Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Handelende Tak: nieuwe impulsen

Vorig jaar beleefde ik veel plezier de tussentijdse rendementen van de Handelende Tak-portefeuille (HT) te bekijken. Niet alleen in absolute termen, maar ook relatief ten opzichte van de concurrerende portefeuilles deed HT het goed. Dit jaar ligt dat wat anders.

We zijn twee maanden onderweg, maar de score ligt op nog geen 0,5%. Dat schiet niet op. Natuurlijk is het tot nu toe geen gemakkelijk jaar met grote koersfluctuaties, als gevolg van politieke spanningen en onzekere economische vooruitzichten. Maar ik verschuil mij niet achter dit slappe excuus.

De collegamodelbeheerders scoren wel goed. Ik ga daarom kritisch door mijn producten en verwijder meedogenloos de teleurstellende achterblijvers. Natuurlijk kom ik met mooie alternatieven waar ik vertrouwen in heb.

Aanhouden?

Eerst begin ik met de twee obligaties in portefeuille. De tijd dat obligaties als saaie, laag renderende beleggingen werden gezien, ligt al lang achter ons. Kijkt u maar eens naar de behaalde rendementen. Zijn deze obligaties nog interessant genoeg om ze aan te houden?

AEGON 1.769%PL = Aegon Perpetual Capital Securities EUR
Deze eeuwigdurende perpetuele obligatie van Aegon heeft een variabele coupon, gelijk aan de 10-jaars rente plus een opslag van 0,1%. Die geringe opslag dateert nog uit de tijd dat obligaties van banken en verzekeraars, zelfs als de obligaties achtergesteld waren, bijna van gelijke kwaliteit werden gezien als staatsleningen.

Dat is nu wel anders. Maar uit de koersontwikkeling van de obligaties is af te leiden dat het vertrouwen in de financiële instellingen enorm is toegenomen. Op de actuele koers van iets boven 73% zie ik nog voldoende perspectieven. In ieder geval verwacht ik van deze positie, door de variabele koppeling aan de 10-jaars rente, een mooie bescherming als de rente verder stijgt.

SRLEV LT2 9%APR41D = Reaal/Zwitserleven 9% achtergestelde obl. 2011-2041
Wat een resultaat op deze obligatie! De vaste coupon van 9% mocht in april vorig jaar niet uitgekeerd worden van de Europese Commissie. Misschien dit jaar weer niet. Maar wat in een goed vat zit, verzuurt niet. Uiteindelijk moeten de niet betaalde coupons alsnog uitbetaald worden. Daarom is de koers tot grote hoogte opgelopen.

Ten eerste zit de overgeslagen coupon in de koers. Ten tweede is, door de onzekerheid van de couponbetaling, ook de lopende rente opgenomen in de koers (en wordt niet apart berekend). Dat betekent dat circa 17% aan achterstallige en toekomstige couponbetalingen in de koers is opgenomen. Dat maakt de rendementsberekening wat lastiger. Als ik de 17% couponbetaling van de koers afhaal, resteert een effectief rendement van circa 7% op jaarbasis. Ik houd deze obligatie aan.

ASMLH78BOC0914B = Rendement Certificaat op ASM 
Dit Rendement Certificaat op het aandeel ASML, uitgegeven door BNP Paribas, zit sinds 18 oktober 2013 in mijn portefeuille. Ik kocht deze certificaten destijds voor 68,50 euro. Het rendementsperspectief was in mijn optiek aantrekkelijk. In september van 2014, nog geen jaar na aanschaf, zou de vaste aflossing plaatsvinden op 78 euro, wat een rendement van 14% impliceert.

Er is echter wel een belangrijke voorwaarde waaraan het onderliggende aandeel ASML moet voldoen. Op geen enkele moment tot en met september 2014 mag de koers 55 euro of lager noteren. Als dat wel gebeurt, is de aflossing niet de vaste 78 euro, maar gelijk aan de koers van ASML (met een maximum van 78 euro).

Inmiddels is de koers van het certificaat 69,70 euro (+2%). Dat is maar een kleine stijging ten opzichte van de aankoopkoers. Toch ben ik tevreden met dit tussenliggende resultaat. Toen ik het certificaat kocht, stond ASML op 67,40 euro. Inmiddels is de koers met 4% gedaald tot 65 euro. Dat is gelukkig nog ver verwijderd van de grens van 55 euro. De 78 euro aflossing is derhalve nog volop in beeld. Ik houd deze positie aan.

RB GRONDST0% JUN17 = Rabo Grondstoffen Note juni 2017
Mijn geduld met deze grondstoffen note van Rabobank raakt op. Vorige jaar juli kocht ik dit product met als onderliggende waarde een speciaal geconstrueerde grondstoffenindex van BNP Paribas. Deze index streeft een hoger rendement na dan recht toe recht aan indices.

De note van Rabobank participeert voor 100% in een eventuele stijging van de index en heeft bovendien een 100% hoofdsomgarantie. Ik kocht de note op 96,57. Een lage koers, maar dat kwam omdat de onderliggende index 10% onder de startwaarde noteerde. Ik hoopte op een snel herstel van de grondstoffenprijzen, waardoor die 10% snel ingelopen zou worden. Helaas liep het anders.

De index noteert niet veel anders dan ten tijde van de aanschaf van deze note. Ik zie een sterke stijging van grondstoffen niet meer zo snel gebeuren en nog steeds moet die 10% achterstand worden ingelopen. Ik verkoop de positie op ongeveer dezelfde prijs als ik deze destijds kocht.

ESTX 7STN0118N = RBS Eurostoxx50 7% Memory Coupon Note jan. 2013-2018
Op deze note heb ik een leuke winst van 7,5% behaald. Maar de werkelijkheid is beter, want in januari heeft de note een coupon uitgekeerd van 7%. Het totale rendement ligt dus in de buurt van de 15%. Belangrijker natuurlijk is wat de perspectieven zijn.

De note keert jaarlijks (tot 2017) een coupon van 7% uit, als op de coupondatum de Eurostoxx50 index op of boven 1975 punten ligt (actuele koers 3130 punten). De koers van de note is nu 109,40. Dat betekent, als nog jaarlijks de coupon wordt uitgekeerd (tot en met 2018), een maximaal effectief rendement van 4,5% op jaarbasis. Ik houd de note nog even aan in afwachting van alternatieven.

KPN 10STN1215N = RBS KPN 10% Memory Coupon Note   2012-2015
Deze note is van een gelijksoortige structuur als het vorige product. In dit geval is KPN de onderliggende waarde. De note keert een coupon van 10% uit als het telecomaandeel op de coupondatum minimaal 1,94 euro noteert. Momenteel ligt de koers van KPN op 2,58 euro.

De koers van de note ligt op 102,50. Als de komende twee jaar de couponbetaling daadwerkelijk plaatsvindt, betekent dat een rendement van 10% op jaarbasis. Dat is voor mij aantrekkelijk genoeg de note aan te houden.

Aankopen

Per saldo verkoop ik nu één positie. Daar staat tegenover dat ik er drie voor terugkoop.

  1. Dat betreffen ten eerste de recent naar de beurs gebrachte Rabo Certificaten. Het product is veel riskanter dan een reguliere obligatie. Het betreft een achtergestelde lening waarbij Rabobank, in geval de bank geen winst maakt, de coupon kan overslaan zonder dat later in te halen. Ik heb vertrouwen in Rabobank als debiteur. De koppeling van de uitkering aan de 10-jaars rente plus een opslag van 1,5%, waarbij een minimum uitkering van 6,5% geldt, vind ik een aantrekkelijke vergoeding. Jammer dat de koers sinds de beursintroductie is opgelopen, maar op de prijs van 107,8% is het couponrendement nog altijd 6%.
  2. Mijn tweede keus is de onlangs geïntroduceerde en door mij besproken Eurozone Trigger Note met Van Lanschot als uitgevende instelling. In mijn recensie leest u de voorwaarden van dit product. Als de Eurostoxx50 index op één van de jaarlijkse peildata op of boven 3038 punten ligt, lost de note af en is de uitkering 12% voor elk jaar dat de note heeft gelopen. Op de koers van 101,5% is er uitzicht op een rendement van ruim 10% in nog geen jaar tijd, zonder dat de index hoeft te stijgen. Ik houd bij dit soort producten natuurlijk rekening met het debiteurenrisico op de uitgevende instelling.
  3. Tot slot schaf ik, voor een mogelijk hoog rendement, een tweede Rendement Certificaat aan, deze keer op Post NL. Volgers van de HT portefeuille weten dat ik daar eerder mijn vingers aan heb gebrand toen de overname van TNT afketste en PostNL als gevolg daarvan in een duikvlucht geraakte. Weg rendement! Maar ik probeer, na de recente flinke koersval van het aandeel PostNL, opnieuw een positie. Ik koop het certificaat met vaste aflossing op 4,60 euro in december 2014. De actuele koers is 3,83 euro, zodat een rendement van 20% in het verschiet ligt. Belangrijke voorwaarde is dat het aandeel PostNL gedurende de resterende looptijd nooit op 3 euro of lager noteert. Als dat wel het geval zou zijn, lost het certificaat af op de koers van PostNL in december 2014 (met een maximum van 4,60 euro).

Met deze aankopen hoop ik, ook onder minder gunstige marktomstandigheden, toch weer een mooi rendement te behalen en natuurlijk de modelconcurrentie te verslaan.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 maart 2014 09:47
    Marcel, jouw portefeuille overzicht klopt niet.
    De Rabo Certificaten noteren in procenten, niet in Euro.
    Of het aantal is onjuist, of de waarde.

    Vind je het niet aantrekkelijk de Aegon floater te wisselen voor de "semi" floater van Aegon de 4,26%
    Deze heeft eens in de 10 jaar een reset van de rente en bij een nog een aantal jaren laag blijvende 10 jaars rente ontvang je hier een hogere coupon, tot 2021.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links