Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Het wankelende EU-imperium

Met dalende rentes op staatsobligaties van de PIIGS (weet u ze nog? Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje) en stijgende aandelenmarkten zou je kunnen denken dat de EU/eurocrisis is bezworen. Dat zou echter een grove inschattingsfout zijn.

Als we kijken naar de oorzaken van deze crisis, dan is hier maar bar weinig aan gedaan. Tijd kopen, met name via de Europese Centrale Bank (de hoofdoorzaak van dalende rentes en stijgende aandelenkoersen), dat heeft wel plaatsgevonden, maar deze tijd is niet of nauwelijks benut, terwijl de onconventionele maatregelen van de ECB wel degelijk huidige en toekomstige kosten met zich meedragen.

Ik heb al uitvoerig geschreven over de oorzaken van de wereldwijde crisis en de eurocrisis. In het kort komt het erop neer dat er teveel slechte schulden zijn. Financiële misregulatie, boekhoudkundige regels, ongelofelijk slechte risicomodellen in de financiële sector, slecht (o.a. procyclisch) politiek beleid en zo verder, zijn de hoofdoorzaken van de huidige problemen.

Binnen dit drama speelt de EU, met haar Trojaans paard de euro (het instrument dat de verdere integratie van de EU moet afdwingen) haar rol. Allereerst door de PIIGS impliciet de kredietdekking te geven van sterke landen zoals Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Finland. De rentes in deze landen daalden daardoor waardoor overheden en/of bedrijven en/of particulieren zich tegoed deden aan een overvloed van goedkoop krediet.

Uitstel van executie

Dat krediet werd vaak aangewend voor consumptie of slechte investeringen (vastgoed in the middle of nowhere) of meer sociale voorzieningen, en zo verder. Het komt er in het kort op neer dat deze transacties geen of onvoldoende toekomstige inkomsten opleveren om de aangegane schulden met rente te kunnen (af)betalen.

De banken van met name Frankrijk en Duitsland waren de grootste schuldeisers en hadden dus (en hebben nog steeds) een probleem. De meeste bailouts waren weliswaar voor de PIIGS, maar het was natuurlijk eigenlijk een bankenbailout via de PIIGS en niet zo zeer voor de PIIGS.

In elk geval heeft de euro een instrumentale rol gespeeld in de opbouw van slechte kredieten in de PIIGS. Maar het probleem is zeker niet opgelost; het was uitstel van executie.

Ten tweede heeft de euro juist tot economische divergentie (uiteengroeien) geleid in plaats van convergentie (naar elkaar toe groeien). Zoals beschreven in de Optimum Currency Area-theorie (OCA, Mundell), moet een muntunie aan bepaalde eisen voldoen om goed te functioneren.

One size fits none

Waar het in het kort op neerkomt, is dat de leden van de muntunie, in redelijke mate, homogeen (overeenkomstig) moeten zijn. Immers, een muntunie werkt voornamelijk met one-size-fits-all beleid. Als je allemaal identieke lidstaten hebt dan zal een one-size-fits-all beleid leiden tot dezelfde resultaten, maar als de leden juist heterogeen (sterk verschillend) zijn, dan levert dit beleid juist verschillende uitkomsten op.

De politiek en veel economen willen dit stukje logica maar niet inzien: wil je dezelfde resultaten boeken bij heterogene lidstaten, dan heb je dus per definitie op maat gemaakt beleid per lidstaat nodig (en dus o.a. een eigen nationale munt). De jojo’s bij de EU en de nationale regeringen in de eurolidstaten gebruikte weer een mooi staaltje maakbaarheidsdenken om dit probleem tegen te gaan: de Maastricht criteria.

Door de (aspirant) eurolidstaten verplicht bepaalde maxima op te leggen (staatsschuld, inflatie en rente), dachten onze wijze leiders door op economische uitkomsten te sturen, toch voor economische convergentie te zorgen. Maar daarbij werd weer voorbijgegaan aan de oorzaken; onze beleidsmakers bestrijden slechts de symptomen.

Waarom heeft een land een bepaalde hoeveelheid staatsschulden? Waarom staat de rente op een bepaald niveau? Waarom is de inflatie op een bepaald niveau? Dit zijn maar een paar van de vragen die nodig moeten worden gesteld (zo negeert Maastricht private schuldniveaus, bedrijfsschulden en andere aggregaten) om te bepalen of landen geschikt zijn om tot een muntunie toe te treden.

Dubieuze juridische zetten

Dan is te zien dat geografie (waar bevindt een land zich en waarom), topografie (bergen, zee, rivieren, steden, et cetera), cultuur, juridische stelsels, historie van overheidsbeleid, arbeidsmobiliteit, kapitaalsmobiliteit, industriële structuur (wat voor industrie en waarom), dienstenstructuur, innovatiekracht, educatie, historie, buitenlandse investeringen, en zo verder, allemaal meetellen.

Dit zijn de onderliuggende factoren die tot deze schuld-, inflatie- enrenteniveaus leiden. Door alleen op die drie aggregaten aan te sturen, ga je echt niet al deze achterliggende oorzaken homogeniseren. Bergen verdwijnen niet zomaar, zeeën laten zich niet verleggen, geschiedenis laat zich niet herschrijven (alhoewel…), et cetera.

Landen kunnen gewoonweg niet genoeg op elkaar lijken om de euro als muntunie succesvol te maken; nu niet, nooit niet. Om het bonte eurogezelschap toch bijeen te houden (politieke carrières en/of misplaatste wereldbeelden hangen er immers vanaf) kan het niet anders dat de democratie langzaamaan wordt gewurgd. Parlementen worden omzeild, vaak gebruikmakend van uiterst dubieuze juridische zetten.

Protesten worden verboden, de media aan banden gelegd, kritiek wordt gespind als zijnde nationalistisch, xenofoob of staatsondermijnend. Allerlei adviescommissies van de Europese Commissie lopen rond met waanzinnige plannen om tolerantie (de EU-versie, althans) op te leggen aan de kiezers en iedereen die zich niet schikt is strafbaar.

Fouter dan fout

Goebbels' geest waart weer eens rond; iets waar geen enkele imperialist zich kennelijk aan kan ontrekken, dus zeker de EU niet. Zo bezien is de euro niets minder dan de imperialistische stootram die de deuren van de soevereine staten tot gruzelementen moet reduceren.

De kiezer krijgt te horen dat er weeffoutjes waren en/of dat de Maastricht criteria niet werden nageleefd. Waarom? Omdat er te weinig EU is. De Verenigde Staten van Europa (totale centralisatie van de macht op politiek, fiscaal, monetair, juridisch gebied) is de enige oplossing volgens de politici die deze “weeffoutjes” hebben gemaakt.

Creëer een probleem (de EU met haar euro) en draag dat vervolgens als de oplossing aan; zo ken ik er nog een paar. Ze negeren daarmee de oorsprong van landen, van culturen, van volkeren, van economie en zo verder. Ze negeren de ware oorzaken van de crisis door rücksichtslos door te willen gaan met de euro en de vorming van een EU-superstaat.

Ze hebben nauwelijks iets gedaan aan financiële en boekhoudkundige regulering, risicomodellen, goed economisch en monetair beleid, en zo verder. Het is echt ongelooflijk hoe fout het beleid van onze leiders is in dezen. Het kan gewoon bijna niet fouter.

Dat is knap; erg knap. Maar ze hebben er ten slotte niet voor niets een Nobelprijs voor gekregen. De crisis is dus niet voorbij; het ergste moet nog komen.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Gerelateerd

eurocrisis

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Europese Unie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PIIGS

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
50 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
DeZwarteRidder
1
FD:
Schuldencrisis ebt weg

Het nieuwe jaar is voor de eurozone goed begonnen. Over een breed vlak dalen de kapitaalmarktrentes, vooral die van de economisch zwakke, perifere eurolanden, zoals Portugal, Spanje, Griekenland en Italië.

Belegger durft te gaan voor perifere obligaties

Draghi positiever over economie eurozone
DeZwarteRidder
1
Soros: Pas op voor China
Pieter Kort | 11:45

Hij schreef het een week geleden, maar ik had hem tot vandaag even gemist: George Soros schreef bij wijze van online nieuwjaarstoespraak een analyse-in-pocketformaat van de wereldeconomie.

En je kunt van Soros vinden wat je vindt, maar de observaties en analyses van de beroemdste big picture-belegger van de wereld zijn meestal raak. Waar iedereen fris en opgewekt aan 2014 is begonnen, in de overtuiging dat de grootste zwaarden van Damocles even boven ons hoofd vandaan zijn, legt Soros de vinger op een nieuwe zere plek: China.

Niet Europa? De Europese crisis is zeker nog niet voorbij, zegt Soros, maar "future crises will be political in origin". Dat kunnen overigens best hele pittige crises zijn:

Lees verder...
plof®
0
quote:

taurus86 schreef op 13 jan 2014 om 00:53:


@plof De situatie in Portugal is uitermate zorgelijk en het zal nog heel veel geld kosten, ook uit uw portemonnee en pensioen, voor dat er weer sprake kan zijn van een genormaliseerde situatie. Let op; Portugal zal de Euro niet verlaten, het kwaad is toch al geschied. Maar het zal aandringen op de Euro-obligaties, die de noordelijke landen met een 1,5 % hogere rente opscheept. Ogenschijnlijk niets aan de hand, maar hypotheken worden duurder (daling interne koopkracht) en 1% BNP groei (6 miljard) in Nederland gaat jaarlijks indirect zo naar de hulpbehoevende landen. U zet dit af tegen wat valutatransactievoordeel, maar rekent U nu niet teveel naar uzelf toe? Want met de Euro-obligaties gaat de Euro vlot naar de 1,45 en dat zal de exporteurs geen voordeel opleveren.
Ik ben benieuwd naar uw reactie hier op.


@taurus86

Zoals ik al zei zouden zwakke eurolanden de euro unie moeten kunnen verlaten. Goed als stok achter de deur, goed voor de resterende euro landen en goed voor de zwakkere landen zodat zij hun valuta kunnen devalueren.

NL als doorvoer en export land in zijn eentje naar de gulden zal niks positiefs uithalen. Pas als Duitsland uit de euro stapt zou NL moeten volgen. Doe dan maar meteen die nieuwe Mark invoeren hier trouwens. Soort N-Euro dus..
[verwijderd]
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 13 jan 2014 om 13:41:


Soros: Pas op voor China
Pieter Kort | 11:45

Hij schreef het een week geleden, maar ik had hem tot vandaag even gemist: George Soros schreef bij wijze van online nieuwjaarstoespraak een analyse-in-pocketformaat van de wereldeconomie.

En je kunt van Soros vinden wat je vindt, maar de observaties en analyses van de beroemdste big picture-belegger van de wereld zijn meestal raak. Waar iedereen fris en opgewekt aan 2014 is begonnen, in de overtuiging dat de grootste zwaarden van Damocles even boven ons hoofd vandaan zijn, legt Soros de vinger op een nieuwe zere plek: China.

Niet Europa? De Europese crisis is zeker nog niet voorbij, zegt Soros, maar "future crises will be political in origin". Dat kunnen overigens best hele pittige crises zijn:

Lees verder...
niet alleen china , in europa zijn hele volkstammen hun eigenheid meer toegedaan dan het aldiEUschijnvollemaagwelvaartsmodel op kredietuithetecbniet onder veilig natoscherm .Het komt die politieke bom "ergens"zelfs als ik mijn tenen meetel kom ik niet toe waar het kan ontploffen .

DeZwarteRidder
0
Handelsoverschot eurozone loopt op
Gepubliceerd op 15 jan 2014 om 11:11|

LUXEMBURG (AFN) - Het handelsoverschot van de eurolanden is in november opgelopen tot 17,1 miljard euro. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat woensdag.

Een jaar eerder overtrof de waarde van de uitvoer van de eurolanden die van de invoer nog met 12,5 miljard euro. In oktober 2013 bedroeg het overschot 16,8 miljard euro. Het overschot nam in november toe doordat de import sterker daalde dan de export. De eurolanden exporteerden 0,2 procent minder naar de rest van de wereld dan in oktober, terwijl de import met 1,3 procent afnam.

In de periode van januari tot en met oktober boekte Duitsland traditiegetrouw veruit het grootste overschot, met ruim 166 miljard euro. Nederland volgde met een plus van 45,5 miljard euro.

Frankrijk had met 63,5 miljard euro het grootste tekort van de eurolanden. Andere grote tekorten werden gemeten in Griekenland (ruim 16 miljard euro) en Spanje (bijna 13 miljard euro).

======================================================================

Fantastische cijfers ondanks de dure Euro!
Zonder de euro zouden deze cijfers veel minder mooi geweest zijn.

Nederland werd in deze periode weer 45 MILJARD rijker..!!

Er is nog geen echte economische groei, dat is ook duidelijk, maar door minder geld aan de Chinezen en de olie-arabieren te geven, houden we toch meer geld over.
DeZwarteRidder
0
wo 15 jan 2014,
Tsjechen willen nu toch de euro

De Tsjechen komen terug op hun gereserveerde houding ten opzichte van de euro. Premier Jiri Rusnok liet gisteren weten dat zijn land mogelijk in 2021 de euro alsnog wil adopteren.

Nu al probeert de centrale bank de eigen valuta, de Tsjechische kroon, binnen een vaste bandbreedte te houden, het voorportaal voor toetreding tot de eurozone.

De publieke opinie was er tot voor kort tegen om de kroon op te geven in ruil voor de euro, maar de goede berichten over de euro doen die opinie nu kantelen. Het onderwerp wordt het thema voor de verkiezingen in 2017.

Rusnok staat genomineerd om de volgende gouverneur van de Tsjechische centrale bank te worden.
Tja.
0
Economische crisis: De politici hebben ons verraden en verkocht

Dat is de conclusie die getrokken mag worden na 5 jaren crisisbeleid en bankenreddingen ten koste van veel belastinggeld.

Duizenden miljarden euro´s zijn over de banken en de economie uitgestrooid, maar het aantal faillissementen is tot recordhoogte gestegen, de werkloosheid stijgt verder, de gewone burgers hebben steeds minder te besteden door lastenverzwaringen en stijgende prijzen voor voedsel en energie, terwijl pensioenen en spaargelden verdampen en de wereldwijde schuldenberg groter is dan de laatste tweehonderd jaar ooit het geval is geweest.

www.dagelijksestandaard.nl/2014/01/ec...
DeZwarteRidder
0
ma 27 jan 2014, 11:56 |
Euro blijkt een veilige haven
John Hardy
AMSTERDAM -

Vrijdag eindigde de handelsdag nabij de laagste punten van de dag, het eerste echte teken van een verkoop-overgave sinds lange tijd op de beleggingsmarkten. Is het een uiting van zorg over de situatie op de opkomende markten, of het Amerikaanse cijferseizoen? Of piekert de markt over de voortgang van de afbouw van het steunprogramma van de Fed en poogt de centrale bank een signaal te zenden vooruitlopend op de vergadering van deze week (de laatste met Bernanke als voorzitter)?

Ik denk dat het een mix is van al deze factoren én het feit dat we het jaar begonnen in een technisch gezien idiote overkochte situatie op de beleggingsmarkten. Nogmaals, de yen is dé valuta wanneer de markten met ons in gevecht gaan. En het is te vroeg om te stellen dat deze nerveusheid al achter de rug is – de belangrijkste gebeurtenis die bepalend is hoe we er voor staan is de snel naderbij komende vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC).
Euro als veilige haven, geloof het of niet…

Een enigszins verrassende ontwikkeling eind vorige week was de grote sprong die de EUR/USD maakte voor de vraag tot boven de belangrijke weerstand. Kennelijk spelen enkelen met de dollar vanuit een procyclisch perspectief, daarbij menend dat de euro en de yen veilige havens zijn als het risico afneemt en de aanname dat een verdere afbouw door de Fed in twijfel wordt getrokken. Ik vermoed dat er vanaf nu en met dit perspectief te weinig brandstof is om het vuurtje van de EUR/USD rally verder aan te wakkeren – de markt onderschat de risico’s voor de eurozone dit jaar en uiteindelijk zal de dollar de euro overtroeven als veilige haven wanneer de nervositeit aanhoudt. Maar toch, de EUR/USD moet onder de 1,360 terugzakken om deze stelling te bewijzen. Tot dan ligt er een soort van niemandsland tot een niveau van 1,380 aan toe.

Pond in de verkoop
Vrijdag zagen een mini meltdown in het Britse pond na de overdreven verwachtingen van de markt over het terugnemen van de forward guidance door de gouverneur van de Britse centrale bank, Mark Carney. Vrijdag stelde Carney in Davos dat een ‘reeks van opties’ overwogen worden over het beleid ten aanzien van de forward guidance. De markt reageerde ook op zijn opmerkingen over de sterkte van het pond.

Hoe dan ook, de schade voor het pond ten opzichte van andere belangrijke munten lijkt nogal aanzienlijk, hoewel er meer nodig is dan een verkoopgolf van één dag om te bewijzen dat de munt zijn hoogtepunten ten opzichte van de euro en de dollar achter de rug heeft. De zwakte van de munt kan ook te maken hebben met procyclisch handelen in verband met het krachtige herstel in Groot Brittannië.
50 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Alexander Sassen van Elsloo

Volgen
 
Klik hier om dit lid te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van zijn/haar activiteit op IEX.nl.

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bi...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente columns van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van ... 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. nov '16 Heijmans, te vroeg maar interess... 7

Gesponsorde links