Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoe waardevol is TA?

Technische analyse, ofwel het bestuderen van historische koers- en volumepatronen om toekomstige koersen te voorspellen, is een van de meest populaire beleggingsvormen voor individuele beleggers. Ook verscheidene institutionele beleggers maken gebruik van technische analyse in hun beleggingsbeslissingen.

Tussen circa een derde en de helft van de individuele en institutionele beleggers zeggen gebruik te maken van technische analyse (zie onder andere Hoffmann en Shefrin, 2013, en Smith, Faugère en Wang, 2013). Hoe waardevol is deze informatie eigenlijk? En wat is de impact van technische analyse op beleggingsbeslissingen?

In de academische wetenschap is veel onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van technische analyse. De algemene conclusie lijkt daar dat in het algemeen (dat wil zeggen over lange histories, verschillende markten en alle of de meest populaire regels samen) technische analyse geen betrouwbare waarde lijkt toe te voegen, ofschoon het nog wel specifiek van de tijdsperiode en markt afhangt.

Effect TA

Zo zou technische analyse bijvoorbeeld nuttiger zijn in opkomende markten dan in de ontwikkelde markten en lijkt het nut van technische analyse vooral in de jaren ’90 en ’00 te zijn afgenomen. Smith, Faugère en Wang laten in een recente studie uit 2013 zien dat institutionele beleggers die technische analyse gebruiken soortgelijk presteren als institutionele beleggers die geen gebruik maken van technische analyse. Toch wordt technische analyse veel gebruikt.

De impact van technische analyse op beleggingsbeslissingen en prestaties van individuele beleggers is in een recent onderzoek bestudeert door Hersh Shefrin, een van de eerste behavioral finance-onderzoekers, samen met Arvid Hoffmann. Dit doen zij in een steekproef van 5500 beleggers bij een grote Nederlandse online belegger tussen januari 2000 en maart 2006, van wie ongeveer een derde gebruik zegt te maken van technische analyse. Deze beleggers blijken maandelijks 6,2% meer turnover in hun aandelen- en 11,5% meer turnover in hun derivatenposities te hebben.

Ook blijkt het effect op het nettorendement, wat puur aan technische analyse te wijden is, gemiddeld een negatieve -0,6% per maand (dus circa -7,2% per jaar) te zijn. Dit valt gedeeltelijk te wijden meer transactiekosten maar ook aan het minder nemen van systematisch risico, waar vanuit de financiële theorie een vergoeding op zou moeten zitten.

Vaker mannen

Verder houden beleggers die gebruik maken van technische analyse minder gespreide portefeuilles aan en gokt men dus op meer bedrijfsspecifieke koersontwikkelingen. Mannen blijken daarnaast iets vaker gebruik te maken van technische analyse dan vrouwelijke beleggers (32,7% versus 29,3%) en vooral beleggers van wie speculeren een doelstelling is, blijken veel gebruik te maken van technische analyse.  

Kortom, beleggers die gebruik maken van technische analyse lijken gemiddeld genomen meer te handelen, lijken gemiddeld niet beter tot slechter te presteren en lijken meer geconcentreerde portefeuilles aan te houden. Sommige beleggers (hetzij individueel, hetzij institutionele beleggers) zullen ongetwijfeld hun voordeel halen uit technische analyse.

Echter, wees uw goed bewust van de valkuilen die aan technische analyse kleven, een gewaarschuwd mens telt voor twee.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
23 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Ik zie heel wat meer verklaringen. Let op : geen ervan houdt steek. Voer voor sociologen...?
23 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is g...

Meer over Guido Baltussen

Recente columns van Guido Baltussen

  1. mei '17 De valkuil van ranglijsten
  2. jan '17 Hoe we voortborduren op het verl... 1
  3. dec '16 Vergeet het verleden... 14