Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vlieg met me mee

Ondanks dat de AEX gisteren op het hoogste niveau van dit jaar sloot, is de zeer smalle consolidatiefase nog niet beëindigd. De handelsruimte sinds begin dit jaar ligt tussen de 399,10 en 404,40. Op de eerste dag van dit jaar werd de jaartop op de borden gezet, tegelijk met de vorming van een bearish engulfing.

Gisteren ondernam de AEX een poging deze jaartop opnieuw te testen en werd een hanging man gevormd. De kans op een beperkte terugval is dus aanwezig. Toch blijft de opwaartse druk voor de komende weken in stand. Deze consolidatie zal naar mijn mening uiteindelijk eindigen in een opwaartse uitbraak met hogere jaartoppen.

Daarbij is niet de jaartop van 404,40 het belangrijkste te breken niveau, maar de sinds eind 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek. Deze is momenteel te vinden bij 406,50. Zodra de deze structureel wordt gebroken, is de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend een feit.

Na aanzienlijke aanscherping

Dit blijft naar mijn mening het meest reële scenario voor de komende weken. Een opwaartse doorbraak creëert hierna ruimte naar ongeveer de 420 punten. Horizontale weerstanden zijn dan nog te vinden bij 409,60 en 417,50. Tussenliggend is bij 413 nog het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau te vinden van de zesde correctie van eind vorig jaar.

Pas na een dergelijke opwaartse vervolgbeweging moeten we alert zijn op duidelijke topsignalen, aangezien ik nog steeds de start van een forse correctie verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar.

Maar deze start volgens mij pas na een aanzienlijke aanscherping van de jaartoppen (richting de 420). Wel is de genoemde stijgende toppenlijn een zware weerstand aangezien alle correcties van vorig jaar startten na een test van deze toppenlijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Alle zes de correcties

Voor vandaag lijkt dus een klein stapje terug mogelijk aangezien de bovenkant van de consolidatiefase opnieuw werd getest en de AEX een toppatroon vormde. Deze mogelijkheid wordt pas boven de 404,40 beeindigd. Eerste steun ligt bij de onderkant van de consolidatiefase van 399,10.

Deze steun werd in de afgelopen anderhalve week al meerdere keren getest en dit is de bovenkant van de meest recente gap van eind vorig jaar. Tijdens de vorming van deze gap tussen de 397,50 en 399,10 werd ook de voormalige jaartop (en startpunt van de 6e correctie van vorig jaar) gebroken.

Het is en blijft overigens een teken van kracht voor de komende tijd dat elke correctie in een aanzienlijk korter tijdsbestek weer werd goedgemaakt. Dat dit gebeurde tijdens alle zes de correcties is een vrij uniek gegeven en betekent dat ook voor dit jaar de opwaartse kracht intact blijft. Zodra de genoemde gap tot aan de 397,50 wordt opgevuld, ontstaat meer neerwaartse ruimte naar de zone 391,90 – 393,50.

Intradaydoorbraak

In deze zone ligt de volgende gap, het 50-daags gemiddelde en het eerste Fibonacci-retracementniveau tussen de bodem van 375,90 en de recente jaartop van 404,40. Zolang een index boven een dergelijk Fibonacci-niveau weet te bodemen, blijft er sprake van een krachtige kortetermijntrend.

Toch lijkt een terugval naar deze zone minder kansrijk geworden, maar zolang de 404,40 niet opwaarts wordt gebroken, blijft deze mogelijkheid in het kortetermijnbeeld bestaan. Gisteren zag ik een opmerking over de weerstand van 404,40. Moet deze intraday of op slotbasis worden gebroken?

Op slotbasis zou een sterke bevestiging zijn, maar een intradaydoorbraak zorgt in ieder geval voor de beëindiging van het eerdere toppatroon, de bearish engulfing.

Vlieg maar mee


Klik op de grafiek voor een grote versie

Een van de fondsen die in de afgelopen dagen opviel, is Air France KLM. Dit aandeel heb ik vaker besproken, aangezien hier een groot bodempatroon in ontwikkeling was. Sinds begin vorig jaar was er namelijk een potentieel omgekeerd hoofd-schouderpatroon in vorming (zie de groene cirkel in de grafiek).

Deze werd twee dagen geleden opwaarts gebroken boven de 7,80. Vanuit dit patroon is nu een koersdoel te berekenen van ruim 10 euro. Kijken we naar het langere technische beeld, dan is ruimte ontstaan naar de 13 tot 15 euro. Wel is het aandeel nu aanbeland bij de top van vorig jaar 8,95. Zolang deze weerstand niet wordt gebroken, mag een terugtest worden verwacht.

De kans dat het aandeel helemaal terugvalt naar de neklijn acht ik beperkt, maar richting de 8,20 blijft wel realistisch voor de vorming van een volgende hogere kortetermijnbodem en opstapje voor de doorbraak boven de 8,95.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

277 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 januari 2014 09:24
    het lijkt weer op hetzelfde patroon bij de AEX als eind oktober/medio november. Ook nu weer is de LT stijgende weerstandslijn moeilijk uit te nemen. Ook nu weer buigen we erop af. Lijkt me weer niet anders dan dat we weer eerst een stap terug moeten alvorens de LT stijgende weerstandslijn te breken. De fut is er weer uit...
  2. [verwijderd] 9 januari 2014 09:50
    mooi dagje... mijn short 404.33 best heeft het overleefd en momenteel al verdubbeld...
    ik houd alles lekker vast en ga vandaag nog een keer verdubbelen alvorens ik ga nadenken of ze eruit mogen ...
    aex op 401.5 vandaag is nog maar een kleine overbrugging en met US die wat extra drukt straks in een mum van tijd haalbaar
  3. [verwijderd] 9 januari 2014 09:58
    quote:

    dewarry schreef op 9 januari 2014 09:40:

    Shorts verkocht -20% naar -10% gekregen.
    Nu afwachten.
    inderdaad afwachten
    gebruik de info van bas.
    boven de 404,40-405 naar boven.
    399 zware steun.
    onder de 398 luiken naar beneden naar de 391 .
    doe tussen de 399 en 404,4 niets.
    als je iets doet met 20 punten verschil.
  4. Rai444,44 9 januari 2014 10:13
    quote:

    robin3000 schreef op 9 januari 2014 09:24:

    het lijkt weer op hetzelfde patroon bij de AEX als eind oktober/medio november. Ook nu weer is de LT stijgende weerstandslijn moeilijk uit te nemen. Ook nu weer buigen we erop af. Lijkt me weer niet anders dan dat we weer eerst een stap terug moeten alvorens de LT stijgende weerstandslijn te breken. De fut is er weer uit...
    Zo zie ik het ook, misschien breken we die stijgenden toppenlijn wel niet, maar komen we uiteindelijk wel bij 420 aan.

    Lekker volatiel vanmorgen, geeft ook vaak een top aan.
277 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links