Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Binck niet bang voor concurrentie

Binck vol vertrouwen over toekomst, opsplitsing niet aan de orde

BinckBank maakt zich geen grote zorgen om het veranderende concurrentielandschap. Dit zei CEO Koen Beentjes tegenover ABM Financial News. "We zien het met vertrouwen tegemoet", aldus Beentjes over de strijd die de online broker moet leveren met de concurrentie.

Binck vertrouwt daarbij op de "vele plussen" die het biedt, zoals het eigen platform, de goede dienstverlening en de bankvergunning. De toetreding van prijsvechter DeGiro maakt Beentjes niet zenuwachtig. DeGiro liet vandaag weten klanten tegen nul euro transactiekosten te laten handelen in hefboomproducten zoals de turbo en de sprinter.

Eigen hefboomproduct

Binck is juist hard bezig, vanwege het verbod op distributievergoedingen, om een eigen hefboomproduct te lanceren. Volgens ING moet Binck jaarlijks 6 tot 7 miljoen euro aan gemiste inkomsten goedmaken met het eigen product.

Beentjes verwacht het nieuwe product tegen het einde van het tweede kwartaal te kunnen lanceren, in samenwerking met een partner die de operationele activiteiten voor zijn rekening neemt.

Dit jaar zal Binck niet verdienen aan het eigen hefboomproduct vanwege de marketingkosten die gepaard gaan met de lancering. "Dit jaar houden we er niets aan over", aldus Beentjes.

In 2015 moet de broker echter de vruchten plukken van het nieuwe product. Daaraan doet de actie van DeGiro niets af, volgens Beentjes, die de actie van de concurrent "niet zo fantastisch" vindt.

Geen verschuiving focus

Bij de cijfers over het eerste kwartaal, die rekening houdend met een afschrijving, ruimschoots boven de analistenverwachting uitkwamen, paste Binck de doelstellingen voor 2015 aan.

De broker verlaagde de doelstelling voor het transactievolume van retailbeleggers van 13,5 naar 9,5 miljoen stuks vanwege de lastige marktomstandigheden. In de ogen van SNS Securities een teleurstellende, maar onvermijdelijke beslissing.

Daarentegen verhoogde Binck de doelstelling voor het geadministreerd vermogen van 10 miljard euro naar 12 miljard euro in 2015, aangezien de 10 miljard euro al in 2013 werd bereikt. Daarbij moet het beheerd vermogen van Alex Asset Management eind 2015 niet 1,5 maar 3,5 miljard euro bedragen.

Geen opsplitsing

Volgens Beentjes krijgt vermogensbeheer "meer aandacht", maar de topman bestreed dat dit moet worden gezien als een opmaat naar een opsplitsing van de vermogensbeheer en online brokerage-activiteiten van Binck.

Online brokerage "is nog by far onze grootste inkomstenstroom", aldus de CEO, die juist een meerwaarde ziet in de combinatie van zelf beleggen en laten beleggen. "Wat we verliezen in de core - online brokerage - vangt vermogensbeheer op", zo lichtte Beentjes de combinatie verder toe.

In het licht van het aanbrengen van focus moet volgens Beentjes wel het strategische onderzoek naar Able, de BPO en de software- en licentieactiviteiten, worden gezien.

Inmiddels is er een informatiememorandum opgesteld en volgens Beentjes leverde dit veel interesse op voor Able, zowel van partijen uit binnen- als uit buitenland. Exacte aantallen wilde de topman tegenover ABM Financial News evenwel niet noemen in dit stadium van het onderzoek.

"We zijn tevreden over de interesse", zo voegde Beentjes daaraan toe.

Buitenland

Minder tevreden is Beentjes over de expansie van Binck in het buitenland. België gaat volgens de topman goed, waar de online broker marktleider is, maar in Frankrijk heeft Binck "moeite om door te groeien".

Verder zijn de resultaten in Italië "aan de onderkant" volgens Beentjes. Binck heeft inmiddels 2500 klanten in het Zuid-Europese land en dat is volgens Beentjes te weinig. Wel is de CEO te spreken over het type klanten in Italië, dat veel handelt en daarmee lucratief is voor de broker. In 2015 denkt Binck in Italië break-even te draaien.

Buiten de verkoop van Able verwacht Binck geen grote veranderingen in de focus. Op dit moment spendeert de broker iets meer dan de helft van het marketingbudget in Nederland en de rest in het buitenland. Tussen online brokerage en vermogensbeheer is de verhouding in marketinguitgaven volgens Beentjes ook grofweg gelijk en "dit blijft ongeveer hetzelfde" voor dit jaar.

Binck opende maandagochtend met een fraaie plus, maar noteert kort na lunchtijd 0,3% in het rood. De AEX handelt vlak.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven.

Meer over ABM Financial News

Recente artikelen van ABM Financial News

  1. 13 sep Klein verlies voor AEX
  2. sep '22 'Winstwaarschuwing AkzoNobel levert nieuwe deuk op' 2
  3. mrt '22 Cabka maakt zich op voor eerste handelsdag in Amsterdam

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links