Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Weerstanden en prijsvraag

Op een haar na testte de AEX gisteren alweer de bovenkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal. Met een top van 404,40 bleef hij hier ongeveer 1,30 punt onder. Ook werd hiermee de top verder aangescherpt.

Mijn visie blijft voor de komende weken onveranderd: de kans is groot dat de AEX zal versteiling boven de stijgende toppenlijn richting de 420 punten voordat we alert moeten worden op een volgende belangrijke top en de start van een volgende forse correctieve beweging. Pas daarna verwacht ik een vervolg naar hogere niveaus.

Mijn doel voor de rest van dit jaar weet u ook: 450 tot 470 punten en mogelijk zelfs een test van de 496 punten. De weg hierna toe zal echter hobbelig zijn en ook voor dit jaar verwacht ik meerdere correcties. In het afgelopen jaar hebben we in totaal zes correcties gehad, die nodig waren om hogere bodems op de borden te zetten en de contouren van de stijgende middellangetermijntrend te vormen.

Uniek
Toch is het een uniek gegeven en een teken van kracht dat alle zes de correcties in een korter tijdsbestek weer werden goedgemaakt. Als we kijken naar de meest recente correctie dan werd een dieptepunt gevormd bij 375,90 waarbij zowel op de week als daggrafiek een bullish engulfing werd gevormd.

Ook werd uiteindelijk een island reversal omkeerpatroon afgerond met een opwaartse gap. Bijna alle correcties van het afgelopen jaar hadden overigens de vorm van een vlagpatroon. Dit zijn normale correctiekanalen als tegenreactie op een voorgaande forse opgaande beweging.



Klik op de grafiek voor een grote versie

Terug naar het kortetermijnbeeld. Na de vorming van een hogere top aan het begin van de handelssessie, viel de AEX terug tot onder de 400 punten. Als we kijken naar de candlesticks dan werd zelfs een tweedaags negatief omkeerpatroon gevormd, een bearish engulfing.

Gap gesloten
Deze kan voor de komende dagen voor meer neerwaartse druk zorgen voordat de opgaande weg weer wordt hervat. De onderliggende kracht is echter groot en ik verwacht momenteel niet dat dit opnieuw de start wordt van een correctieve beweging van 5% op meer.

Deze mogelijkheid is echter niet uit te sluiten, omdat elke correctie in het afgelopen jaar startte bij een test van de stijgende toppenlijn, net als gisteren. De eerste steunzone ligt bij de recente opwaartse gap tussen de 397,50 en 399,10. Daarbinnen ligt verder ook nog de voormalige jaartop van 398,60.

De kans is echter aanwezig dat deze gap wordt gesloten waarna meer neerwaarts potentieel ontstaat richting de 391,50 – 393,50. Dit is een belangrijke steunzone. Hier liggen namelijk een volgende recente opwaartse gap (391,90 – 392,80), het 50-daags gemiddelde bij 391,50 en het eerste belangrijke Fibonacci-retracementniveau bij 393,50.

Structureel slot
Dit retracementniveau is berekend tussen de recente bodem van 375,90 en de top van gisteren. Zolang tijdens een terugval de AEX boven een dergelijk retracementniveau weet te blijven, blijft de opwaartse kracht zeer sterk in technische kortere beeld.

Voor de komende dagen moeten we dan ook kijken waar de AEX zijn hogere kortetermijnbodem kan gaan vormen waarna de opwaartse druk richting de stijgende toppenlijn weer kan worden opgevoerd. Pas een structureel slot boven deze stijgende toppenlijn van nu 405,70 zorgt voor de start van de verwachte versteiling richting de 420 punten.

Tussenliggende horizontale weerstanden zijn dan nog te vinden bij 409,60, 413 en 417,50.

Uitslag prijsvraag:
Ik wil alle deelnemers aan de prijsvraag over de maand december bedanken voor het opgeven van hun standen. Door het grote aantal deelnemers, was het even een klus om alles uit te zoeken, maar de winnaars zijn bekend:

  • Bij de hoogste stand van de AEX voor de maand december heeft Competizionegewonnen met de verwachting van 401,93. De hoogste stand bleek 401,95 te zijn.
  • Bij de laagste stand van de AEX voor de maand december heeft One_Million_Euro_Mangewonnen met een verwachting van 377 en een laagste stand van 375,90.
  • De winnaar van de slotstand op 31 december is c0y0te geworden met een verwachting van 401,93 en een werkelijke slotstand van 401,79.
  • Proficiat met deze zeer scherpe verwachtingen, de redactie van IEX zal op korte termijn contact met u opnemen om alles verder af te stemmen.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

267 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 januari 2014 08:47
    Ik zit het nog eens rustig na te lezen maar met jouw voorspellingen die zou ruim zijn kun je er bijna niet naast zitten hahaha
    allen de verwachting van een verder stijgende beurs in 2014 naar wellicht de 496 is iets waar je naast kunt zitten
    Ik denk dat we eind 2014 nogsteeds tegen de 400 punten aanhikken en dat we dit jaar een top van 438 gaan zien en een bodem van 370 en daartussen moeten we het doen
  2. [verwijderd] 3 januari 2014 09:55
    quote:

    expert@info schreef op 3 januari 2014 09:34:

    als de US vanmiddag verder drukt zal ook de aex eraan gaan geloven en zal het maandag een bloed rode dag zijn , we houden het nu nog redelijk droog maar hoe lang en voordat we de US/DAX weer volgen in de grotere getallen
    man, hou toch op met die onzin.
    ik herinner me je longs toen aex door 380 richting 375 zakte.
    we hoorden je niet meer.

267 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links