Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sociaal handelen gaat mondiaal

Sociaal handelen gaat mondiaal

Soms zijn we bij IEX - mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen - onze tijd een klein beetje vooruit. Meer dan een jaar lanceerden we, zonder al teveel tromgeroffel, ons sociale beleggersnetwerk IEXTraders

Het idee daarachter is om datgene wat sociale media zo aantrekkelijk maakt - informatie en activiteiten delen binnen een community - binnen de beleggerswereld toe te passen. Gebaseerd op èchte transacties, zodat iedere deelnemer er van op aan kan dat de gemelde rendementen niet zijn aangedikt. 

Met een harde kern van 40 gebruikers draait IEXTraders al een tijdje mee en is daarmee nog altijd het eerste online beleggersnetwerk van Nederland op basis van echte portefeuilles. Maar niet meer het enige. Vorige week lanceerde Saxobank wereldwijd het platform Tradingfloor.com, "that will transform the way you trade and how you share information". 

Niemand kan opscheppen

Verschil moet er zijn. Saxobank zet meteen groot in en lanceert Tradingfloor wereldwijd. Op het platform delen handelaren van allerlei pluimage hun trades met de rest van de wereld. Niet alleen andere traders kunnen ze zien, maar iedereen die dat wil. Uiteraard moet je wel zijn aangesloten op het Saxo-platform om zelf mee te kunnen doen.

Kim Fournais

Krijgt de beleggerswereld daarmee definitief de langverwachte sociale dimensie? Wel als het aan Saxo-oprichter Kim Fournais ligt. Hij grijpt het afgenomen vertrouwen van klanten in financiële instellingen aan om zijn platform te vernieuwen.

"Wie vertrouw je, als belegger? Je collega-handelaren. Zeker als je hun daadwerkelijke trades kunt volgen. Niemand kan dan nog opscheppen over zijn resultaten, iedereen wordt op harde cijfers vergeleken. Dat sociale element wordt volgens ons heel belangrijk. Het is een hele andere manier om je klanten erbij te betrekken, maar we willen hier graag leidend in zijn."

Nog geen commerciële upside

Dat roept nog wel de vraag op: wat wint Saxobank hiermee? De bank heeft een flinke investering gedaan - het ontwikkelen kostte meer dan een jaar en er werkten in totaal 80 man aan - maar gaan mensen er ook meer door handelen?

"Ik denk eerlijk gezegd dat er nu nog geen commerciële upside aan zit," zegt Fournais, "maar die komt vanzelf. In de volgende versie zullen we bijvoorbeeld autotrading gaan introduceren, waarbij je met een druk op de knop een succesvolle trader kunt kopiëren." En uiteraard denkt Fournais ook nieuwe Saxo-klanten te gaan winnen. 

Hij geeft geen concreet target voor het aantal sociale traders dat hij verwacht, wel wil hij kwijt dat een miljoen unieke bezoekers per maand - los van het feit of ze ook daadwerkelijk beleggen - een mooi streven is. Op dit moment haalt Tradingfloor zo'n 100.000 bezoekers per maand.

Onder de 229 handelaren die nu meedoen aan Tradingfloor bevinden zich overigens opvallend veel actieve traders uit Nederland. Zo'n 10% van de traders is Nederlands, maar een snelle blik op de kolom laatste transacties laat zien dat het aandeel in de trades waarschijnlijk wel hoger ligt dan dat. Wat wil je ook, als handelsnatie. 

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 08:15 Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  2. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  3. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links