrienden, waarmee hij ook begon.

Nee, ik vergelijk Hyves niet met Facebook, maar het is wel een mooi voorbeeld van hoe vluchtig de gebruikers zijn. Niemand wil betalen en niemand wil door advertenties lastiggevallen worden. Uiteindelijk wil ook niemand al zijn privacy kwijt... maar dat duurt nog even voor iedereen dat beseft.

Ik kon met al die gekke geit niet wachten op een officieel verkoopsignaal en zit short.

Twitter is fundamenteel bekeken nog duurder dan Facebook. In de Twindicator kijg ik wel een verkoopsignaal maar technisch is er nog niet echt veel historie.

Linkedin zit in een dalende trend, maar wel boven de Twindicator. Ik heb mijn positie even glad getrokken. Ik wacht op koersen onder de 200 voor ik weer iets doe.

Leef de Tesla-fantasie

Eind februari kwam Tesla voor de bouw van een nieuwe fabriek met een lening van 2 miljard. Was eerst 1,6 maar werd in het succes 2. Het is een nieuwe converteerbare obligatie en dus dat betekent dat er op termijn een verwatering plaatsvindt van de huidige aandeelhouders.

Zij vonden het alleen maar leuk om extra toekomstige collega’s erbij te krijgen want de koers ging eerst gewoon omhoog. Converteerbare bonds zijn schulden. Waarom komen ze in hemelsnaam met een convertible bond?

Aandeelhouders moeten rente betalen over een aandeel dat extreem overgewaardeerd is en geen dividend uitkeert? Vorig jaar hebben ze ook al een convertible in de markt gezet voor 600 miljoen dollar. Ook de Wall Street Journal ging in de komst van deze lening al allerlei dingen zien.

Ook Tesla kan ik niet meer aanzien en ik ben gewoon short gegaan nog voor ik een officieel verkoopsignaal heb. Want hoe gaat het met de auto’s die steeds in brand vliegen? En als ze een nieuw model gaan ontwikkelen vergt dit dan los van een fabriek geen investeringen?

Nog leuker, met Tesla komen er nog meer fantasieën in de wereld.

Duracell-konijntjes

Dat Tesla de fantasie prikkelt over elektrische auto’s (natuurlijk gaan alle fabrikanten net als SamSung bij Apple deed inhaken op het succes van Tesla) zorgt ervoor dat alle batterijproducenten ook airborn worden. Neem Ballard Power, dat is in korte tijd verdubbeld in koers.

Nu is alles in historisch perspectief gezien anders, maar aangezien de meeste beleggers geen langetermijngeheugen hebben, hoeven we hier niet naar te kijken.

Een andere is Plug Power van onder de dollar naar boven de 8. Ik heb een short in Ballard opgebouwd, maar zou de hele sector wel short willen geven.

Kijk ook maar eens naar Fuel Cell (FCEL) ook deze producent is omhoog gevlogen. Om iedereen even wakker te schudden en scherp te houden: Tesla is wel een koop… Maar dan wel Tesla in Canada, Tesla Exploration maar dit is niet zo'n liquide aandeel dus ook daar doe ik niks mee.

Waar ik ook niks mee doe zijn fundamentele koopsignalen bijvoorbeeld in Dupont hier een leuke website om zelf te zoeken.

Maar snel nog even naar een belangrijke index kijken. Namelijk de DAX. De DAX gaf vrijdag een verkoopsignaal en ik begin steeds meer in het hoofdschouderpatroon te geloven. Koersdoel is 8500.

Leuk om eens naar een ABN Amro-trader short op de DAX te kijken. Deze vind ik persoonlijk wel leuk. 

Tot slot hebben de Griekse banken nog steeds een probleem, ze missen een kleine 6,4 miljard. In Nederland beginnen ze steeds meer doordrongen te raken van de problemen die vastgoed brengt en dat we eigenlijk pas aan het begin van de problemen staan.

Zoals in de IT- en internetbubbel zijn teveel mensen te gemakkelijk rijk geworden met vastgoed. Helaas voor hen zal er een contrareactie komen op de pendulebeweging.

Uiteindelijk krijgt volgens mij iedereen een nieuwe kans om rijk te worden aan een shortpositie. En als het voor u te ingewikkeld is kunt u altijd nog in een fonds springen (om toch maar even reclame te maken: in mijn Lage Landen-fonds bijvoorbeeld).

Sprekend over nieuwe kansen... Ik vraag ik me af of echt iedereen een tweede kans verdient? Zo adverteert meneer Rotgans onder de naam Rob Wessels, elke week vrolijk als daytrader, hoewel hij in 2010 al door de AFM is veroordeeld.

Goed dat er toezicht met zeer matige boetes is. Of toch niet? Ik heb het niet op dit soort types.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ikbenhet 10 maart 2014 12:00
    Ik dacht PLUG heeft deal gesloten voor levering van waterstofcellen voor vorkheftrucks etc. Die verbruiken ook energie/stroom. Ik vond dit wel erg slim, zal wereldwijd wel een gigantische markt zijn en je heb steeds een heel klein marktje, bijvoorbeeld een magazijn, waar je maar 1 laadstation voor bijvoorbeeld waterstof nodig hebt. Op dit nieuws ook zowel Ballard als PLUG gekocht voor de zeer lange termijn.
  2. @iPlof 10 maart 2014 12:24
    Mooi op een rijtje gezet dit keer.
    13-20x de omzet gaat natuurlijk nergens over. Deze bedrijven zijn vaak ook al eens totaal niet winstgevend want de diensten zijn gratis en toenemende druk op reclame en advertentiekosten zijn gemeengoed.
    Daarnaast wordt het beetje winst vaak helemaal opgesoupeerd aan bonussen, winstuitkeringen en aandelen drukken voor het executive management. Maar goed net als alle vorige bubbels kan het jaren duren voordat de realiteit weer zijn intrede doet. Net als bij de vorige techbubbel is een gebrek aan rendement en groei op andere investeringen de oorzaak om heel veel fantasie in dit soort koersen te blazen.
  3. geobeo 10 maart 2014 12:37
    Voor een deel eens met Cees. Dit gaat mis (vooral Facebook, twitter etc). Maar dit dacht ik 2 jaar geleden ook al. Sindsdien is de koers x3 gegaan (of nog meer).

    Ik denk dat het probleem van zowel mij als Cees is, dat het moment waarop de daling plaatsvindt niet in te schatten is. Iets dat toch wel essentieel is bij het gebruik van bijvoorbeeld opties...
  4. [verwijderd] 10 maart 2014 13:30
    quote:

    ikbenhet schreef op 10 maart 2014 12:00:

    Ik dacht PLUG heeft deal gesloten voor levering van waterstofcellen voor vorkheftrucks etc. Die verbruiken ook energie/stroom. Ik vond dit wel erg slim, zal wereldwijd wel een gigantische markt zijn en je heb steeds een heel klein marktje, bijvoorbeeld een magazijn, waar je maar 1 laadstation voor bijvoorbeeld waterstof nodig hebt. Op dit nieuws ook zowel Ballard als PLUG gekocht voor de zeer lange termijn.
    Ik wil even waarschuwen voor shorten in fuel cell bedrijven. Onderschat de betrokkenheid van de stimulerende overheden niet, daarbij de institutionele beleggers.

    Plug (Ballard is een leverancier) wordt gesteund door WalMart, die met deze investeringen (onder aan de streep peanuts voor WMT) haar bruine imago groen wil maken.

    De voordelen daarvan? Enorm.

    Ik verwijs naar Jeremy Rifkin bij EenVandaag in 2012 voor de macro hierachter.

    www.youtube.com/watch?v=m9wM-p8wTq4

    Meneer Smit: u hebt de neiging depressief te worden... niet kijken!

    Leer meer in ons PLUG draadje www.iex.nl/Forum/Topic/1307447/Amerik...

    disclaimer: long Plug sinds 0,68 dollar

  5. [verwijderd] 10 maart 2014 13:38
    Ik geniet altijd erg van de bijdrages van onze Cees.
    1 ding is zeker: Hij is wel consequent: The only way is DOWN bij onze Cees.

    Nu is natuurlijk wel het gelukkige voor Cees dat alles wat omhoog gaat, ook zeker ooit weer naar beneden komt. Dus 1 ding is zeker: Ooit krijgt hij gelijk...

    en Cees kennende zal hij dan niet nalaten om te zeggen dat hij dit al jaren zag aankomen en als EERSTE gemeld heeft....;-))

    In de tussentijd zijn alle mensen die de laatste jaren op Cees zijn voorstellen, short posities hebben ingenomen echter bankroet...

    Dus Cees, ik wil je graag een andere vraag stellen:

    WANNEER? komt de jarenlang verwachte crash van jou?
    NU? of bij AEX 550 pas? Want dat maakt echt een heel groot verschil....

    Verder een logisch verhaal, zeker betreft lege huls facebook en twitter etc. Alleen jammer, dat de beurs vaak niet logisch is...

    20x de omzet slaat natuurlijk nergens op, maar 100x de omzet slaat ook nergens op...

  6. [verwijderd] 10 maart 2014 13:38
    De Heer Frank van Dongen, HANDELAAR !? zegt in 't lang zijn voorspellingen. Nog een TA-adept. Ik denk niet dat hij een believer is. 1. Zijn hier dan alle toegelaten dagschrijvers be-ziekt met een TA virus. 2. Zodra meerderen zoals ik de zinloosheid daarvan zullen inzien zal het liedje van die handelaars in TA sprookjes stoppen. Ze zingen omdat de burger ernaar luistert. Zonder zich vragen te stellen.
    3. Waarom diezelfde rekenaars TA niet ingaan op mijn kritiek o.a. via IEX is afkeurenswaardig maar enigszins begrijpelijk.
    4. De grootste kritiek is wel dat bvb een jaar na hun lijntjes-getrek ( wat iedereen kan ) geen resultaten willen voorleggen. Ik stelde aan velen van hen deze vraag.
  7. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 10 maart 2014 14:01
    Goeie middag,

    Dat wachten op de klap is gewoon om Dragi voor het blok te zetten. De Amerikanen gaan binnen 6 maanden afbouwen en zoveel geld wat niet in de markt gestopt wordt dat moet gewoon in de grafieken terug komen. Kan niet anders.

    Als de Vs (lees Nasdaq) gaat dalen dan gaat Europa gewoon 2x zo hard mee. Dragi mag geen deflatie laten optreden en zal alles doen om de Euro te redden. Dat betekend dat hij tegen de Duitsers (lees,grondwet) in moet gaan.

    Als dat gaat gebeuren en er Euro's bijgedrukt gaan worden dan kan je verwachten dat indexen hun weg echt omhoog gaan vinden. Tot die tijd blijft het sappelen..

    gr.
  8. forum rang 4 zeurpietje 10 maart 2014 14:18
    ben het met verhaal in grote lijnen wel eens maar als Dhr van Dongen dit verhaal had gebracht halverwege de stijging van de genoemde fondsen had ik het zeker ook geloofd en was dus failliet gegaan. alles hangt dus af van timing en dat bereik je niet met een liniaal en een potlood.
  9. [verwijderd] 10 maart 2014 14:24
    Ballard en plug zullen heus wel een keer corrigeren.

    Als je daar op uit bent, als KT belegger, dan ben je bezig de fundamenten van een bedrijf los te koppelen van de waardering. Dit is al decennia aan de gang.

    Ik kan daar veel morele bezwaren tegen hebben, dat helpt niks.

    Wat helpt is een enorme positie bij lage prijzen innemen, daar meerdere keren je inleg uit te cashen en dan nog meer dan de helft van het originele aantal aandelen lang aanhouden.
  10. [verwijderd] 10 maart 2014 16:26
    Als je zonodig een brandstofcellen speler wilt shorten, kies FCEL.

    Daar zal de oorzaak van een correctie vandaan komen.

    Ook zoiets pervers: dat bedrijven tegenwoordig meer bewegen op basis van hun sector dan hun eigen activiteiten.

    Leve de fundamentele belegger, hij/zij wordt wellicht niet rijk, maar heeft wel gelijk... :)
  11. [verwijderd] 10 maart 2014 16:39
    Ivm Cees, Frank dus heb ik vragen omtrent de werking van IEX.nl. Kan zijn dat andere reageerders deze werking kennen en aanvaarden. %Maar ik ben nog niet zo ver. Help. "Objectief" zie ik immers rare dingen.

    Wie legt mij uit waarom de ganse meut er geen graten in ziet dat Cees een handelaar is. Waarom we geloven dat zijn adviezen en analyses onafhankelijk zijn van zijn eigenbelang.

    Mijn vroegere meermaalse vragen
    naar het charter ( ethisch en deontologisch )van IEX,
    naar haar vennootschapsvorm,
    naar de naam en bio van de CEO,
    naar de namen en bio's van de leden van de raad van bestuur... kregen geen antwoord. Transparantie niet gewenst?



    Mijn gok : de aandelen van IEX liggen bij handelaren. De deontologie van IEX is : er is geen deontologie. Een vzw, vermoed ik verder.

    Ir. Louis Lagae, Kortrijk (B).
  12. sremmal1 10 maart 2014 20:11
    @lolas
    Doet me denken aan 1 van de 5 basisprincipes van John Reed:
    De sector wordt gedomineerd door gekken, oplichters en verkopers. Het gros van de financiele producten wordt verkocht door mensen wiens enige interesse in jouw rijkdom jouw afdracht van kosten is.
    Pas dus op dat je niet voor de gek wordt gehouden.
  13. [verwijderd] 11 maart 2014 03:38
    @Mark Levinson Voor zover er

    (in afleveringen van Debiteuren/Crediteuren in een dekoloniaal urbanisatieproces voor een mogelijke vrije val van de euro in het hopelijk niet aan grootheidswaanzin leidende Westen wegens teveel schulden en een gebrek aan vertrouwen

    al dan niet in een zondebokken lynchende cultuur in naam van de vrijheid van een permanent met artikel 1 van de grondwet strijdige, permanent verontwaardigd verongelijkte, met vijandige, bevolkingsgroepen met de van boven verkregen wijsheid in pacht met een ongekende angst voor 'vreemdelingen' tegen elkaar ophitsende taal zondebokken scorende eenmanssekte

    tussen de scorende "debatten" in de waan van de dag in grotendeels met artikel 1 van de Grondwet strijdige vertoningen van de Tweede Kamer over hoofddoekjes en het voeren van een zondebokken godsdienstoorlog met ca. 1,5 miljard over 1 kam te scheren Moslims door in de "soevereine" lidstaat Nederland

    - het als het Griekenland van het noorden bekend staande land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld -

    voor de al dan niet achtergebleven in de rijen van de gaarkeukens van andere andere landen die alle los en vast zittende spulletjes in de eurozone

    - zoals de ijsvrije havens van Rotterdam en Hamburg en de gasvelden rond Cyprus -

    in een monetaire crisis op de valutamarkt voor een scorende bodemprijs op een presenteerblaadje kregen aangeboden)

    überhaupt na de invoering van de doodstraf en de traditionele gulden achter een hoog zondebokken bestendig hek van een permanent verongelijkt verontwaardigd keizerrijk in de voormalige democratie Nederland nog toekomst is,

    kan uiteraard in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises in toekomst voorspellend opzicht overwogen worden om bij de daytraders de vrolijke heren een tweede, derde, vierde, vijfde, zesde, zevende of achtste kans te geven,

    waar je wat er verder in de altijd moeilijk te timen toekomst

    - dan weer gaat het te langzaam omhoog, dan weer gaat het te snel naar beneden, dan weer gebeurt er zijwaarts helemaal niets, zodat het niet verkeerd hoeft te zijn om je je zo nu en dan van het advies van deskundigen die deze ritjes zonder al te veel paniek meer hebben medegemaakt te laten voorzien -

    ook moge gebeuren in ieder geval niet gelijk in naam van de vrijheid van een permanent verontwaardigd verongelijkte eenmanssekte permanent verontwaardigd verongelijkt over hoeft te zijn.

  14. [verwijderd] 11 maart 2014 04:20
    @lolas N.a.v. uw vragen over gewenste transparantie kreeg ik zojuist op het internet met de zoekmachine "Google" ca. 13.000 resultaten over deontologie,

    wat als ik het goed begrijp een stroming is die uitgaat van absolute gedragsregels, die vaak gelden als normen filosofie.

    Zoals het bij mij overkomt is iex.nl een website die gratis een transparante stroom 'Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan, maar als je het niet vertrouwt, doe het dan niet' informatie levert.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links