Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goudmijnaandelen in pole position

Goud heeft zijn start in 2014 niet gemist. De prijs van het edelmetaal schoot immers met de nodige kracht uit de startblokken. De goudprijs veerde op van 1200 dollar per ounce rond de jaarwisseling tot 1320 dollar vandaag. Een stijging van 10% in amper anderhalve maand tijd.

Indrukwekkend, zeker na het gruweljaar 2013, toen goud 30% van z’n waarde inleverde. De huidige remonte van goud is bovendien bijzonder. Dit krachtige herstel ontwikkelt zich immers niet enkel in dollars, maar in zowat alle valuta wereldwijd: een breed gedragen rally dus.

Maar er is meer. Zoals u op onderstaande grafiek kunt zien, volgt de rally op een dubbelde bodem rond 1200 dollar in 2013 en doorbrak de goudprijs onlangs de technische barrière van het 200-daagse gemiddelde, wat wijst op een trendwijziging voor goud.

Technisch gezien ligt de weg nu open naar de eerste weerstand, tussen 1400 en 1450 dollar. Hierboven ligt de volgende horde op 1550 dollar.

Hogere prijzen

Voor mijn vaste lezers kan de prijsactie bij goud niet als een verrassing komen. Ik schreef immers al bij de start van dit jaar over de krappe marktomstandigheden door goudslokop China.

Nu heel wat fysiek goud naar Azië is verhuisd, creëert de hernieuwde goudvraag van Westerse beleggers automatisch hogere prijzen. Daarom verwacht ik dat de huidige trendommekeer in de goudmarkt zich doorzet.

Bij mijn eerdere jaarverwachtingen voor goud gaf ik aan dat een test van de historische recordprijs (boven 1900 dollar) wel eens tot de mogelijkheden kan behoren. Vanaf het huidige prijsniveau ligt dit doel zo’n 45% hoger. Dat klinkt indrukwekkend, maar hiermee zou goud helemaal niet aan zijn proefstuk toe zijn.

De winnaars

Ik schoof de goudmijnaandelen als de winnaars van 2014 naar voren. De historische afstraffing in 2013 had alle kenmerken van de laatste uitverkoopfase. Fondsbeheerders verkochten massaal hun laatste goudmijnposities en het sentiment bij de massa rond goudmijnen was nooit slechter.

De ideale voedingsbodem voor een indrukwekkende comeback. En precies dat gebeurde tijdens de recente goudrally. De goudmijnaandelen namen meteen een pole positie in en lieten de eerste plek in 2014 niet meer los.

De HUI-index, de referentie voor goudmijnaandelen, steeg dit jaar van 200 tot 245 punten, een explosie van 22% op enkele weken tijd. Dat soort beursacties kom je zelden of nooit tegen voor een sectorindex! En dan is het herstel van de goudmijnsector nog maar net ingezet.

De weg naar boven is nog lang, zoals u kunt zien op de onderstaande maandgrafiek van de HUI. Ook op deze langetermijngrafiek voor de goudmijnsector wordt zichtbaar dat de bodem rond 200 punten standhield.

HUI-index

Klik op de grafiek voor een grote versie

Weinig weerstand

De koers testte met succes het meerjarige steunniveau op 200 punten (groene cirkels). Bovendien tekent de huidige rally zich af in een duidelijke witte kaars op de grafiek, wat we ook telkens zagen in 2005 en 2008, vlak voor de indrukwekkende rally.

Bovendien staan de onderliggende momentumindicatoren (RSI, MACD) op historisch lage niveaus (blauwe cirkels), wat in technische analyse zoveel betekent als dat goudmijnaandelen vandaag weer de boventoon voeren.

Als de race voor goudmijnaandelen van start gaat – en alle lichten staan op groen – dan kan het vandaag wel eens hard omhoog gaan. Er ligt namelijk niet zoveel weerstand. Voor de HUI ligt de eerste horde op 350 punten, maar gezien de perfecte set-up, verwacht ik dat de rally in een ruk kan doorzetten tot 500.

Perfecte uitgangspositie

Zoals u op de bovenstaande grafiek kunt zien, strandde daar telkens de rally in 2008 en 2010 (rode cirkels). Dit positieve technische plaatje vloeit uiteraard voort uit de nieuwe fundamentele situatie voor de goudmijnsector:

  • sluitingen van onrendabele mijnen
  • gigantische kostenbesparingsprogramma’s
  • massaontslagen
  • grootschalige vervanging van het management
  • hamsteren van liquiditeiten
  • ...

Dit alles in combinatie met een historische daling, maakt dat de uitgangspositie voor beursgenoteerde goudmijnen zelden beter was.

Goudmijnaandelen blijven mijn favoriet voor 2014, ondanks de scherpe koerssprong. Let wel, de volatiliteit in de segment is van origine bijzonder hoog, dus beleggers in goudmijnen moeten over een stevige maag beschikken. Maar de potentiële rendementen zijn dan ook niet te versmaden.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. tierra 19 februari 2014
    Goldman Sachs is de grootste boef in dit gebeuren, maar het eind is nog niet zicht voor hen evenals voor de Deutsche Bank, let maar de boetes komen vanzelf, ook al ben je uit de commodities gestapt zoals de DB.
    Hun klanten adviseren short te gaan, terwijl zij zelf waanzinnig veel long gingen .....
  2. nhp22 26 februari 2014 21:17
    quote:

    Brogembank schreef op 24 februari 2014 11:31:

    Goed artikel, maar ik las zojuist er eentje die radicaal het tegendeel beweert op seeking Alpha, zie de link:

    seekingalpha.com/article/2041743-bott...

    succes ermee, ik blijf er nog even van goud af
    Brogem
    Laat ik het netjes houden
    Opinions are like ******* everyone has one.

    Twee keer een goed onderbouwde visie. Ik heb niets met goud. En ik handel er ook niet in. Succes met de handel.

    Dank voor de link trouwens.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links