Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Niet-Leden Certificaten Rabo

Niet-Leden Certificaten Rabo

Zoekt Follow the Money spijkers op laag water, of zit Rabobank echt maar wat om te pannekoeken met die snel legendarisch aan het worden Leden Certificaten?

Rabobank laat weten ‘niet precies te weten hoe het zit’, maar dat het ‘uiteraard allemaal volgens de regels is gegaan’. Iets later voegt hij toe dat de ‘mogelijkheid er altijd al was’, om vervolgens te melden dat de ‘mogelijkheid is gecreëerd’.

Volgens Follow the Money is naar alle waarschijnlijkheid BlackRock "de mysterieuze 1 miljard euro belegger" van die Leden Certificaten. Normaal gesproken zou ik hier op IEX helemaal geen aandacht aan besteden, maar die dingen zijn vanaf 27 januari verhandelbaar op NYSE Euronext Amsterdam.

Dat brengt ze bij mij op de radar. Dit is de conclusie van Follow the Money. Ik heb geen flauw idee, maar is dit nou koersgevoelige informatie of niet?

De vermogensbeheerder BlackRock hielp Rabobank uit de brand door een groot pakket ledencertificaten al voor de beursgang op te kopen, volgens signalen uit de wandelgangen die Follow the Money opving. Rabobank’s eigen opkoopprogramma ‘Treasury Stock’ van 1,3 miljard euro zou nauwelijks meer voldoende zijn geweest om alle aangeboden stukken op te kopen.

Blackrock zou inmiddels een flink deel van het pakket van een miljard euro al weer hebben doorverkocht. De rest kunnen ze bij de beursgang te gelde maken. De mogelijke betrokkenheid van BlackRock is curieus te noemen en tegelijkertijd ook weer niet heel verrassend. Rabobank verkoopt al enige tijd beleggingen in de fondsen van BlackRock.

Even kort: die Leden Certificaten houden het vage midden tussen aandelen en obligaties. U krijgt een coupon, die Rabobank net als dividend kan verlagen of passseren en u staat achteraan in de rij van schuldeisers als de bank krak zegt. U loopt zeg maar vergelijkbaar risico als met aandelen: niet goed geld weg.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 januari 2014 11:09

    Lees ik dat nu goed AJ.
    "De Rabobank weet zelf eigenlijk niet hoe het zit met hun eigen ledencertificaten.
    Als ze dat al niet weten en van de liborrente wisten ze ook zg. niets begin ik mij toch af te vragen hoe betrouwbaar deze bank is met de rest van de cijfers en vooral hun toch zeer risico volle uitstaande kredieten zoals gisteren al besproken hier.

  2. forum rang 5 theo1 22 januari 2014 11:58
    Die ledencertificaten zijn belangrijk voor de Rabobank. Het zijn surrogaat-aandelen. Ze tellen als core-tier 1 en zijn voor de Rabobank eigenlijk de enige mogelijkheid om eigen vermogen op te halen in de markt. Als ze nu gedwongen worden om die dingen terug te kopen van de leden, snijdt het mes van twee kanten: ze raken vermogen kwijt omdat het uitstaand kapitaal in ledencertificaten afneemt, en ze raken nog eens vermogen kwijt omdat ze geld moeten uitgeven om ze terug te kopen. Dus ze zullen het zeker niet willen. Misschien ook wel niet kunnen, maar dat weet niemand.

    Bij die certificaten zitten nog wel meer nadelen: omdat de Rabobank zelf niet beursgenoteerd is, hebben ze niet dezelfde verslagleggingsverplichtingen als beursgenoteerde banken. Daar maken ze dankbaar gebruik van: de Rabobank is notoir geheimzinnigdoenerig. Verder hebben de certificaathouders nog minder zeggenschap dan normale aandeelhouders. En ze profiteren niet mee van groei van het bedrijf. Eigenlijk combineren die certificaten de nadelen van een obligatie met die van een aandeel, zonder de voordelen. Voor de bank ideaal, voor de belegger minder.
  3. Woudsehoeve 22 januari 2014 14:03
    Weer een extreem negatief stuk over de Rabobank (je weet wel die bank die geen steun nodig had ?) Het is natuurlijk erg makkelijk mee te gaan in de tendens de RABO als bad guy af te schilderen en inderdaad gaan er zaken fout.
    Maar als je ze vergelijkt met die andere banken hebben ze het gewoon goed gedaan, en dat doet bepaalde leiden duidelijk zeer.

    Maar goed "Niet Leden Certificaten" of nu gewoon "Rabo certificaten", Het zijn gewoon "niet cumulatieve, variabele coupon, core tier 1, perpetuals". Heel veel banken en verzekerings-maatschappijen hebben ze al uitgegeven (ASR-10%, DeltaLoyd 9%, ING 8%, RBS 5.5%, KBC 8%, NIBC 5.625%, SNS 11,25%, enz) en dus niets nieuws.
    De RABO heeft ze ook al uitgegeven de RABO 8.4% in dollars in 2011 (XS0703303262)(welke nu trouwens 112% noteert, ondanks de $).

    Ik vind ze ook gewoon goed in een portefeuille passen, maar niet teveel, een 20% lijkt me niet verkeerd (Wel alle perps erbij tellen!)

    En ja de alle bovenstaande perps heb ik een plukje van ...... ook de RABO Certificaten, en degene die ze niet hebben gekocht voor 25E hebben straks spijt.

    Staats obligaties doe ik niet aan, die worden gemanipuleerd, het risico is hoger als de actuele rente welke worden gemanipuleerd door de staats banken.
  4. jrxs4all 22 januari 2014 14:24
    Ja Theo, dat was ook het eerste wat ik schreef toen de cocos op het toneel verschenen: een prachtig product maar alleen voor de bank, voor de belegger combineert het de nadelen van aandelen met de nadelen van obligaties.

    Als het verhaal klopt is dat stiekeme eentweetje tussen Blackrock en de Rabobank heel opmerkelijk. Je zou haast gaan denken dat ze een Dexiaatje hebben gedaan. Voor wie het niet meer weet: die bank financierde een derde partij die de eigen stukken opkocht. Ze zaten natuurlijk ook behoorlijk klem toen het eigen opkoopprogramma vol raakte.

    En voor wie, net als hierboven, deze stukken vergelijkt met obligaties: het zijn geen obligaties. Lees de voorwaarden (of liever gezegd het gebrek daaraan) maar. Daar komt bij dat van de hierboven genoemde obligaties een groot deel wel degelijk cumulatief is.
  5. SB-FA 22 januari 2014 18:49
    Ach, geen staatssteun is ook een beetje overdreven, de Rabo als geheel niet maar Robeco heeft wel degelijk steun ontvangen. Ik denk dat ze het puur doen om het EV aan te sterken in de aanloop naar de nieuwe Basel regelgeving naast het feit dat de certficaten erg voordelig zijn voor de bank, liborboetes, teruglopende agrarische activiteiten (lees: meer herfinanciering dan investeren), verzekeringen/verzekeringstak die meer kost(en) dan het oplevert en mogelijk toekomstige lijken die uit de kast komen. (Dit is wat ik tenminste ervan verwacht).
    Ik zou zeggen kijk vooral de kat uit de boom want dit gerommel met Blackrock klinkt inderdaad niet helemaal zuiver. Daarnaast zijn die certificaten niet meer waard dan 30 EUR p/stuk als je het mij vraagt. Hoewel ik nog niet helemaal zeker weet of die certificaten andere voorwaarden kennen dan voorheenonder de "cooperatieve" koepel.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links