Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bye, bye 2013

Bye, bye 2013

En ja hoor, beursjaar 2013 zit erop en we hebben een slotstand. De AEX gaat het jaar uit op 401,79 en dat is een rendement zonder dividend van: 17,2%. En met dividend van liefst: 20,7%.

Niet heel verrassend dat we het jaar positief zouden eindigen, maar toch... De onrusten in Syrië en Egypte, een crisis hier, een crisis daar, het aftreden van koningin Beatrix en van paus Benedictus XVI, een hittegolf en de shutdown van de Amerikaanse overheid zouden de AEX toch eigenlijk omlaag moeten duwen?

In ieder geval is het mooi werk, want de gemiddelden vanaf 1983 zijn 6,6% zonder en 10% met dividend.

Had u dit verwacht een jaar geleden? IEX-columnisten Abma, Smit en Leenards in ieder geval niet. Zij verwachtten vorig jaar fors lagere koersen (van 305 en minder) op 31 december 2013. Edward Loef zit er met zijn voorspelling van 400 het dichtst bij. Gefeliciteerd Edward!

De slotstanden van de andere twee Nederlandse indices:

 

Dit zijn de toppers en floppers van het afgelopen jaar in de AEX:

Dit in de AMX:  

En dit in de AScX:  

Laat u ons ook nog even weten wat uw AEX-verwachtingen zijn voor 2014?

Wij houden het voor gezien voor dit jaar en wensen u een prettige jaarwisseling. Doe voorzichtig met vuurwerk en tot donderdag!


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 januari 2014 03:15
    Verwachting
    Dit jaar was voor de AEX wel bijzonder goed. Ik zie geen opvallende signalen die de trent van up tegenspreken. In tegendeel. De VS leidt de Europese dans van het stijgend consumentenvertrouwen. Dat is goed voor de binnenlandse vraag, de belastinginkomsten, de aandelenkoersen. Als dan ook de rente nog wat stijgt wordt de dekkingsgraad van de pensioenfondsen veel beter. Als dan de pensioenen weer geïndexeerd kunnen worden zal ook het leger van gepensioneerden weer durven uit te geven. We staan er dus potentieel goed voor. Omdat dit jaar zo goed was denk ik dat de groei in 2014 wat minder stijl wordt. Bijvoorbeeld de helft van afgelopen jaar, dus 8% erbij = 432. Dat kan makkelijk al in mei juni bereikt zijn. Met een paar correcties dus eindigen op 432. Weer een mooi jaar dus.
    Voor de sprinter liefhebbers:
    Ik kocht de AEX best long 392,74. Die kostte vandaag (op 31-12-13 bij sluiting) 1,05 per stuk bij een AEX van 402,27. Als mijn verwachting uit komt kost die sprinter 4,02 bij een AEX van 432. Ik vrees dat ik niet zo lang durf te wachten, want de koers gaat met de trap omhoog en soms met de lift naar beneden.
    Happy hunting.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links