Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Druk omhoog

De aandelenmarkten zijn zeer krachtig en hogere toppen zijn naar mijn mening slechts een kwestie van tijd. Ik gaf gisteren al aan dat na de hogere jaartop en daarmee een verhoging van de all time high naar bijna 1850 er in de S&P 500 sprake was van een normale terugtest.

De Amerikaanse index testte hierbij bijna de horizontale steun, de voormalige jaartop en de sinds oktober stijgende bodemlijn in de zone 1810 tot 1830. Ik gaf in mijn column van gisteren ook aan dat we alert moesten zijn op bodemsignalen en een plotselinge en forse positieve omkeer.

Ook deze omkeer vond gisteren plaats. Voor de komende weken verwacht ik minimaal een test van mijn koersdoel van 1870, maar een verdere stijging tot boven de 1900 sluit ik ook niet uit.

Wel moeten we dan alert worden op topvormingsignalen. Ik verwacht nog steeds dat in dit kwartaal een eerste en forse correctie gestart kan worden om de volgende hogere middellangetermijnbodem te plaatsen.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX: steun intact

Ook het aanloopje in de AEX lijkt ten einde te zijn. Gisteren begon de AEX direct met een openingsgap en brak neerwaarts door de eerste (kleine) horizontale steun van 401,10. Met en bodem rond de 400,50 bleef de AEX bijna 1,5 punt boven de belangrijke steun van 399,10.

Hier liggen de bodems van dit jaar en dit niveau is al meerdere keren getest. Verder is hier ook de bovenkant van een eind vorig jaar geslagen opwaartse gap te vinden. Destijds brak de AEX met deze gap opwaarts door het niveau van de voormalige jaartop van 398,60.

Ik gaf al aan dat zolang deze steun intact zou blijven er op korte termijn een aanscherping van de jaartop mocht worden verwacht. Dat dit in één dag al zou gebeuren, is natuurlijk niet te voorzien. Wel blijft de opwaartse druk en daarmee de kracht in de AEX volledig intact.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Kort omhoog

Gisteren scherpte de AEX zijn jaartop verder aan naar een niveau van 406,57. De index bleef hiermee minder dan 1 punt onder de meest belangrijke weerstand; de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek.

Deze toppenlijn bleek vorig jaar elke keer het startpunt te zijn van de in totaal zes correctieve bewegingen. Buiten het feit dat deze toppenlijn eind vorig jaar twee keer intraday is gebroken, heeft er nog geen structurele doorbraak plaatsgevonden.

Zo'n doorbraak is noodzakelijk om de verwachte versteiling van de stijgende middellangetermijntrend te starten. Dit betekent dat de AEX (enkele dagen) boven de 407,50 moet sluiten om een voorlopig laatste opgaande kortetermijnbeweging te starten.

Top bij 420?

Ik zeg voorlopig laatste, omdat ik in dit kwartaal de vorming van een belangrijke top verwacht en de start van een forsere correctie. Deze correctie zou dan de eerste hogere bodem kunnen gaan bepalen van de nieuwe en steilere stijgende middellangetermijntrend die de AEX in de loop van dit jaar naar de zone 450 tot 470 moet tillen.

Voor de komende weken houd ik als doel de 420 aan. Het is echter onmogelijk te zeggen waar precies een top gevormd zal worden, maar zodra dit niveau in zicht komt, moeten we alert worden op topvormingsignalen die het startpunt kunnen worden van de door mij verwachte correctie.

Weekgrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Boven de 407,50 liggen nog horizontale weerstanden bij:

  • 409,60
  • 417,50
  • het 161,8%-Fibonacci-retracementniveau van de zesde correctie bij 413

Het belangrijkste steunniveau ligt bij 399,10. Daaronder treedt een eerste verzwakking op en mag een verdere terugval worden verwacht naar maximaal de zone 394 tot 395. Hier liggen:

  • het 50-daags gemiddelde
  • het eerste Fibonacci-retracementniveau vanaf de 375,90-bodem

Met de verdere aanscherping van gisteren lijkt dit scenario steeds minder kansrijk. Voor vandaag kan de opwaartse druk naar de 407,50 verder worden opgevoerd. Het aanloopje waar ik gisteren over sprak lijkt al in een halve ochtend ten einde te zijn gekomen boven de 399,10-steun.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

388 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 januari 2014 09:08
    Kom maar op met gehakt dag, ik ben klaar voor een short Trent, normale beurs hoort Trent downs te hebben om beleggers weer te krijgen.

    Is er al eens een tijd geweest dat men op al time hig niet wilde kopen, en geen kopers waren, wel mega verkopers die niet van z'n stukken af konden.
    Hoe of wat gebeurd er dan.
  2. [verwijderd] 15 januari 2014 09:13
    @Joost,

    Goedemorgen, ik denk dat bij opening de angst longers eruit gaan, dus daar is al een grote groep zijlijn of short gegaan, ideaal scenario voor een squeeze door de 408 vandaag of morgen. Zomaar een theorie, handen aan de knoppen om die 410 terug te kopen, lijkt mij.

    Succes!
  3. Lyss 15 januari 2014 09:14
    quote:

    Formule1-Fan schreef op 15 januari 2014 09:08:

    Is er al eens een tijd geweest dat men op al time hig niet wilde kopen, en geen kopers waren, wel mega verkopers die niet van z'n stukken af konden.
    Hoe of wat gebeurd er dan.
    Het bekendste voorbeeld van zo'n situatie is waarschijnlijk de Wall Street crash van 1929 ...
  4. [verwijderd] 15 januari 2014 09:15
    Triest hoor, dax stop willen ze en moeten ze in 1 lijn ophalen up,m wat een bende tegenwoordig. dan even met grote spikes ophalen.

    3 % up al even in 1 of 2 dagen, 3 % dalen in 1 dag niet, bende van de eeuw hoor de beurs, wat is er gaande, stop zetten die BB rente etc. maakt gewoon sh en puts kapot.
  5. [verwijderd] 15 januari 2014 09:19
    wat een power weer zeg. DAX stuwt er even 1% uit. Neerwaarts risico lijkt niet meer te bestaan. De grafieken liggen er sterk en positief bij, maar vraag me af hoe lang dit zo blijft. De rente hoeft maar iets te stijgen en we krijgen grote problemen. Vooralsnog meedoen met de gekte want anders kost het je bergen met geld.
388 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links